Există bronz sănătos?

0
bronz sanatos

Să recunoaștem, una dintre cele mai mari plăceri ale verii este să petrecem zilele la plajă, departe de griji și de cotidian. Vacanța este sinonimă cu soarele. Dar nu numai vacanța! Specialiștii spun că orice zi însorită (sau nu!), petrecută pe stradă, în oraș și la birou, lângă o fereastră, ne expune la soare, cu atât mai mult vara, când soarele este intens.

Între tentația de a lenevi pe un șezlong la plajă și dorința de a ne păstra pielea cât mai sănătoasă și mai tânără, am întrebat câțiva specialiști care sunt recomandările lor și ce înseamnă un bronz sănătos.

La plajă, acordați aceeași protecție feței și corpului

Regulile sunt aceleași indiferent de zona unde aplicați produsele: aveți nevoie de produse cu factor de protecție 50 și de o aplicare corectă a acestora. Cantitatea produsului aplicat și frecvența gestului în sine fac diferența: „pentru tot corpul, folosiți cam două linguri de produs, o dată la două ore”, spune Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Bioderm, București.

În privința produselor destinate pielii feței, optați pentru texturi lejere care se absorb rapid, formulate fără parfumuri, parabeni și uleiuri, non-comedogenice. Dacă aveți un ten cu tendință acneică sau un ten sensibil, alegeți produse care se adresează lor prin textura si ingredientele conținute, iar un adaos de antioxidanți este întotdeauna un punct de bifat pe lista de cerințe, recomandă medicul dermatolog Adelina Vasilescu de la clinica Avra Aesthetic Institute.

Citește și: Alergia solară. Cum se manifestă, cauze și tratament

Verificați alunițele prin acest procedeu simplu

Orice modificare de formă, culoare, dimensiune a unor alunițe sau alunițele noi, mai ales cele apărute după expunerea la soare prelungită (la finalul verii, după o expunere intensă la soare), ar trebuie să vă trimită la un consult dermatologic. „Regula ABCDE este un ghid foarte bun în auto-examinare, pe care o recomand și pacienților”, spune medicul Lucian Russu, dermato-venerologie în cadrul Bioderm, București.
Ea se referă la verificarea următorilor parametri:

  • A = asimetrie
  • B = borduri/margini
  • C = culoare modificată
  • D = dimensiuni (dacă dimensiunea este mai mare de 6mm, alunița poate prezenta riscuri)
  • E = evoluţie

Ați rupt, zgâriat, traumatizat în vreun fel o aluniță? Nu o ignorați!

Traumatizarea unei alunițe crește riscul de transformare malignă, de aceea, în cazul în care acest lucru se întâmplă, efectuați un control urgent al respectivei alunițe. În urma unei dermatoscopii digitale, metoda de screening cu cea mai mare acuratețe în depistarea precoce a cancerului de piele, medicul vă va recomanda fie excizia aluniței, fie supravegherea respectivei leziuni.

Screeningul este extrem de important, în condițiile în care numărul cazurilor de melanom a crescut, la fel și agresivitatea bolii. Și vârsta de debut a bolii a scăzut considerabil. „Din ce în ce mai mulți tineri sunt diagnosticați cu melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele, melanomul a ajuns să fie deja a doua cea mai frecventă formă de cancer care afectează femeile cu vârste între 20 și 29 de ani”, precizează Russu.

Protecția eficientă a alunițelor

Una dintre cele mai importante măsuri este evitarea arsurilor solare. Înroșirea pielii este semn de arsură solară, chiar dacă poate părea că după înroșire apare un bronz plăcut vederii, adaugă medicul Russu. Ca orice arsură, a produs deja pagube – distrugerea fibrelor de colagen și de formarea de radicali liberi care continuă să afecteze pielea, chiar și după expunerea la soare, și despre mutații genetice care, în timp, cresc riscul de cancer de piele.

De asemenea, purtați accesorii care să vă protejeze de soare (pălării, ochelari), evitați solarul, auto-examinați periodic aluniţele și efectuați controale dermatologice anuale și dermatoscopii, cel puțin o dată pe an, în cazul leziunilor suspecte. Pe cât posibil, evitați traumatizarea alunițelor, pentru că acest lucru crește riscul malign, iar în acest caz pacienții chiar ar trebui să se prezinte la medic, pentru că este foarte posibil să fie nevoie de o rezecție a aluniței lezate. Rezecția cu margini integrale a unei alunițe cu potențial de malignizare poate salva viața.

Citește și: Agentul esențial pentru tinerețea pielii: colagenul

Petele pigmentare: prevenție și tratament

Expunerea prelungită la soare fără protecție solară este una din principalele cauze ale hiperpigmentării, alături de înaintarea în vârstă și schimbările hormonale (de cele mai multe ori, în timpul sarcinii), precizează Russu. Celulele pielii se supraîncarcă de pigment și atunci apar petele. Tratamentele de tip laser (Erbium sau CO2 Fractional SmartXide DOT), peelingurile profunde (Derma Peel), precum și tratamentele cu lumină intens pulsată ajută la reînnoirea mai rapidă a pielii, aducând la suprafață țesututul neafectat de hiperpigmentare.

Putem repara pielea deshidratată, arsă de soare?

Din păcate, efectele soarelui sunt ireversibile, însă o piele afectată de soare poate fi ajutată prin folosirea produselor dermato-cosmetice de tip after-sun, un ritual de hidratare mai intens, folosirea zilnică a produselor cu factor de protecție solară și, desigur, reducerea pe cât posibil a expunerii solare a pielii afectate, în special în intervalul în care radiațiile ultraviolete sunt foarte puternice.

Adevărul despre retinyl palmitate

În privința acestei substanțe ce se regăsește în unele creme cu factor de protecție solară, părerile sunt împărțite în comunitatea științifică, spune medicul dermatolog Adelina Vasilescu de la clinica Avra Aesthetic Institute. Studiile în vitro au arătat că retynil palmitate folosit singur, sub acțiunea razelor UVA își modifică structura și se comportă ca fotosensibilizant, ducând astfel la formarea de radicali liberi. Totuși, în compoziția cremelor de protecție solară, ingredientele sunt atent combinate pentru a își potența și stabiliza acțiunea, deoarece o parte din ele și-ar pierde rapid proprietățile dacă ar fi folosite singure.

Cât de eficiente sunt produsele organice?

Puterea de protecție împotriva razelor UV a produselor organice se bazează pe nanoparticule de dioxid de titaniu și oxid de zinc, care intră în categoria filtrelor fizice, minerale, care nu pătrund în piele pentru a absorbi razele UV ca filtrele chimice, ci rămân la suprafață și le reflectă. De aceea, sunt mult mai potrivite pentru a fi folosite pe o piele sensibilă, care se irită ușor sau pentru pielea copiilor, este de părere medicul dermatolog Adelina Vasilescu.

Cum arată viitorul produselor SPF?

Progresele tehnologiei constau în aplicații care avertizează asupra indicelui UV în funcție de zona geografică în care vă aflați, brățări și dispozitive care își schimbă culoarea pentru a vă aminti să reaplicați un strat de cremă cu SPF, iar viitorul sună și mai bine, precizează medicul Vasilescu. Se fac cercetări pentru obținerea unor noi compuși organici care să protejeze de un spectru și mai larg al razelor UV, și chiar a unei pilule care ar înlocui cremele de protecție solară.

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here