Must-see la Festivalul One World Romania

1

Pentru al 11-lea an, Festivalul One World Romania (16-25 martie) aduce pe ecrane unele dintre cele mai interesante documentare produse recent. In selectia editiei se afla peste 70 de filme, despre subiecte la zi, precum revirimentul rasismului, asaltul politic asupra justitiei, reformularea politicilor LGBTQ si tratamentul acordat refugiatilor de statele europene.

Merita sa vedeti la Festivalul One World Romania

The Other Side of Everything, de Mila Turajlic, castigator al Marelui Premiu la IDFA, cel mai important festival dedicat exclusiv documentarului, spune povestea unei familii burgheze aflate la rascrucea istoriei in centrul Belgradului. Protagonista este mama regizoarei, contestatara a regimului comunist, intelectuala activista dupa 1989 si membra a unuia dintre guvernele ultimelor doua decenii.

Pentru Another News Story, Orban Wallace merge pe urmele unui grup de refugiati care porneste din Lesbos si traverseaza Europa in cautarea unui adapost. Regizorul decide sa-si orienteze camera deopotriva spre refugiati si spre jurnalistii care ii urmaresc pe parcursul calatoriei. Rezultatul e un film care obtine exact opusul a ceea ce semnaleaza titlul: nu inca o stire despre refugiati, ci o perspectiva tulburatoare asupra dezastrului umanitar.

Karl Marx City este cronica spaimelor si cautarilor co-regizoarei Petra Epperlein legate de relatia tatalui ei cu Stasi, aparatul de supraveghere al Germaniei de Est. Desi vorbeste in aparenta despre trecut, avand destul de multe rezonante cu functionarea Securitatii in Romania comunista, filmul preconizeaza indirect si viitorul supravegherii in masa.

Articol aparut in numarul de martie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “One to Watch: Alec Secareanu”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here