Fashion Icons

0

„Ce transforma un pop star international, o apreciata actrita, un blogger de moda de doar 16 ani sau un model de succes intr-un fashion icon? Cine hotaraste daca si cand o persoana publica devine vrednica de aceasta titulatura? Oare nu am ajuns sa confundam ideea de icon cu un personaj pop care intruchipeaza pentru o fractiune de secunda o suma de imagini si atitudini specifice unei epoci? Sa facem recurs la onestitate – si noi, presa de specialitate, avem partea noastra de vina. Se pare ca aceasta titulatura se poate aplica azi oricui are un vag profil public, indiferent de ce poarta si de felul in care alege sa-si „poarte” viata. Unde se termina totusi zgomotul si unde incep liniile ferme, conturul a ceva mai trainic? Ca orice alt lucru repetat la infinit, si acesta si-a pierdut valoarea. Putem pune semnul egal intre femei precum Jacqueline de Ribes, Brooke Astor, Katharine Hepburn si contemporanele Beyoncé, Miley Cyrus si Katy Perry?

Daca vrem sa aflam cine sunt adevaratele vedete cu stofa de fashion icons, ar trebui sa ne intrebam cine sunt echivalentele de azi ale venerabilelor doamne de mai sus. Care dintre cele din urma are putere de simbol? Cine poate intruchipa un ideal? Despre al cui stil o sa se vorbeasca peste 50, 60 sau 70 de ani ca fiind timeless? intrebarile nici n-au nevoie de raspuns. Insa, privind in jur, se naste o alta intrebare: mai avem nevoie de iconuri?

Sa nu uitam ca vedetele de azi ajung sa poarte acele tinute pentru care sunt atat de venerate dupa indelungi negocieri cu brandurile, iar in spatele alegerilor wow! exista o echipa de consultanti de imagine si stilisti care face un efort sustinut de a construi si intretine o imagine ireprosabila. In plus, cum impacam aparitia unei actrite de pe covorul rosu de la Cannes intr-o rochie Valentino Haute Couture cu nenumaratele fotografii surprinse de paparazzi in care respectivul „icon” pare parasit definitiv de toti ingerii stilului? Exista oare iconuri care sunt iconuri doar de doua ori pe an? Unde-i autenticitatea? Iar in cazul vedetelor foarte tinere, celebram numai suma alegerilor facute pana in prezent? Nu pare a fi suficient. Din aceasta perspectiva, poate ar trebui ca acest statut sa fie rezervat doar acelora care si-au creat o identitate vizuala coerenta si definitorie pe de-a-ntregul si care trece testul timpului. Dupa cum spunea si Diana Vreeland: „O rochie noua nu te duce nicaieri; conteaza viata pe care o traiesti in acea rochie, alaturi de viata pe care ai trait-o si de ceea ce vei face mai tarziu cand o vei purta.” Este adevarat azi pe cat era de adevarat si ieri. Asadar, sa observam in tacere pentru ca numai timpul ne poate spune daca cineva are stilul inscris in ADN.

Poate ca, pana la urma, definitia unui fashion icon nu mai trebuie sa fie atat de ingusta si limitata la zona starurilor. In timp ce vedetele au o armata de oameni in spate, exista nenumarate femei care reusesc sa stand out from the crowd fara prea mult efort, fara big fuss, care influenteaza nemijlocit gustul celor din jurul lor. Adevaratul stil pare sa se afle pe strada, in restaurante, in cladiri de birouri, la catedre, la femei care demonstreaza ca flerul si educatia vizuala sunt ingredientele secrete. Acestor muze anonime si nu numai lor le dedicam noul Harper’s BAZAAR, o editie realizata in spiritul firescului si al excelentei camuflate in simplitate.

Un sezon plin de inspiratie!”

Andrei Iovu, redactor-sef

Ce este nou acum. Fotografii de Dan Beleiu. Realizat de Andrei Iovu si Lil Bulgac

One Way Street. Fotografii de Dan Beleiu. Realizat de Andrei Iovu si Lil Bulgac

ICONS. De Carine Roitfeld & Jean-Paul Goude

Cate Blanchett. Fotografii de Tim Munro. Text: Eugenie Kelly

Ioana Ciolacu. Fotografii de Ionut Staicu. Text: Gabriela Piturlea

Ones to Watch. Fotografii de Vlad Andrei. Realizat de Andrei Iovu si Lil Bulgac

O ora cu Radu Muntean. Fotografie de Oltin Dogaru. Interviu realizat de Iulia Blaga

Editia Harper’s BAZAAR septembrie-octombrie 2015, acum la centrele de presa!

 

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here