Expozitia Futurotextiles vine in Romania

0

Proiectul Futurotextiles s-a nascut in urma avantului tehnic si cultural al orasului Lille, capitala culturala europeana in 2004.  Incepand cu 2006, la initiativa lille3000, expozitia propune o viziune de ansamblu a numeroaselor intrebuintari ale textilelor contemporane, de la creatia artistica la stiinte aplicate. De la prima editie, expozitia Futurotextiles a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea intreaga (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). Dupa primele doua editii (2006, respectiv, 2008), expozitia actuala include noile descoperiri si pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer si pe inventii demne de autorii de SF.

(Foto: Institut Français de Bucarest)

Un pulover care iti verifica permanent starea de sanatate, dantela din radacini de capsune sau o rochie din celuloza care creste singura, fara cusaturi, produsa de microbii care duc la fermentarea vinului – iata doar cateva dintre exponatele futuriste care atrag vizitatorii.

Expozitia este compusa din 3 parti: cea pedagogica, in care sunt explicate originile si diversitatea textilelor, cea stiintifica, in care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor, si cea artistica, pentru ca noile fibre si proprietatile lor speciale inspira mai mult ca oricand creatorii si designerii. 

Doua exemple de aplicare a „futurotextilelor”: 
Medicina Tricoul Psyché este echipat de captori discreti care inregistreaza ritmul cardiac si respirator al individului care il poarta, cat si miscarile acestuia. Informatiile sunt transmise instantaneu catre o centrala printr-un sistem de IP/GPRS, iar adaptatea tratamentului poate astfel fi precisa si ultrarapida.
Moda Wooden Textile realizat de Elisa Strozyk. Jumatate lemn, jumatate textil, acest material, dur si suplu in acelasi timp, nu-si gaseste locul in nici o categorie. Mirosul si aspectul il fac sa para in acelasi timp familiar si straniu, pentru ca poate lua forme neasteptate si poate procura experiente tactile paradoxale. Duoul Léa Peckre (creatoare) si Elisa Strozyk (creatoare a materialului) a imaginat pentru Futurotextiles prima tinuta din textil lemnos.

Carpeta realizata de Elisa Strozyk. (Foto: Institut Français de Bucarest)

Expozitia Futurotextiles va fi prezenta la Timisoara, la Halele TIMCO (str. Circumvalatiunii 8-12), intre 10 si 29 septembrie, iar la Bucuresti, intre 15 octombrie si 17 noiembrie, in spatiile pentru expozitii temporare ale Muzeului National de Istorie a Romaniei.

 

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here