Eu, En, Ich – 20 de ani mai tarziu

0

Aurora Kiraly, seria Héroïnes, 2013, After Marina Abramovic_The Artist Is Present, performance, 2010

In 1993 avea loc la Bucuresti prima expozitie de arta cu continut declarat feminist: Eu, En, Ich. Cele trei protagoniste ale momentului, Marilena Preda-Sanc, Roxana Trestioreanu si Magda Carneci, insotite de comentariul critic al Alexandrei Titu, propuneau instalatii vizual-sonore care afirmau, cu un anume curaj pentru epoca, dreptul la recunoasterea si exhibarea specificitatii feminine, intr-o lume abia iesita din pudibonderia si cenzura comuniste.

Doua decenii mai tarziu, a doua editie a expozitiei – Eu, En, Ich (II). Mituri – se desfasoara, pana pe 19 octombrie, la Victoria Art Center. Grupului de trei i s-a alaturat Aurora Király, iar comentariul e semnat de Laura Grünberg. De data aceasta este explorata tematica ampla a miturilor contemporane dintr-un punct de vedere feminin/feminist. De la mitul personal la cel familial, de la mitul socio-politic la cel national, sunt abordate seriile de identitati suprapuse si contradictorii care ne constituie.

Aurora Kiraly, seria Héroïnes, 2013, After Tracey Emin_I Whisper to My Past, Do I have Another Choice, 2010

Aurora Kiraly, seria Héroïnes, 2013, After Barbara Kruger_Your body is a battleground,1989

Aurora Kiraly prezinta seria Héroïnes, prin care preia lucrarile a 10 artiste importante si le transpune in pictura, indiferent de mediul in care au fost realizate initial. Ea reda lucrari iconice, dar nu prin mediul fotografic (specific documentarii si reproducerii lucrarilor de arta), ci prin pictura, cum se realizau cópiile dupa maestri, numai ca de aceasta data cópiile sunt dupa maestre.

Magda Carneci, Mitul national si eu

Demersul Magdei Carneci este o raportare la recenta expozitie Mitul National, de la MNAR. „In fata picturilor si sculpturilor arhicunoscute, iconice, din interiorul marelui Mit National, m-am gandit ca eu nu pot propune decat propria mea identitate, marunta, fragmentata si deschisa spre spiritul lumii, dar care sa intre in dialog, in contrast, dar mai ales in joc – intr-un joc tandru-ironic, invaluitor-integrator – cu marea Identitate. Pentru mine, calea favorita este acum: Mitul National feminizat”, spune Magda Carneci.

Roxana Trestioreanu, MM 2010

Marilena Preda-Sanc, Artist vs. Curator (stanga) si Curator vs. Artist (dreapta)

Galeria Victoria Art Center este situata pe Calea Victoriei 12C. Program de vizitare: marti-vineri 15:00-19:00, sambata 11:00-15:00.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here