Ediția BAZAAR septembrie-octombrie: Totul despre noul sezon

0

COVER BAZAAR septembrie-octombrie 2016

„Pentru prima dată după anii ce au urmat crizei – dominați de căutări febrile prin arhivele caselor sau de scrutări spre un orizont mai degrabă incert – , în această toamnă suntem în măsură să decupăm cu mai multă precizie siluetele și lookurile reprezentative ale sezonului, dominantele care ne oferă mai clar o imagine despre prezent și, cel mai important, despre viitor.

Colecțiile care contează par mai puțin experimentale și spectaculoase, însă sunt cu siguranță mult mai vandabile. Iar dacă femeile au avut un cuvânt de spus, mesajul lansat de acestea este că nu mai pot și nu mai vor să bifeze cu fiecare ținută câte o căsuță în dreptul căreia scrie working girl, mamă, fashionista etc. Cui îi mai pasă de astfel de lucruri? Ca la un vot de blam, femeile aleg să deseneze un pătrățel pe care scriu „whatever” și apoi îl încercuiesc cu tușe groase. Iar asta se vede în colecțiile care setează ritmul în modă azi. Firește, va exista permanent nevoia pentru cămașa albă perfectă sau pentru rochia neagră care să salveze orice situație – livrate în versiuni excelente toamna aceasta. Totuși cheia sezonului pare să stea într-un soi de laissez-faire, evoluția firească de la grunge-ul revizitat în colecțiile trecute. Mâneci ultralungi, bluze căzute de pe umeri, alură sport necăutată, hoodies, o sumedenie de moduri mai mult sau mai puțin trăznite de a purta gențile – totul se dovedește a fi extrem de șic, ba chiar de un lux rafinat, deși asta contrazice orice regulă nescrisă nouăzecistă.

Cine a spus că este nevoie de un mantou elegant pentru o ținută cocktail? Toamna lui 2016 ne oferă o rară ocazie pentru a mixa practicul cu glamourul. Într-o mișcare cu adevărat uimitoare, designerii au adus la lumină cea mai improbabilă piesă din istoria recentă – pufoaica. Mă rog, de dragul modei, o s-o numim puffa. De azi înainte, puffa nu mai este doar un antidot pentru vreme rea, ci devine piesa care întregește cele mai in lookuri ale momentului, firește, atunci când e purtată peste rochii sau bluze cu aplicații din cristale, cu pantaloni tailored și cu tocuri. Deși această combinație se remarcă și la Stella McCartney și Marques’ Almeida, parcă nimeni nu a desăvârșit-o ca Demna Gvasalia (liderul incontestabil al noului val de designeri pentru care totul pare atât de ușor) în prima sa colecție pentru Balenciaga. Efectul? Atitudine rezervată, très… street gang, însă de o strălucire extravagantă. După cum spunea Karl Lagerfeld: „E mai bine să ai o personalitate dublă decât să nu ai nici un fel de personalitate.” Amin!

Totodată, tendințe de la care ne luasem la revedere cu mult timp în urmă se întorc în circuit. Noi, la BAZAAR, credem că a sosit vremea să propulsăm urgent ratingul contestaților ani ‘80 de la categoria junk la AAA cu perspectivă pozitivă. Ce altă decadă a modei s-a dovedit a fi la fel de fertilă și de influentă? Au revenit rochiile și bluzele pe un umăr, alăturările de roz pudrat și galben violent, materialele strălucitoare și aplicațiile folosite în exces, the bikers, volanele purtate peste multe alte straturi de volane, ținutele monocromatice din cap până în picioare, costumele de inspirație masculină (cel mai crunt păcat: ajustarea pe corp). Sperăm că și atitudinea. Ne place sau nu, designerii au hotărât că e vremea să readucă la lumină și blana. Fie că e autentică sau faux, ea ia forma unor gulere supradimensionate excentrice sau împodobește mantouri pestrițe și monumentale care vor produce rumoare. Nu există urme de nostalgie, ci doar reinterpretări extrem de actuale – poate doar cu excepția cojoacelor, mantourilor navy, rochiilor dramatice din catifea neagră și bordeaux, cu mâneci clopot, sau variantelor înflorate, purtate cu chokere late și cizme à la David Bowie (sau Spice Girls, depinde de vârsta privitorului), toate foarte ‘70s.

Încă mai aveți anxietăți legate de tendințele toamnei? Ca să vă ușurăm tranziția, vă propunem un tur de forță printre cele mai hot direcții de pe podiumurile celor patru mari capitale (în plus, ca în fiecare ediție de septembrie, și de la UAD Cluj, acolo unde noile generații de absolvenți ne umplu de optimism), printre regulile esențiale de styling și printre piesele-cheie ce vă vor oferi, fără doar și poate, o bază perfectă pentru o garderobă extrem de cool. Care este mesajul ascuns al acestei toamne? Încă nu l-am descoperit, dar așteptăm să ne oferiți indicii după ce ați parcurs noua ediție BAZAAR.

Apropo de ușurătatea ființei, la final vi-i prezentăm într-o manieră inedită (pentru noi) pe Kim și Kanye.”

Andrei Iovu

Redactor-șef

BAZAAR sep-oct 2016_Trend Report

BAZAAR sep-oct 2016_Trend Report bis

Trend Report. De Lil Bulgac

BAZAAR sep-oct 2016_Louis Vuitton_Lea Seydoux

Louis Vuitton face parfumuriText: Alexandra Marshall. Fotografii de Kristian Schuller

BAZAAR sep-oct 2016_UAD Cluj

Ones to Watch. Fotografii de Oltin Dogaru. Realizat de Ina Borcea și Cosmin Florea

BAZAAR sep-oct 2016_picto Max Mara

Starurile simplității. Fotografii de Dan Beleiu. Realizat de Andrei Iovu și Lil Bulgac

BAZAAR sep-oct 2016_picto Gucci

Rewind, Refresh, Play. Fotografii de Dan Beleiu. Realizat de Andrei Iovu și Lil Bulgac

BAZAAR sep-oct 2016_picto H&M

Modern Gaucho. Fotografii de Dan Beleiu. Realizat de Andrei Iovu și Lil Bulgac

BAZAAR sep-oct 2016_Carine Roitfeld ICONS

ICONS. De Carine Roitfeld & Karl Lagerfeld

Editia Harper’s BAZAAR Romania septembrie-octombrie 2016, acum la centrele de presa!
Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here