Evenimente culturale în noiembrie

Arta caută forme noi de a exista.

0

Evenimente culturale de neratat au loc în luna noiembrie – de la filme și expoziții până la proiecte în domeniul teatral sau de promovare a creațiilor artistice.

EXPOZIȚII

O cercetare complexă a istoriei LGBT
Între 22 octombrie și 19 noiembrie 2020, Muzeul Național de Artă Contemporană din București găzduiește expoziția QAI/RO, a artistului și activistului polonez Karol Radziszewski. El a debutat în 2005 la Varșovia cu expoziția Fagg, un proiect de cercetare a propriei identități de bărbat homosexual. A fost etichetat ca „artist homosexual” și a continuat să exploreze această etichetă într-o contextualizare istorică complexă.

Karol Radziszewski

Queer Archives Institute este o instituție imaginară înființată de artistul polonez Karol Radziszewski în 2015, un demers care continuă practica sa artistică bazată pe cercetare și arhivare a istoriei LGBT, dintr-un unghi de vedere subiectiv și personal. În 2015, după 10 ani de cercetare, artistul a devenit o instituție, Queer Archives Institute. Colecția Queer Archives Institute cuprinde materiale documentare în original sau copii, care atestă existența unei culturi LGBT în Europa Centrală și de Est. Expoziția organizată la MNAC este al treilea proiect Radziszewski în România.
Expoziția de la Muzeul de Artă Contemporană cuprinde o selecție din colecția Queer Archives Institute alături de documente referitoare la istoria homosexualității în România colecționate de artistul Adrian Păun, precum și trei lucrări video semnate de Karol Radziszewski.

Sculptura, redefinită
În perioada 25 septembrie – 24 ianuarie 2021, la Kunsthalle Bega din Timișoara are loc expoziția Sensul Sculpturii – expoziție de anvergură în care vor fi prezentate lucrările a 16 artiști contemporani. Proiectul expozițional, curatoriat de criticul de artă și curatorul Liviana Dan, își propune redefinirea sculpturii contemporane într-o manieră folositoare și stimulativă.

Bogdan Rață, Fără titlu, 2020
Mihai Olos, Untitled, N.D.

Sculptura este cea mai tradițională, dar și cea mai inovativă dintre artele vizuale. Contextul narativ devine context formal. Lumina și forma sunt susținute de materiale și tehnologii noi. Perspectiva istorică este înlocuită în lumea modernă de sculptură conceptuală ori de sculptură influențată de natură. Tendințele curente nu mai sunt restricționate de conceptele tradiționale, de materiale sau de conceptele de producție. Rigoarea estetică devine obiect logic.
Artiștii expozanți sunt Apor-Nimbert Ambrus, Rudolf Bone, Norbert Costin, Teodor Graur, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Miruțiu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Alexandra Pirici, Bogdan Rață, Cristian Răduță, Mircea Spătaru, Patricia Teodorescu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin.

De inspirație preistorică
Cea de-a doua ediție a proiectului NeoNlitic și-a propus reinterpretarea esteticii culturilor Cucuteni și Hamangia în viziune contemporană. Demersul urmărește susținerea și promovarea creației artistice – 19 artiști din trei țări vor expune în cadrul proiectului. Ediția din 2020 a avut la origine inițiativa Atelierului Wood Be Nice de a coopta artiști internaționali și de a apropia culturi cu origini comune. Prin urmare, demersul a implicat documentări pe teren cu privire la civilizațiile neolitice din trei țări, România, Ucraina și Bulgaria. Artiștii care expun sunt: Alex Manea, Ana-Maria Panaitescu, Astian Rey, Schoppel Cut, Evghenia Gritscu, Gergana Ivanova, Denisa Grosu, IRLO, Ina Valentinova, Lora Markova, Neno Belchev, Sofia Hussein, Teodor Ștefan, Tatiana Zubchenko, Daniel Loagăr și Andrei Cornea. Alături de ei vor expune și artiștii români invitați – Marian Codrea, Marius Gheorghe, Raluca Băjenaru și Roxana Tomescu.

Proiectul NeoNlitic

Expozanții aduc la un loc lucrări de mixed media, instalații luminoase, sculpturi din lemn, rășină, metal, picturi, obiecte din ceramică și material textil, animație și video mapping, toate creațiile având ca sursă de inspirație motivele estetice ale culturilor preistorice: Hamangia și Cucuteni-Trypillia. Proiectul va fi vizibil pentru public între 9 octombrie și 28 noiembrie, în trei locații: Muzeul Regional de Istorie, Varna, Bulgaria; Galeria Vernissage, Cernăuți, Ucraina, și Muzeul Național de Istorie al României, București (5-28 noiembrie).

TEATRU

Out of the box
Unteatru dă startul unui nou proiect care își propune să amintească spectatorilor,
dar și autorităților, că arta independentă continuă să existe. Evenimente culturale precum Ș.a.m.d., care a debutat pe 13 octombrie și se va derula pe o perioadă nedeterminată, subliniază importanța sectorului cultural, grav afectat de măsurile adoptate în contextul pandemic. În următoarea perioadă, o cameră video va transmite non-stop din sala de teatru, iar publicul va putea urmări oriunde, în orice moment al zilei, artiștii invitați. Transmisiunea va putea fi urmărită live, 24/7, gratuit, pe https://cinematic.unteatru.ro/unteatru-livestream/.

Richard Bovnoczki

Actorul Richard Bovnoczki a deschis seria întâlnirilor online din sala unteatru, organizate în timp real, în condiții de siguranță sporită. O întreagă comunitate de artiști și personalități din toate domeniile se va alătura, oferind privitorilor ocazia de a rămâne în contact permanent cu scena culturală independentă. Pe timp de zi, spectatorii vor putea urmări non-stop exerciții artistice oferite de performerii invitați, iar în timpul nopții, sala de teatru va deveni un spațiu perpetuum mobile, surprinzând audiența cu noi concepte puse în scenă de organizatori. Toate aceste momente vor putea fi urmărite live, fără excepție, oferind tuturor privitorilor o nouă perspectivă asupra atmosferei din culise.

FILME

Despre iertare
Unul dintre cele mai importante filme europene ale anului, Corpus Christi, se va lansa în România în ciuda închiderii cinematografelor din București.
Un film inspirat din fapte reale, nominalizat la Oscar, câștigător a 10 premii la Polish Film Awards și cu peste 2 milioane de spectatori în Polonia, Corpus Christi urmărește fascinanta transformare a unui tânăr care vrea să devină preot, în ciuda cazierului său, și care preia accidental o parohie.

Bartosz Bielenia, în Corpus Christi

Lungmetrajul a câștigat două premii la Festivalul de Film de la Veneția în 2019 și a primit 10 premii la Polish Film Awards, printre care Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor în rol principal.
Cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Jan Komasa îi aduce împreună pe tânărul actor de teatru și film Bartosz Bielenia, care a jucat recent în serialul produs de Netflix 1983, pe Eliza Rycembel, distinsă cu Cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film pentru copii și tineri de la Viena și pe laureata Premiului Filmului Polonez Aleksandra Konieczna.

Filme cu conținut educativ
EducaTIFF, programul de educație cinematografică lansat de Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), a lansat primul catalog online de filme dedicate copiilor și adolescenților. Din 8 octombrie 2020, pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro) sunt disponibile primele 13 scurtmetraje și lungmetraje selecționate pentru diferite categorii de vârstă, începând cu 5 ani. O nouă selecție de titluri va fi lansată în luna noiembrie. Filmele EducaTIFF online reprezintă o alternativă la conținutul dominat de produse mainstream. Provocările și dificultățile copilăriei și ale adolescenței, prietenia, familia, dar și teme contemporane precum migrația, rasismul sau relațiile de bună vecinătate într-o comunitate sunt câteva dintre subiectele filmelor propuse pentru tinerii spectatori.

Sora mea cea slabă

În Sora mea cea slabă (12+), o fetiță descoperă că sora ei mai mare ascunde o dereglare digestivă, ceea ce detonează liniștea familiei – o poveste despre gelozie, dragoste și trădare spusă cu umor. Unul dintre cele mai iubite filme EducaTIFF este Vacanţa mea extraordinară cu Tess (9+), o poveste emoționantă despre importanța familiei și a legăturilor de prietenie. Filmul a fost nominalizat la premiul Young Audience al Academiei Europene de Film 2020 și a fost premiat la New York Children’s Film Festival, Cinekid Amsterdam sau Chicago Children’s Film Festival.

Vacanța mea extraordinară cu Tess

Bazată pe o poveste reală, Fuga (10+) urmărește aventurile a două fete care se întâlnesc într-un tren spre Roma: o fetiță italiană de 11 ani care fuge de acasă și o româncă de etnie romă care trăiește la periferie. Revoluția Horse Hobby este un film finlandez amuzant şi emoţionant despre adolescenţi cu diferite probleme, care-și descoperă vocea și talentul călărind și confecţionând căluți pe băț.

Animest
O adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise și ilustrate de artistul italian Dino Buzatti în 1945, Vestita invazie a urșilor în Sicilia (The Bears’ Famous Invasion of Sicily, regia Lorenzo Mattotti) va putea fi văzut pentru prima dată în România în deschiderea celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Pe 9 noiembrie, de la ora 19:00, filmul care a cucerit publicul marilor evenimente culturale ale lumii ajunge pe ecranele iubitorilor de animație din întreaga țară, prin intermediul platformei de streaming a festivalului. Copiii o vor adora, iar adulții vor fi surprinși să descopere numeroase referințe istorice, politice și sociale în povestea cu magicieni, urși vorbitori și imagini care-ți taie respirația.

The Bears’ Famous Invasion of Sicily
The Bears’ Famous Invasion of Sicily

„Frumos desenat în culori îndrăznețe și forme atrăgătoare, filmul reprezintă o animație clasică la cel mai înalt nivel, simplă și încântătoare, gândită să cucerească atât copiii, cât și adulții”, notează publicația Variety. Inclus în selecția oficială de la Cannes, filmul a concurat în 2019 pentru distincția Un Certain Regard, iar în același an s-a aflat printre favoriți la Annecy – cel mai important eveniment cinematografic mondial dedicat filmelor de animație. Anul 2020 i-a adus o nominalizare la titlul Cel mai bun film de animație, la Premiile César.
The Bears’ Famous Invasion of Sicily este cel de-al doilea lungmetraj din cariera regizorală a celebrului ilustrator, autorul posterului oficial al Festivalului de la Cannes din 2000, cunoscut pentru lucrările sale iconice publicate în reviste precum Cosmopolitan, Vogue, The New Yorker și Vanity Fair, dar și pentru romanele sale grafice multipremiate. Biletele și abonamentele la cea de-a 15-a ediție Animest sunt disponibile pe www.animest.ro.

Filme independente
Printre alte evenimente culturale ale lunii octombrie, pe canalul de Vimeo al Independența Film au fost lansate filme noi, premiate în marile festivaluri internaționale, care nu au avut parte anul acesta de un parcurs cinematografic complet.
Peste 25 de filme independente se regăsesc în acest moment pe canalul de Vimeo al Independența Film, printre ele numărându-se Parazit (r. Bong Joon Ho), câștigător al Palme d’Or la Cannes 2019, Mizerabilii (r. Ladj Ly), nominalizat la Palme d’Or, Cannes 2019, Fără iubire (r. Andrey Zvyagintsev), câștigător al Premiului Juriului la Cannes 2017, și O afacere de familie (r. Hirokazu Koreeda), câștigător al Palme d’Or, Cannes 2018.

Foto: PR; Text: Andreea Cipca

 

 

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here