Fashionable Food: Florin Dumitrescu

0
43

(Foto: Stefan Curta)

EXTRAVAGANTA CULINARA INSEAMNA… In acest moment, sa gatesc cu produse de casa, cultivate si crescute de mine – sa imi culeg din gradina rosia, apoi sa o transform in sos, sa sacrific rata pentru un preparat aproape perfect.

CEA MAI MARE PROVOCARE: Sa conving vegetarieni sa devina oameni „normali“! Si am reusit!

ROLE MODELS IN BUCATARIE SI IN VIATA: In bucatarie voi incepe lista cu primul meu chef, Stefan Kopeczi. Urmatorii sunt: Massimo Bottura, Alain Ducasse, Joel Robuchon, Thomas Keller, Paul Bocuse, Anthony Bourdain, Catalin Scarlatescu si Sorin Bontea. Iar in viata – tatal meu, Radu Anton Roman si Marius Lacatus.

OMAGIU ADUS UNUI NUME DIN LISTA DE MAI SUS: Lui Radu Anton Roman i-am adus un omagiu preluand o reteta din cartea lui. Am adaptat-o si, in timp, peste 3.000 de oameni au gustat-o.

IN CE RESTAURANTE PREFERI SA MANANCI? Imi plac restaurantele simple, in care mancarea este gustoasa. Nu pot sa spun ca cel mai bun restaurant in care am mancat era „instelat“. Dimpotriva. Frecventez restaurantele cu pretentii doar pentru studiu, de regula din dorinta de a fi la curent cu ultimele trenduri.

EXPERIENTA CARE TI-A SCHIMBAT PERSPECTIVA ASUPRA MANCARII: Primul crevete mi-a schimbat viata.  Voi tine minte asta intotdeauna. Eram la primul meu loc de munca, spalasem salata toata ziua si ma pregateam sa fac curat in bucatarie, cand Stefan, primul meu chef, a luat un crevete de pe gratar, i-a stors putin lime deasupra, a pus sare si piper si mi l-a dat sa il gust. Am fost reticent initial, dar dupa ce l-am gustat, mi-am promis ca niciodata in bucatarie nu voi mai spune „nu“!

CUM ARATA RESTAURANTUL DE VIS PENTRU TINE? In primul rand, trebuie sa fie al meu si sa fie mic. Mai multe nu va spun, pentru ca nu pot sa vand toata ideea. Da, am o astfel de idee in minte. Il voi deschide, apoi va voi invita pe toti si veti intelege despre ce vorbesc.

CELE MAI INTILNITE PREJUDECATI IN DOMENIU: Acum patru ani, sa fii bucatar in Romania nu era deloc ceva extraordinar. Astazi, cea mai deranjanta chestiune este, cred, faptul ca orice bucatar se autointituleaza chef.

TENDINTA PENTRU URMATOAREA PERIOADA: Healthy food! Lumea este din ce in ce mai atenta la ce mananca si cred ca urmeaza perioada producatorilor mici.

IN ROL DE GAZDA

MENIUL PENTRU O PETRECERE INTRE PRIETENI: Orice mancare intr-o companie placuta ramane ca o poveste frumoasa in memorie, asa ca voi spune: paine cu slanina si mustar, musai cu toti prietenii langa mine.

NU TREBUIE SA LIPSEASCA: Peste trei feluri de bauturi. De cele mai multe ori ma sperie faptul ca nu stiu ce vrea fiecare sa bea si atunci iau trei tipuri de bere, trei soiuri de vin, palinca de Maramures, sucuri de mai multe feluri, chiar daca suntem doar sase persoane.

DRESS CODE: Casual intotdeauna. Imi place sa fiu relaxat si nu oblig pe nimeni sa se imbrace cum nu si-ar dori.

SFATURI PENTRU GAZDE: Ar trebui sa fie relaxate si sa se bucure la fel de mult ca invitatii. Spun asta pentru ca, de regula, oamenii se streseaza ca totul sa iasa bine, iar incordarea tinde sa le stirbeasca cheful de petrecere.

ESENTIALE PENTRU FLORIN:

IERBURI AROMATE „Ingredientul preferat in bucatarie.“

PAHARE DE CRISTAL „Le folosesc la ocazii speciale, insotite de lumanari decorative pe mijlocul mesei.“

Pahare Candice de vin, brandy si sampanie, Flamant, Nobilis, de la 7 Euro

SET DE CUTITE „Isi gasesc utilitatea la orice reteta.“ 

Suport magnetic din bambus pentru cutite, WMF, My House, 475 Lei

VESELA ROSENTHAL „Perfecta alaturi de pietre si sare coapta.“

Set de masa pentru 6 persoane colectia Silver Dust, portelan platinat Rosenthal, My House, 2.530 Lei

LITERATURA DE SPECIALITATE „Le Repertoire de la Cuisine, Ma Cuisine si Grand Dictionnaire de Cuisine.“

 

Articol aparut in editia Harper’s BAZAAR Romania, mai – iunie 2014

 

 

Facebook Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here