Evenimente must-see în iulie: #MyAntipa, Pescărușul la Amfiteatrul TNB, Marele Picnic ShortsUP

0
Emilian Oprea, repetiții Pescărușul la unteatru, foto Adi Tudose
Emilian Oprea, repetiții Pescărușul la unteatru, foto Adi Tudose

Iată cele mai importante evenimente culturale pe care Harper’s Bazaar le recomandă în luna iulie. Scriitoarea și managerul cultural Svetlana Cârstean, inițiatoarea seriei de evenimente „Intersecțiile de miercuri” de la Rezidența BRD Scena9, propune un nou concept inedit, intitulat MyAntipa, prin care publicul să se poată apropia și să poată descoperi o nouă față a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, cu ajutorul artei și al personalităților culturale. MyAntipa începe mâine, 4 iulie. Pe 6 iulie, cei care nu au reușit până acum să vadă „Pescărușul”, în regia lui Andrei Șerban la teatrul unteatru, pot trăi experiența spectacolului în aer liber, pe acoperișul Teatrului Național, la Amfiteatrul TNB. Iar pe 26 iulie, Marele Picnic ShortsUP, poate cel mai de succes eveniment de cinema în aer liber din București, revine cu o ediție bigger and better than ever, care schimbă setup-ul de la Grădina Botanică cu cel de la Domeniul Mogoșoaia. 

#MyAntipa – 4, 5, 6 iulie

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi BRD Groupe Societe Generale lansează MyAntipa, un proiect care propune o formulă inedită pentru educația modernă interdisciplinară, în care știința, arta, lectura și dezbaterile se unesc pentru a oferi noi perspective de învățare. MyAntipa este realizat în colaborare cu scriitoarea și managerul cultural Svetlana Cârstean, cunoscută pentru multiple proiecte culturale și educative.
Proiectul își propune să ofere publicului un nou tip de conținut și să pună în valoare resursele muzeului printr-o campanie care cuprinde tururi ghidate, realizate de personalități ale lumii cultural – artistice, incubatoare de lectură pentru copii, dar și „Intersecțiile la Antipa”, evenimente – dezbateri cu oamenii de știință care lucrează în muzeu.

MyAntipa aduce mai aproape de public ceea ce este invizibil în lumea Muzeului Antipa (povești, valori și oameni), prin ochii celor pentru care muzeul are o semnificație și o istorie aparte. Astfel, vizitatorii de toate vârstele vor avea ocazia de a descoperi şi parcurge muzeul prin intermediul unor formule noi, ce aduc împreună perspectivele oamenilor de ştiinţă, dar şi ale unor personalități din lumea culturală, artistică și a industriilor creative.

MyAntipa debutează joi, 4 iulie, de la ora 18.00, cu un tur aparte în muzeu, ghidat de către Simona Popescu, una dintre cele mai importante scriitoare contemporane, cunoscută deopotrivă pentru poezia, proza și cărțile sale de eseuri.

Vineri, 5 iulie, de la ora 18.00, va avea loc prima ediție „Intersecțiile la Antipa”, o dezbatere LIVE, transmisă pe paginile de Facebook ale Muzeului Antipa și BRD–Groupe Société Générale, în care Dr. Oana Paula Popa, cercetător științific al muzeului, alături de Svetlana Cârstean, vor vorbi despre rolul femeilor în știință, dar și despre povestea mai mult sau mai puțin recentă a muzeului. „În ce fel întâlnirea cu natura poate schimba viața și scrisul unui scriitor? Suntem mulți aceia care îl iubim pe Vladimir Nabokov, dar câți dintre noi știm că a fost foarte pasionat de fluturi, că a descoperit chiar un fluture care îi poartă numele? Sâmbătă, 6 iulie, la Incubatorul de lectură din Muzeul Antipa, copiii vor descoperi cum intră fluturii în literatură și cum poți scrie despre asta„, spune Svetlana Cârstean.

Svetlana Cârstean
Svetlana Cârstean

Sâmbătă, 6 iulie, copiii sunt invitați la „Incubatorul de lectură”, atelier care pornește de la unul dintre textele scriitorului Vladimir Nabokov și de la pasiunea sa pentru fluturi. Atelierul va începe la ora 13.00 în Sala Fluturilor de la etajul muzeului, si se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani.

Participarea la evenimente este gratuită, în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face completând un formular de rezervare pe https://antipa.ro/rezervari, sau pe adresa de e-mail [email protected]

Pescărușul, în aer liber pe acoperiș la Amfiteatrul TNB, 6 iulie

Emilian Oprea, foto de Adi Tudose
Richard Bovnoczki, foto de Adi Tudose

Regizorul Andrei Șerban a montat Pescărușul de Anton Pavlovici Cehov la unteatru, iar vara aceasta producția este invitată la Amfiteatrul TNB. O nouă reprezentație poate fi văzută pe 6 iulie, de la ora 21.00. Spectacolul este o premieră, fiind prima colaborare a regizorului cu un teatru independent din România. Andrei Șerban a plecat în SUA în 1971 și a montat de atunci spectacole de teatru și operă pe cele mai importante scene ale lumii, de la La MaMa și Metropolitan, până la Comedia Franceză și Covent Garden.

Am primit bucuros invitația de a lucra la unteatru. Am regăsit atmosfera anilor mei de tinerețe de la La Mama din New York, același spirit prietenos și liber, o comunitate de artiști care, fără niciun considerent material, sunt animați de pasiunea de a face teatru altfel, de a descoperi “forme noi”. Și ideea acestor forme noi m-a dus direct la Treplev și la „Pescărușul”, o piesă care m-a urmărit toată viața și pe care nu am înțeles-o pe deplin, deși am montat-o în limbi diferite pe trei continente, de fiecare dată altfel. Sper ca această versiune să fie ultima și, deși nu vom putea dezlega misterul care face ca o poveste ce sfârșește în moarte violentă să fie catalogată de Cehov drept „comedie”, am încredere că împreună vom (re)descoperi paradoxul că în teatru singura permanență e starea de schimbare continuă. Dacă acceptăm că nicio concluzie nu e defintivă, putem porni în căutare.” Andrei Șerban

Marele Picnic ShortsUP, ediția 6, 26-28 iulie, Domeniul Mogoșoaia

Evenimente must-see în iulie: MyAntipa, Pescărușul la Amfiteatrul TNB, Marele Picnic ShortsUP

Marele Picnic SHORTSUP, ediția a 6-a, s-a arătat așa de mare, de plină de idei, oameni și activități, încât vara asta, pe 26, 27 și 28 iulie, se mută într-un loc care s-o încapă: Domeniul Mogoșoaia!

Se extinde în spațiu și în timp (trei zile), explorează natura exterioară și chiar și pe cea interioară, adună prieteni, familie, copii și căței. Mâncâm bun, vorbim deștept, simțim mult și ne e foarte bine.

Marele Picnic #6 e despre cultura picnicului, acest obicei social care ne strânge împreună în natură de 500 de ani.

Ce facem:

– Cinema (cu film scurt, firește)
– Muzică (și poate dans)
– Natură și explorare (birdwatching cu Societatea Ornitologică Română, lecții de supraviețiure în natură cu Cercetașii României)
– În familie (instalații și ateliere pentru mici și mari)
– La masă (mâncăm la cea mai luuuunga masă de picnic)
– Sport & Health
– Artă & instalații

Activități noi: tur ghidat în Palatul Mogoșoaia și împrejurimile domeniului Mogoșoaia, ateliere pentru familii, audio-instalatie imersivă în padure, Hoola hoops, reading corner.

Marele Picnic ShortsUP
Marele Picnic ShortsUP

Marele Picnic #6 se întâmplă cu sprijinul Kaufland Romania
Parteneri: OTP Bank Romania, Groupama Asigurari, Silva.
Partener de sustenabilitate: Biodeck

FILME: filme scurte și intense care îți spun despre tine tocmai ce voiai să întrebi, mult loc să respiri și să te miști și să stai, oameni cu care să vorbești și oameni cu care să taci, lucruri cool&interesante de făcut cât pentru o săptămână, dar nicio presiune să le faci. Serios, asta e puțin definiția fericirii,
nu?

Foto: PR, Adi Tudose

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here