Filmele lunii decembrie: ce vedem la cinema și acasă

0

Două premiere la cinematografele din România și un film ce se va lansa în această lună pe platforma Netflix sunt propunerile BAZAAR pentru finalul lui 2018.

ÎN PRONUNȚARE

Debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, una dintre noile voci feminine din filmul românesc, are în centru un judecător a cărui identitate se fragmentează între rutina unui serviciu fără satisfacții și o căsnicie eșuată. Ca să redea această scindare interioară, regizoarea folosește doi actori – Dorotheea Petre și Cuzin Toma – pentru același personaj. Drama cu accente suprarealiste pune „sub semnul întrebării raportul de putere pe care se bazează actul justiției și modul în care îi vedem pe ceilalți și pe noi înșine”, după cum explică regizoarea. Filmul a avut premiera mondială în cadrul Berlin Critics’ Week, un eveniment paralel cu Festivalul de la Berlin.

Premiera în cinematografe: 7 decembrie

COLD WAR

Războiul Rece nu e doar perioada când se desfășoară acest film cu care Pawel Pawlikowski a câștigat Premiul pentru regie la Cannes, ci și o metaforă pentru relația complicată dintre cei doi protagoniști. În Polonia comunistă și în Parisul boem al anilor ’50, o tânără cântăreață și un muzician îndrăgostit de libertate trăiesc cu pasiune o iubire imposibilă. O mulțime de lucruri îi despart – trecutul, temperamentul, opiniile politice, imperfecțiunile fiecăruia –, dar separările sunt urmate mereu de regăsiri. Pawlikowski construiește un film la fel de precis, tulburător și captivant vizual ca Ida (Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2015), cu ajutorul unor actori cu o prezență magnetică: Joanna Kulig și Tomasz Kot.

Premiera în cinematografe: 14 decembrie

BIRD BOX

Regizoarea daneză Susanne Bier (Haevnen, Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2010, și miniseria The Night Manager, cu care a obținut un Emmy pentru regie în 2016) semnează acest thriller având-o ca protagonistă pe Sandra Bullock. Atunci când o forță misterioasă distruge o mare parte din populația planetei, un singur lucru este sigur: cei care o văd își pierd viața. Malorie se vede nevoită să își ia cei doi copii și să plece de-a lungul râului, în căutarea singurului adăpost care mai există. Pentru a supraviețui, ei trebuie să își acopere ochii și să pornească într-o periculoasă călătorie. Din distribuția filmului mai fac parte Sarah Paulson și John Malkovich.

Premiera pe Netflix: 21 decembrie

Articol apărut în numărul de decembrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “4 filme de văzut la cinema în noiembrie”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here