Fashionable Food: Radu Tanase (Calif)

0
21

Fotografie de Oltin Dogaru

Radu Tanase, Calif 

Reteta preferata in aceasta perioada a anului: Toamna, cel mai mult imi place sa gatesc peste, iar reteta preferata este conceputa chiar de mine. Filetez pestele (de obicei, biban de mare sau dorada), prepar o marinata din ulei de masline, ierburi aromate doar de mine stiute, putin usturoi si lime. Dupa ce-l tin la marinat doua ore, asez fileul de peste pe gratarul incins. Pentru un plus de gust, il ung din cand in cand cu sosul ramas.

Meniul pentru o petrecere acasa, intre prieteni: Ca gustare, humus, cu putin sos tahina si salata maidanos. Apoi, ca fel principal, Dil Kebab sau Kebab de vita cu sos de vinete coapte – un deliciu! De baut: Ayran, peste care as adauga un varf de lingurita de menta uscata. Iar la desert, Sutlac – budinca de orez speciala, aromată cu putina coaja de lamaie proaspat rasa.

Daca ai avea doar cinci ingrediente, ai prepara Cu siguranta ar fi ceva preparat la gratar – electric sau jar. Prefer jarul din doua motive: pe de o parte, pentru ca da un gust inedit si rafinat mancarii, iar pe de alta, pentru ca presupune o mai mare atentie la preparare, ceea ce face ca rezultatul sa fie de doua ori mai savuros. As prefera sa prepar un fel principal, low-carb, alaturi de care sa fie si o salata fresh sau un piure de legume.

Cat de des gatesti acasa? Nu gatesc foarte des, din cauza timpului limitat pe care il am. De regula, se intampla sa gatesc cam o data pe saptamana. Insa de fiecare data cand se iveste ocazia, pun foarte multa pasiune.

Locuri preferate din Bucuresti, in afara de Calif: Ador sa beau cafeaua la Origo – este senzational ceea ce fac baietii acolo. Imi place vita de la Osho, iar desertul care imi face din cand in cand cu ochiul este cel de la Rue du Pain.

“N-as rata nici o ocazie sa merg in restaurantele turcesti situate in suburbiile Istanbulului, acolo unde se regaseste adevarata traditie.”

Calatorii de gurmand: M-as intoarce oricand pe plaja din Jimbaran, Bali, pentru fructele de mare senzationale. As revizita cu drag strazile din Bangkok si m-as plimba pe langa gratargiii priceputi, pentru pestii in crusta de sare, alintati cu lemongrass. Si n-as rata nici o ocazie sa merg in restaurantele turcesti situate in suburbiile Istanbulului, acolo unde se regaseste adevarata traditie.

Cum ai ajuns sa deschizi doua Califate? Am lucrat vreme de aproape 7 ani in domeniul luxury, mai precis in lumea  ceasurilor – brand manager pentru Chronotime, Cellini fiindu-mi o a doua familie. In 2010, cel mai bun prieten al meu, Bogdan Jantea (un arhitect desavarsit), mi-a propus sa incepem acest proiect in domeniul HoReCa. Am spus  „da”, insa cu o usoara temere, data de faptul ca urma sa intru intr-un domeniu complet nou, despre care auzisem ca este extrem de solicitant din toate punctele de vedere. Dar, cum mie imi plac la nebunie provocarile, mi-am spus ca trebuie sa o fac, orice-ar fi. Mai mult decat atat, aveam mult mai multa incredere in Bogdan decat in oricine altcineva, asa ca am simtit inca de la inceput ca putem forma o echipa puternica. Astfel am pus bazele primului Califat, cel din Centrul Istoric. Ulterior, la un an si jumatate, am deschis si cel de-al doilea kebab boutique, Califatul Iancului, precum si un centru propriu de productie.

O versiune mai scurta a acestui interviu a aparut in editia Harper’s BAZAAR Romania septembrie-octombrie 2013.

 

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here