Evenimentele lunii martie: o trecere în revistă a celor mai interesante

0

Luna martie se apropie de final, însă tot mai există câteva evenimente care ne-au atras atenția.

Un proiect artistic menit să sprijine victimele violenței domestice

ANAIS, o asociație nonprofit care sprijină victimele violenței domestice și susține că “nu trece dacă taci” aduce în fața publicului filmul ”Voci netăcute”, un proiect cinematografic, în regia Ioanei Mischie. În cadrul acestui proiect, 7 victime ale violenței domestice rup tăcerea și dublează filmele mute, dând voce personajelor, pentru prima dată după atâta timp. În scopul de a vorbi deschis despre aceste probleme și de a educa publicul referitor la violența domestică, ”Voci netăcute” va fi disponibil pentru vizionare publică timp de 3 zile, în perioada 29-31 martie, la Galeria Kube Musette, (Calea Victoriei 114). Publicul poate susține victimele violenței domestice printr-un sms la 8833 care să conțină cuvântul “NETĂCERE” (donație fixă de 2 euro).

„Distanța dintre mine și mine”, un documentar cu și despre Nina Cassian

Realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, „Distanța dintre mine și mine” este un film despre credinţe, artă şi putere, care explorează fricţiunea dintre memoria personală şi arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală şi naraţiunile pe care le construim despre trecut.

Cu o reputaţie de femeie fatală, băutoare şi fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea şi graficiana Nina Cassian (1924 – 2014) a fost simultan complice şi problematică pentru regimul stalinist, după care a intrat în conflict direct cu regimul Ceauşescu, şi a terminat într-un exil nedorit la New York în 1985, în urma uciderii disidentului Gheorghe Ursu.

O mașină Uber Green va fi transformată într-o instalație de artă, la One Night Gallery

Pentru a celebra un an de la lansarea serviciului Uber GREEN, compania de ridesharing invită iubitorii de artă și tehnologie, sâmbătă, 30 martie, începând cu ora 20:00, la One Night Gallery, unde una dintre mașinile Uber Green va fi transformată într-o instalație de artă, care va include video-mapping și ilustrații interactive realizate de ilustratoarea Ana Bănică. Mașina Uber Green va fi expusă în curtea casei Monteoru (Calea Victoriei 115), iar accesul este liber.

Ana Bănică este designer și artist vizual din București, iar în cadrul evenimentului One Night Gallery, ea va mixa inspirat ilustrațiile sale cu spectacole luminoase, alimentate de Aural Eye. Și, pentru ceea ce este cel mai probabil o premieră națională, o lucrare a unui artist va fi folosită pentru a genera artă neurală live printr-un algoritm condus de AI.

Premieră pe scena Operei Naționale din București

Foto: Sebastian Bucur

 

Sâmbătă, 30 martie 2019, și duminică, 31 martie 2019, vor avea loc premierele spectacolului „Tosca” de Giacomo Puccini. Regia, decorul, costumele și light design-ul poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga, iar corul de copii de către Smaranda Morgovan. Asistenți de regie Claudia Machedon și Paula Gherghe.
Pentru premiera de pe scena Operei Naționale București, regizorul Mario De Carlo a pregătit o punere în scenă ambițioasă, după cum însuși declară: „TOSCA este cea mai tragică operă a lui Puccini. Covârșitoarea sa teatralitate se regăsește în totalitatepe scenă, în situații și în muzică. Un regizor sensibil are cu TOSCA o sarcină ușoară: trebuie să închidă ochii și… să se lase purtat.”

Citiți și: “Evenimentele lunii februarie: expoziții, lansări și alte noutăți menite să vă încânte”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here