Evenimente culturale de neratat în octombrie 2020

O selecție a celor mai noi filme, teatre, expoziții și alte manifestări culturale pe care nu trebuie să le ratezi în octombrie.

0
evenimente culturale octombrie

MUZICĂ

FLAUT, MARIMBĂ ȘI VIBRAFON
O formulă camerală unică în România

Green Hours și Forumul Cultural Austriac prezintă spectacolul Legends, o nouă perspectivă asupra clasicilor muzicii rock, în viziunea unor interpreți și compozitori de muzică clasică, la trei instrumente cu o sonoritate specială (Matei Ioachimescu – flaut, Irina Rădulescu – marimbă, Răzvan Florescu – vibrafon). Vineri, 2 octombrie, de la 19.30, în grădina Green Hours.

FILM

Alex Rider

Serialul thriller cu spioni Alex Rider, în care joacă și Ana Ularu, are premiera în această toamnă pe AXN. Bazat pe volumul Point Blanc, cea de-a doua carte din seria omonimă scrisă de Anthony Horowitz, care a fost vândută în peste 20 de milioane de exemplare la nivel global, Alex Rider a fost filmat în Marea Britanie și România, scenele de la Point Blanc fiind realizate integral în Munții Bucegi. Ana va interpreta personajul Eva Stellenbosch, Decanul Point Blanc, care îl va pune în dificultate pe Alex Rider.

Serialul spune povestea lui Rider (Otto Farrant), un adolescent din Londra care a fost instruit fără să știe pentru lumea periculoasă a spionajului încă din copilărie. Forțat să investigheze moartea unchiului său și ce legătură are aceasta cu asasinatul a doi miliardari, Alex acceptă fără vreo tragere de inimă să își asume o nouă identitate și merge sub acoperire într-un internat izolat, în munți, numit Point Blanc.

Ana Ularu, protagonistă în serialul britanic Alex Rider

Aflat undeva pe crestele Alpilor Francezi, Point Blanc se promovează ca fiind un loc unde adolescenți cu probleme, care provin din familii extrem de bogate, sunt aduși pe calea cea bună. Pe măsură ce Alex cercetează mai atent, descoperă că studenții sunt, de fapt, subiecții unui plan cel puțin tulburător, pe care tânărul va trebui să-l oprească, chiar cu riscul propriei vieți. Din distribuție mai fac parte Brennock O’Conner (Game of Thrones), Vicky McClure (Line of Duty), Ronkę Adékoluęjo (Doctor Who), Marli Siu (Dixi), Stephen Dillane (Game of Thrones) și Andrew Buchan (Garrow’s Law).

EXPOZIȚII

EXPOZIȚIE FOTO MANIFEST

În 2019 s-au generat 53 milioane tone de deșeuri electrice. Dintre acestea doar 17% au fost colectate și reciclate. Cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice (14 octombrie), Asociația Environ a gândit un proiect de artă fotografi că ce își propune să transmită un semnal de alarmă cu privire la regândirea unui sistem de valori și a modului de consum pentru a evita daunele ireversibile asupra planetei. Ceva trebuie să se schimbe. Ceva în modul în care gândim, cumpărăm, consumăm și aruncăm. Orice, de la mâncare și băutură, la haine, jucării sau aparate electronice. Detalii privind expoziția care are loc în perioada 14-31 octombrie, pe environ.ro.

Citește și: Tema momentului: sustenabilitatea în modă

MATERIAL-SCAPES

Artistul Petru Lucaci devine curatorul studenților săi în cadrul propriei expoziții. După ce a reinterpretat în expoziția sa de la MNAC – Material-scapes – universul periferic din atelierele UNARTE, artistul intră în rolul de curator al studenților săi și îi invită să expună în propria expoziție de la MNAC. „Întotdeauna mi-am dorit ca studenții mei să se conecteze la tot ce se întâmplă pe plan internațional. Să nu se ancoreze doar la realitatea imediată, locală.

Desigur, este foarte importantă oferta educațională din cadrul UNArte, dar este la fel de important exercițiul explorării din afara atelierelor. Aș vrea ca acești tineri artiști să fi e produsul unei școli care mizează pe diversitate. Primul invitat este Răzvan Boar, unul dintre cei mai prezenți tineri artiști români pe scena artei contemporane”, spune Petru Lucaci.

Opera lui Răzvan Boar acoperă o gamă largă de medii, de la pictură la desen, de la colaj la obiecte și instalații. În procesul său de lucru, artistul postulează un dialog autoreflexiv între acestea, fără a favoriza un mediu anume. Lucrările sale evocă o varietate de referințe culturale, printre care Epoca de Aur a benzii desenate, modernismul târziu, sau nașterea fenomenului pop. Material-scapes poate fi văzută până în 25 octombrie 2020, la parterul muzeului. Pe toată perioada expunerii vor avea loc microvernisaje de expoziții-în-expoziție.

ARHITECTURA VIITORULUI

Cum vrem să trăim în viitor? Este una dintre întrebările la care bienala timișoreană de arhitectură Beta 2020 ne invită să reflectăm. Organizatorii au anunțat programul oficial pentru cea de-a treia ediție, ce va avea loc la Timișoara în perioada 25 septembrie – 25 octombrie 2020, și care cuprinde peste 30 de evenimente dedicate și construite în jurul tematicii responsabilității – față de mediul construit și față de ceea ce nu am construit încă, scopul final fiind îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele. Principalul eveniment este expoziția Enough is Enough, curatoriată de către arhitectele Ilka Ruby, Anca Cioarec și Brînduşa Tudor. Expoziția prezintă zeci de proiecte – locale și internaționale – realizate de arhitecți care nu mai vor să aștepte soluții „top-down”, care au găsit modalități proprii de a folosi ceea ce există: De ce să folosim mai mult, când ceea ce avem deja este suficient? Lucrările lor evidențiază modalitățile prin care planeta noastră poate fi tratată cu respect și responsabilitate – față de mediu, de economie și de societate ca un întreg.

POEZIE

evenimente culturale octombrie

NEXT LEVEL PENTRU POEZIE

O echipă formată din șase artiste contemporane lansează Her Word – o platformă online și un experiment de explorare audiovizuală și promovare a poeziei feminine românești. Proiectul are la bază dorința de a explora poezia românească contemporană și posibilitățile acesteia prin medii audiovizuale. Deocamdată, platforma funcționează ca o galerie virtuală de cinci videopoeme și cinci soundscapes („peisaje sonore”).

Acestea sunt inspirate de textele a patru poete contemporane din zona emergentă, selecție mentorată de Svetlana Cârstean. Poetele selectate pentru faza inițială a proiectului sunt: Jesica Baciu, Teodora Coman, Anastasia Gavrilovici și Krista Szöcs. Her Word a pornit din pasiune pentru poezie, feminism asumat și din convingerea că e nevoie de stabilirea unor legături de simbioză artistică.


Platforma este un mod de a aduce împreună mai multe direcții creative: arte vizuale, sound design, arte performative, plecând de la expresia lirică feminină a momentului. Echipa își dorește să adune în această rețea cât mai mulți artiști vizuali și muzicieni care să lucreze pe canvasul poeziei feminine românești. Altfel spus, se dorește consolidarea unei echipe interdisciplinare de artiști într-un spațiu-gazdă și având un cadru-sprijin unde să dezvolte produse multimedia care experimentează noi universuri poetice. Pe parcursul lunii septembrie se vor adăuga alte trei videopoeme celor create deja de cele șase artiste.

evenimente culturale octombrie

În ceea ce privește internaționalizarea proiectului, în prezent toate poemele sunt traduse în videoclipuri și în soundscapes, urmând crearea versiunii în limba engleză a site-ului. Echipa este formată din Ilinca Hărnuț – performer și coordonatoare de proiect, Elena Morar – regizoare și inițiatoare a proiectului, Valentina Zaharia – actriță și producătoare delegată, Diana Miron – muziciană și sound designer, Teodora Velescu – coregrafă, Adriana Dinulescu – scenografă și designer.

DANS CONTEMPORAN

Dance me to the End of… este numele programului de spectacole pe care Centrul Național al Dansului București îl aduce publicului în 2020. Sunt lucrări create de Jan Brukhardt & Sigal Zouk, Mădălina Dan, Simona Deaconescu, Farid Fairuz, Eduard Gabia, Andreea Novac, Manuel Pelmuș, Willy Prager, Vava Ștefănescu.

evenimente culturale octombrieCNDB propune revizitarea istoriei recente a dansului contemporan românesc cu ajutorul unei noi generații de dansatori și performeri. Într-un context în care totul a fost și este încă fragil, supus la presiunea dată de întâlnirea dintre eșecul trecutului, instabilitatea prezentului și șocul viitorului, CNDB își asumă rolul de a crea și fixa repere, de a documenta și arhiva, și de a pune în discuție toate acestea. 

Dance me to the End of… aduce împreună unele dintre lucrările din istoria recentă a dansului contemporan românesc care au propus abordări, perspective și discursuri consistente, noi practici coregrafi ce și forme inovatoare, și creează noi producții. Programul cuprinde 6 revizitări ale unor lucrări din trecut (Iluzionistele – Mădălina Dan, Stars High in Amnesia’s Sky – Farid Fairuz, 8 days a week – Eduard Gabia, Outcome – Manuel Pelmuș, Pretend we make you happy – Andreea Novac, Despre tine – Vava Ștefănescu), două producții noi (Less is more but sometimes less is nothing – Willy Prager, Coreomaniacii – Simona Deaconescu) și un film de dans + performance on-site (Titlu în lucru – Jan Brukhadt & Sigal Zouk).

 

 

Foto: Rareș Helici/PR; PR; Texte: Andreea Cipcă

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here