Fashionable Food

1
1

(Fotografie de Oltin Dogaru)


Cristina Mazilu raspunde intrebarilor BAZAAR despre pasiunea ei pentru cooking si despre talentul de a organiza petreceri sic.

NU LIPSESTE DIN MENIUL PETRECERILOR TALE  Vinul spumant – prosecco, cava, sekt, crémant, sampanie. E fun si lejer, merge cu multe feluri de mancare si poate fi mixat in cocktailuri: Aperol Spritz, Bellini, Kir Royal, Mimosa, Hugo.


CEL MAI POPULAR MENIU PROPRIU DE PARTY  Nici unul n-a apucat sa devina popular, pentru ca nu l-am gatit de doua ori. Ma plictisesc cam repede si oricum nu respect planul. Odata am invitat niste prieteni la un curry si cina, care se voia simpla si rapida, a degenerat intr-un meniu indian cu sase feluri si o durata de sapte ore. Altadata am vrut sa fac o placinta cu mere, dar pentru ca am pregatit prea mult aluat, situatia s-a transformat intr-un pie party cu tarte si prajituri de tot felul. Ultima petrecere a fost una cu care am dat peste cap nivelul de colesterol al invitatilor: un porc-fest cu jumari, soric, carnati, slanina si porc copt incet, timp de o zi intreaga.

PETRECEREA PERFECTA ACASA INSEAMNA… Prieteni, carbohidrati, bubbly. Incepe la pranz si se termina dupa miezul noptii.

CUM DECOREZI MASA? Farfurii desperecheate si pahare de cristal.

CUM FACI CA TOTUL SA ARATE SIC? Am grija ca paharele invitatilor sa fie mereu pline. Daca ceva e in neregula, nu vor observa.

FLORILE PREFERATE PENTRU O PETRECERE IN ACEASTA PRIMAVARA Daca e primavara, inseamna ca sunt galeti cu lalele albe si carafe pline cu liliac.

PLAYLIST PENTRU URMATORUL PARTY Astor Piazzola, Chet Baker, The XX, Dave Brubeck, Snow Patrol, Dire Straits, Eric Clapton. Ce bine ca nu sint DJ, as fi somera.

CE VEI PURTA LA EVENIMENT? Pentru ca eu o sa gatesc, trebuie sa fie ceva relaxat si necomplicat: boyfriend jeans si o camasa de matase. Plus pantofi cu toc stiletto (Pigalles, doar ca le mazgalesc talpa cu un marker negru), eyeliner negru si ruj rosu, ca sa echilibrez un asemenea look androgin.

CE GRESEALA OBSERVATA LA PETRECERI SAU IN RESTAURANTE INCERCI SA EVITI? Lasand la o parte greselile stupide, cum ar fi pastele fierte prea mult sau friptura de vita bine facuta, cel mai tare ma deranjeaza opulenta gratuita – un fel de mancare care alatura homar, foie gras si trufe (mai lipseste caviar invelit in aur alimentar) – sau ostentatia cu care unii bucatari incarca o farfurie cu tot felul de spume, reductii si alte detalii, care insa nu aduc nimic in plus. Cliseu sau nu, less is more. Asa ca tin lucrurile intr-un registru de simplitate.

CARE AU FOST SURSELE TALE DE INSPIRATIE PENTRU PRIMELE PETRECERI GAZDUITE? Primele petreceri le-am facut cand abia descopeream pasiunea mea pentru gatit, iar asta inseamna ca erau destul de haotice. Nu aveau o tema anume, dar inghesuiam pe masa toate retetele noi pe care le incercasem si pe care voiam sa le impart cu prietenii.

CE TREND CULINAR AL MOMENTULUI TE INCINTA? Sa mananci produse care sunt in sezon la momentul respectiv. Adica nu cirese in mijlocul iernii. E o chestie simpla si de bun-simt, care te asigura ca intotdeauna vei manca cele mai bune produse ale momentului.

STIM OAMENI CARE AU DEVENIT FANI BANANA BREAD DATORITA TIE. CARE-I CEA MAI DE SUCCES RETETA DE PE BLOG? Din cautarile si comentariile de pe blog se mai fac remarcate retetele pentru tarta cu zmeura si crema de vanilie, cuscus, chocolate chip cookies.

DACA CHEZ MAZILIQUE AR FI UN BISTRO, CUM AR ARATA? Destul de bipolar – ciment netencuit si azulejos din Portugalia, confit du canard si carnati de Plescoi, mese mari si galagioase si pahare pline.

JAMIE OLIVER SAU ANTHONY BOURDAIN? Bourdain. Bad boy cheftrotter – n-am cum sa spun nu.

FISH & CHIPS SAU TERINA DE FOIE GRAS? Sophie’s choice!

SFAT PENTRU CITITOARE  Hidratati-va, beti sampanie. Mancati tapas, n-o sa va plictisiti niciodata.

ESENTIALE  PENTRU  MAZILIQUE 

Pahare Riedel „Nu exista altele mai bune.”

Mark Bittman How to Cook Everything „Te scoate din orice dilema.”

Obsesie recenta: eclere „E nevoie ca o vreme sa nu mai auzim nimic de cupcakes.”

Pudra de ardei iute „Am si in geanta un borcanel. Niciodata nu stii cand trebuie sa spice things up.

Gin Hendrick’s „Infuzat cu ienupar, aromat cu trandafir si castravete. Totul intr-o sticla minunata.”

Articol aparut in Harper’s BAZAAR Romania, editia martie-aprilie 2013.

Toate drepturile rezervate.


Facebook Comments

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here