Fashionable Food: Irina Stancescu, Tom Rees si Monica Aliman (Pain Plaisir)

0
29

Fotografie de Oltin Dogaru

Irina Stancescu, Tom Rees si Monica Aliman, Pain Plaisir

Irina despre obsesii culinare: Onctuozitatea unei creme, finetea aproape erotica a unui aluat cu mult unt, complexitatea citricelor confiate, opulenta ciocolatei amarui, textura catifelata a unui mousse lejer, mirosul caramelului stins cu unt…pot sa umplu pagini intregi cu placeri transformate in obsesii. Ador sa pregatesc lucruri care imi plac si pe care vreau sa le impartasesc cu cei dragi, cum ar fi tartele – sarate sau dulci – pentru ca sunt atat de versatile si potrivite oricarui moment. Pasiunea mea pentru bucataria thai, exotica si proaspata, este apreciata de prieteni. Reteta matusii mele – bezele, insa cu tehnica frantuzeasca pe care am invatat-o la Paris.

Tom despre inspiratie si modele in bucatarie: Pierre Gagnaire, un chef excentric si deschizator de drumuri, nu ezita sa isi asume riscuri, sa-si expuna sensibilitatea si aspiratiile artistice. De altfel, din abordarea pe care mi-am insusit-o lucrand pentru el, a izvorat ideea baghetei Brancusi, iar crearea ei a fost „a piece of cake”. Ma preocupa constant gasirea de ingrediente exotice in brutarie, pentru a crea experiente inedite clientilor nostri. Pentru desert – citricele rare, atat de des intalnite in universul Gagnaire, cum ar fi lamaia Bergamot, Mana lui Buddha, Kumkuat, se regasesc in planurile mele.

Monica despre noi delicii în meniu: Tom lucreaza la o paine cu tandoori si fructe, iar incepand cu luna septembrie introducem in meniu o paine cu un gust si un miros inconfundabile – painea de kamut, o varietate de grau antic mai bogat in minerale si proteine. Urmatoarea vedeta de patiserie va fi mousse de ciocolata neagra, intens, onctuos si foarte putin dulce.

In cosul de picnic comun: Paine, obligatoriu. Terrine de porc cu cognac, cornichon, branza (Brie, Stilton, Cheddar), struguri, charcuterie, pepene galben, vin rosu din Bourgogne (si tirbuson!). Pentru desert, o tarta cu mere sau cu migdale, nuci, fistic, care sa nu fie afectata de temperaturi ridicate.

Momentele-cheie de pana la deschiderea Pain Plaisir: Fara sa stim, tot ceea ce am facut inainte ne-a pregatit pentru ceea ce facem acum. Tom a invatat multi ani patiserie si brutarie, iar acum face foarte bine ceea ce-i place; Irina a invatat organizare, management si patiserie, iar acum le aplica zi de zi; Monica a facut vanzari, publicitate/marketing si business training, iar acum formeaza oameni, face customer care de brutarie si management.

Locuri preferate: Bucuresti – Origo si cafeneaua La belle vie din Dorobanti; Paris – Comptoir du Relais, chef Yves Cambderborde din St. Germain si restaurantul Gaya par Pierre Gagnaire; Londra – Sketch; Brasov – Casa Hirscher.

O versiune mai scurta a acestui interviu a aparut in editia Harper’s BAZAAR Romania septembrie-octombrie 2013.

 Cititi si primele interviuri din serie, cu Radu Tanase (Calif) si Joseph Hadad (Joseph).

 

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here