Expoziție manifest stradală

0

Galeria neconvențională Celula de artă aduce lucrări și demonstrații de artă menite să facă trecătorii să se oprească în fața spațiului-acvariu din bd. Carol nr. 53 și să interacționeze direct și liber cu perspectiva artiștilor. Lucrarea Pharmakon, a Andreei Toma, face parte din proiectul Mass Media, care își propune să demonstreze că mijloacele de comunicare în masă propagă strategii „culturale” distructive, care împing la un consum de informație neselectiv.

„Zilnic sau periodic apelăm la pastile pentru a calma, trata sau pentru a preveni anumite afecțiuni. Azi un somnifer, mâine un analgezic, poimâine un antitusiv şi descoperi astfel că nu mai poţi trăi fără ele. Am observat și că majoritatea reclamelor TV sunt la medicamente și că au o frecvenţă de-a dreptul abuzivă. Informaţia precară care însoţeşte diverse reclame poate influența un om neavizat, care nu consultă surse de specialitate și le folosește după ureche, aşteptând efectele”, povestește Andreea Toma, artistul vizual.

„Pharmakon, în greacă, înseamnă deopotrivă medicament, dar și otravă, elixir sau maleficiu. Eu îmi doresc să scot în evidență abuzul de medicamente, mai ales că anumite clase de medicamente creează o dependență psihică, ce poate fi definită ca o boală cronică ce afectează creierul și funcțiile de memorie, așa că am realizat această lucrare din pastile farmaceutice înglobate în rășină epoxidică.”

Andreea Toma este un artist vizual, graphic designer și muralist din București, absolventă a Universității Naționale de Arte din București, secția pictură, și membru fondator al galeriei Celula de Artă. Cercetarea sa artistică se concentrează pe spațiul contemporan, abordând teme ce țin de manipularea la nivel de masă, prin intermediul mass-media și al rețelelor de socializare.

Instalația poate fi văzută în spațiul expozițional din bd. Carol nr. 53, între 29 martie și 11 aprilie. Niciuna dintre expoziții nu va avea vernisaj cu public și pot fi văzute la orice oră. Celula de artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, care își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje și astfel, pentru că nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se crează un dialog liber, direct și nonconformist.

Foto: Pr, Gabi Pană
Articol realizat de Andreea Cipcă

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here