Evenimente culturale de neratat în septembrie 2020

În septembrie, evenimentele culturale se desfășoară în mare parte în aer liber. O selecție a celor mai noi filme, teatre, festivaluri și alte manifestări pe care nu trebuie să le ratezi până când accesul în sălile de teatru sau cinema se va relua.

0
evenimente septembrie

O selecție a evenimentelor culturale din septembrie: teatre, filme și festivaluri organizate în cea mai mare parte în aer liber.

PREMIERĂ ABSOLUTĂ ÎN TEATRUL ROMÂNESC

Tom și Jerry 2.0       Foto: Rareș Helici

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu are o premieră. În lumea „normală”, acum câteva luni, ar fi avut o premieră de teatru. Acum însă, premiera de teatru s-a transformat într-una de film. Tom și Jerry 2.0 este o adaptare după o piesă scrisă de Rick Cleveland. Ideea de a adapta textul pentru marele ecran îi aparține lui Florin Piersic jr., care semnează și regia. Iar dacă vorbim despre Piersic jr., e clar că produsul nu e un film de desene animate. Tom și Jerry 2.0 e un film atipic, deloc „românesc”. Protagoniștii sunt doi asasini plătiți, iar asta duce povestea pe „terenul de joacă” al lui Tarantino.

Producția îi are în distribuție pe Marius Turdeanu, Ali Deac și Ioan Paraschiv și va putea fi văzută pe 2, 3 și 4 septembrie, de la ora 19, pe tnrs.ro/scena-digitala (biletele pot fi achiziționate de pe site-ul TNRS – Scena Digitală). Pe baza aceluiași text, TNRS va prezenta în toamna acestui an, imediat ce situația o va permite, și premiera spectacolului Tom și Jerry, adaptat pentru Sala Mare a Naționalului sibian.

EVENIMENTE

TEATRU ȘI MUZICĂ ÎN AER LIBER

Sub sloganul Spectacolul trebuie să continue, pe 8 august s-a lansat Freedom, un nou concept de evenimente de tip drive-in care își propune să aducă în Sibiu concerte și piese de teatru, pe o perioadă de 8 weekenduri consecutive (8 august – 30 septembrie).

Spațiul permite accesul a peste 1.500 de spectatori, în limitele corecte. Locația se află la 10 minute de centrul orașului Sibiu, în vecinătatea Fabricii de Cultură, pe care multă lume o știe deja, datorită evenimentelor culturale care s-au desfășurat și cu alte ocazii. Spațiul are o capacitate de peste 500 de autovehicule, cu posibilitatea ocupării a trei locuri în fiecare mașină, fără a fi impusă purtarea măștii timp de patru ore. Anca Popică, Project Managerul conceptului, speră ca în acest fel să atragă mai mulți turiști în Sibiu, ca o destinație de concediu care oferă și posibilități culturale.

Programul evenimentului este disponibil pe freedomevents.ro, iar biletele se pot achiziționa online.

DESPRE AMERICA LATINĂ A 5-a ediție a festivalului Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România, va avea loc între 9 și 16 septembrie 2020. Toate filmele din selecție vor putea fi vizionate online, cu subtitrare în limba română, iar între 9 și 13 septembrie, în fiecare seară, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber, vor rula 5 dintre cele mai importante filme ibero-americane ale ultimilor ani.

Publicul poate vedea producții din Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Peru, Spania și Uruguay. Câteva dintre titlurile noi sunt: Tu me manques (Bolivia, r: Rodrigo Bellot, cu Oscar Martinez – propunerea Boliviei la Premiile Oscar), Planta Permanente (Argentina/Uruguay, r: Ezequiel Radusky) și Aleli (Uruguay, r: Leticia Jorge Romero). Programul complet este disponibil pe site-ul festivalului, pe platforma Cinesquare și pe pagina de facebook a festivalului.

FILME

DIN CLUJ, CU DRAGOSTE

Doar sfârșitul lumii

Arta-Acasă este un program de filme online inițiat de Cinema ARTA Cluj. În această perioadă, până la redeschiderea cinematografului, ei propun săptămânal o selecție de filme care pot fi vizionate de acasă, prin platforma Eventbook. Prețul unui bilet este de 12 lei și este valabil doar 24 de ore din momentul achiziției biletului. Printre filmele propuse de ei sunt: Doar sfârșitul lumii (Juste la fin du monde), Paradisul, Probabil (It must be heaven), Iubire bolnavă (Amour Fou), Julieta.

DANSUL ÎN FILM

Ema

Unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans va avea loc în perioada 3-6 septembrie, la București. Toate proiecțiile festivalului vor fi în
aer liber. Cea de-a șasea ediție BIDFF are trei secțiuni competițio-
nale dedicate scurtmetrajelor de dans (competiția internațională și competiția românească) și filmelor muzicale. Publicul cinefil va avea parte și de ateliere de film de dans și conferințe. Tema din acest an este utopie/distopie și invită la o reflecție asupra prezentului, cu ochii la viitor. Festivalul debutează cu proiecția Ema, în regia lui Pablo Larraín, pe 3 septembrie, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco.

TRAVEL FILM FESTIVAL

Într-o ediție organizată 100% în aer liber, Festivalul de Film Itinerama aduce un line-up în care cap de afiș sunt Catherine Deneuve, Rossy de Palma, Javier Bardem, Geoffrey Rush și Werner Herzog. Organizatorii au pregătit 20 de filme care vor rula în premieră națională în locații din București (Grădina de vară București, cinema Elvire Popesco, Bistro Acuarela) și Brăila.

În luna septembrie (4-23 septembrie) spectatorii vor putea călători prin intermediul peliculelor selectate sau câștigătoare la festivaluri de renume internațional, cum ar fi Karlovy Vary International Film Festival, San Sebastian Film Festival, International Film Festival Rotterdam, Cannes Film Festival, Toronto – TIFF, Melbourne International Film Festival și Guadalajara International Film Festival.

evenimente septembrie
Sanctuary
Florianopolis dream
evenimente septembrie
Storm boy

Focus, secțiunea principală a festivalului, este dedicată anul acesta dragostei. Dragostea pentru partenerul de viață, dragostea față de copii sau dragostea pentru cei din jur. Peliculele alese prezintă acest sentiment din mai multe perspective. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.

FEMEILE ÎN CINEMA

El último verano de la Boyita

F-SIDES este primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor făcute de femei și modului în care feminitatea este reprezentată în cinematografie și societate. Cineclubul are o frecvență bilunară. El a debutat pe 13 iulie la Spațiul M60 din București și va continua timp de cinci luni cu o serie de proiecții în grădinile de vară ale Bucureștiului.

Ioana Diaconu, cofondatoarea F-SIDES, spune că „filmele caută să aducă în prim-plan o perspectivă feminină și să fie un punct de pornire pentru subiecte precum sororitate, libertatea asupra propriului corp, educația fetelor, violența împotriva femeii, explorarea sexualității, maternitate sau comunicarea intergenerațională”.

Proiecțiile vor fi urmate de dezbateri care vor aprofunda tema lunară a cineclubului, împreună cu invitați speciali. Proiectul F-SIDES este construit în jurul conceptului „female gaze”, un termen care provine din teoria de film feministă, și înseamnă perspectiva privitorului de gen feminin. Acesta a apărut ca răspuns la termenul „male gaze”, adus în atenția publică în 1975 de teoreticiana feministă de film Laura Mulvey, care spune că filmul hollywoodian prezintă cu precădere perspectiva unui personaj sau regizor bărbat, în care personajul feminin îndeplinește o singură funcție, pe două niveluri: obiect erotic pentru personajele din film și obiect erotic pentru spectator. Prin conceptul „female gaze”, proiectul își dorește să redea femeii puterea pe care o are și să o scoată din statutul de obiect al dorinței.

POEZIE

evenimente septembrie

Pornind de la ideea că nu putem fi sănătoși dacă nu suntem fericiți, pe terasa blocului Magheru One din București s-a desfășurat a șasea ediție a Nocturnelor de Poezie Contemporană organizate de ARCEN. Pe 4 și 5 septembrie va avea loc ultima sesiune de poezie în aer liber din cele șase săptămâni, cât a durat proiectul.

Temele propuse în acest an s-au dorit a fi un răspuns la singurătatea, sufe-
rința și incertitudinile generate de contextul pandemiei COVID-19: eliberarea de frică, fericirea, iubirea, mișcarea și nemișcarea, emoția și suferința corpului uman, introspecția ca formă de vindecare a sufletului și cultura ca insulă a rezistenței.

CU GÂNDUL LA VARĂ

evenimente septembrie
Festivalul de muzică Glastonbury nu s-a putut organiza anul acesta, ca multe alte festivaluri de peste tot din lume. Din acest motiv, Muzeul de Artă și Design V&A (Victoria and Albert, din Londra) are o expoziție online. Pe site-ul lor, festivalul a făcut playlist-uri cu muzică împărțită pe scene. Arhivele din anii precedenți includ și postere, interviuri, filmulețe, tricouri și alte mărunțișuri care te duc cu gândul la atmosfera inconfunda-
bilă a festivalului.

Citește și: Cele mai anticipate filme pe care merită să le vezi în 2020

 

Texte: Andreea Cipcă; Foto: PR

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here