Frida Kahlo: fashion flair

0

Frida Kahlo. Trei elemente grafice – părul împletit, mustața și sprâncenele – sugerează că este vorba despre ea. Alte trei – florile, bijuteriile și o rochie mexicană cu broderii – o fac imediat recognoscibilă.

O artistă originală, Frida Kahlo a fost și o fashionista avant la lettre, după cum demonstrează cu numeroase argumente un album recent apărut: Frida Kahlo: Fashion as the Art of Being (Ed. Assouline).

Frida știa că viața este un teatru, iar moda – costumul ei, spune autoarea, Susana Martínez Vidal. Petrecea ore întregi în fața oglinzii, construindu-și lookul cu aceeași atenție cu care picta. Păstrase piesele vestimentare cumpărate în Europa de mama și bunica ei, de la finalul secolului al XIX-lea, și le integra în ținutele ei.

Într-o vreme în care aparițiile feminine erau sobre și rezervate, ea participa la evenimente la Paris în bluze tradiționale mexicane, fuste voluminoase și coafuri sculpturale. Nu purta niciodată costumele populare Tehuana ca atare, ci alegea piese tradiționale pe care le mixa cu materiale importate: catifea din Franța, satin din Asia, mătase din Spania.

Adora parfumul Shalimar, nu își ascundea defectele, pentru a accentua frumusețea imperfecțiunii, și adăuga în cozile meticulos împletite flori viu colorate, pentru a eclipsa propria suferință fizică.

Încă din timpul vieții, stilul ei unic influența moda – în 1941, Harper’s BAZAAR proclama că „rebozo-ul mexican este cel mai exotic și original accesoriu al sezonului”, ca urmare a unui portret realizat de Nickolas Muray în care Frida purta un asemenea șal magenta. Iar de atunci, lista designerilor care se declară inspirați de Frida devine mai lungă cu fiecare an: Jean Paul Gaultier, Christian Lacroix, Kriss Van Assche, Riccardo Tisci, Carolina Herrera ș.a.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here