Extravaganta couture-ului la Schiaparelli de Lacroix

0

Energia suprarealista revine in moda cu cele 15 tinute haute couture concepute de Christian Lacroix pentru Schiaparelli. Aceasta colectie exceptionala inseamna o dubla revenire pe scena pariziana a modei, atat pentru casa Schiaparelli, inchisa din 1954, cat si pentru flamboiantul Lacroix, ce a prezentat ultimul sau show couture in 2009. Colectia este expusa in muzeul Les Arts Décoratifs si este mai degraba compusa din objets d’art, conform traditiei casei, decat din piese purtabile realizate de les petits mains.

Pantaloni harem dramatici, rochii si pelerine brodate cu paiete si pene, topuri extravagante din blana si accesorii pe masura surprind atat esenta Schiap, dar si tendinta teatrala a lui Lacroix. Poate tocmai din acest motiv, colectia are doar rolul de a marca revenirea casei, si nu va fi disponibila pentru achizitionare.

Elsa Schiaparelli  a ramas in istorie pentru extravaganta sa si colaborarile cu artistii renumiti ai timpului, precum Jean Cocteau, Salvador Dali si Alberto Giacometti. Mostenirea sa estetica este bazata pe curaj si umor, fiind initiatoarea functionalitatii sic extreme. A socat in anii ’30 prin inventarea precursorului fustei-pantalon, scandalizand presa cand Lili de Alvarez a purtat-o la Wimbledon. Aceasta revenire este o imbinare reusita intre cele doua laturi ale fondatoarei casei.

Lacroix isi aminteste ca atunci cand a intalnit-o pe Elsa prima oara, in 1940, in timpul invaziei germane, tocmai crease o salopeta de purtat in adaposturi impotriva bombardamentelor – „ca sa poti fii sic si in acea situatie”, a spus couturierul pentru DailyBeast. „Pentru mine, sa te gandesti la asta este genial.”

Boutique-ul Schiaparelli, supranumit in anii sai de glorie Schiap Shop, a fost redeschis, tot in Place Vendôme 21, de noul actionar al casei de moda, Diego Della Valle. Desi Christian Lacroix se potriveste spirtului Schiap prin extravaganta si inclinatiile sale teatrale, aceasta colaborare este singulara, directorul creativ al casei nefiind oficial anuntat deocamdata.

[click pe imagini pentru a le mari]

[nggallery id=31]

 (foto:Imaxtree)

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here