Evadare într-o lume mai bună: David LaChapelle pentru Calendarul Lavazza

0

Cum arată paradisul? Pentru David LaChapelle, este o lume fără schimbări climatice, fără plastic în oceane, fără poluare în aer, o lume în care oamenii trăiesc în armonie cu natura și unii cu ceilalți. Fotograful american îi oferă o reprezentare vizuală cu cel mai recent proiect al său, Calendarul Lavazza 2020.

Pagină după pagină, imaginile înfățișează peisaje naturale sublime, populate de ființe asemenea unor personaje mitologice, care duc un trai demn de olimpieni. „Coloana vertebrală” a Calendarului e formată din 12 verbe, corespunzătoare lunilor anului, ce descriu o ideală reconectare a omului cu natura – prin sărbătoare (Celebrate: „Celebrăm planeta pentru că datorită ei existăm”), prin sprijin (Sustain: „O susținem străduindu-ne să reducem impactul asupra ei”), prin grijă (Care: „Avem grijă de ea pentru că sănătatea ei este sănătatea noastră”), prin acțiune (Change: „O vom schimba, dacă ne schimbăm noi înșine”) ș.a.m.d.

Respectul față de mediu e o valoare comună pentru David LaChapelle și Lavazza, care au mai colaborat de două ori înainte. După ce s-a mutat în Maui (Hawaii), în căutarea unui stil de viață mai meditativ, fostul fotograf al vedetelor și arbitru al iconografiei pop seducătoare și hiperbolice s-a reconectat cu natura. Ca urmare, și-a recalibrat și subiectele fotografiilor, înspre elemente naturale (apă, foc, aer, pământ) și relația omului cu mediul înconjurător. Pentru Lavazza, sustenabilitatea a fost tema ultimelor șase ediții din cele 28 ale Calendarului. Steve McCurry (2015), Joey Lawrence (2016) și Denis Rouvre (2017) au realizat o trilogie dedicată micilor fermieri care luptă zi de zi să-și protejeze pământul. Platon (2018) și Ami Vitale (2019) au spus alte povești în imagini despre un ecosistem fragil, dar încărcat cu energie vitală.

Earth CelebrAction, titlul ediției 2020, ne încurajează să înțelegem acest ecosistem al cărui echilibru depinde de fiecare dintre noi. Cheia de înțelegere propusă de LaChapelle este frumusețea naturală – parte din vocabularul său tematic, dar și din viața de zi cu zi. După cum a dezvăluit la evenimentul de lansare a Calendarului, la Veneția, a realizat fotografiile chiar în Hawaii, unde are de câțiva ani o fermă eco-sustenabilă.

David LaChapelle despre Calendarul Lavazza 2020

„E o fantezie despre o lume fără violență și fără cruzime, fără schimbări climatice, fără plastic în ocean, cu aer curat și apă curată, cu oameni care trăiesc în armonie cu natura și unii cu ceilalți.

Să fiu în natură mă aduce mai aproape de Dumnezeu. Unii oameni îl găsesc pe Dumnezeu în biserici. Eu – în solitudine, printre copaci. Acolo unde locuiesc acum, simți ploaia, seceta, temperatura, Luna plină. Ești mai mult în natură, în junglă, și mai puțin în clădiri, așa că devii mai sensibil la orice schimbare și la perioadele anului. E un alt fel de a trăi, pur și simplu.

El a adus mai mult echilibru în viața mea. Dar în același timp e o perioadă înfricoșătoare în care să trăiești și aici intră în joc credința. Te ajută să faci față incertitudinii cu privire la viitor. E atâta lăcomie pe planetă în acest moment. Ne confruntăm cu extincția și alte lucruri înspăimântătoare. De aceea am vrut să realizez niște imagini care să aducă bucurie oamenilor.”

David LaChapelle și Francesca Lavazza, la ședința foto pentru realizarea Calendarului Lavazza 2020

Francesca Lavazza

„Pentru ediția de anul acesta a Calendarului am lucrat cu David în Hawaii. Toată natura pe care o vedeți în fotografii e autentică. O grădină edenică, incredibilă. Când ești în mijlocul ei, simți impulsul de a acționa pentru a o proteja. Și te simți ca un oaspete, gazdă fiind natura. La începutul ședinței foto, David a invitat o femeie care a efectuat un ritual de conectare a tututor participanților. «Aloha» nu este un simplu salut, ci definește spiritul hawaiian de ospitalitate, de împărtășire a emoțiilor, de conectare cu lumea.

Din punctul nostru de vedere, să ai grijă de mediu e o formă de artă. Iată de ce trebuie să sărbătorim frumusețea naturii. Doar dacă știm exact cât de frumoasă e planeta pe care trăim, vom putea s-o conservăm. Doar când suntem conștienți de rolul important pe care-l jucăm fiecare, putem s-o protejăm, s-o salvăm. Calendarul este un vehicul perfect pentru a vorbi într-o manieră artistică despre sustenabilitate pentru că îi poate inspira pe alții și poate genera implicare.”

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here