Filmul lui Mungiu – 2 premii la Cannes

0

Cosmina Stratan si Cristina Flutur – actrite debutante, premiate la Cannes (foto: festival-cannes.fr)

Cu noul film Dupa dealuri, Cristian Mungiu a castigat duminica seara premiul pentru scenariu al celei de-a 65-a editii a Festivalului de la Cannes, in timp ce Cosmina Stratan si Cristina Flutur, actritele debutante din rolurile principale, reusesc performanta de a obtine premiul de interpretare feminina.

La cinci ani dupa ce a castigat Palme d’Or cu 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, Mungiu nu numai ca s-a intors in competitie cu un nou film, ci a revenit si in palmaresul prestigiosului festival.

Premiile decernate pentru lungmetraje la Cannes 2012:

Palme d’Or: AMOUR (Love), de Michael Haneke
Grand Prix: REALITY, de Matteo Garrone
Cea mai buna regie: Carlos Reygadas pentru POST TENEBRAS LUX
Premiul juriului: THE ANGELS’ SHARE, de Ken Loach
Cel mai bun actor: Mads Mikkelsen din JAGTEN, de Thomas Vinterberg
Cea mai buna actrita: Cristina Flutur & Cosmina Stratan din DUPA DEALURI, de Cristian Mungiu
Cel mai bun scenariu: Cristian Mungiu pentru DUPA DEALURI

Cristian Mungiu si membri ai echipei filmului pe covorul rosu, inaintea ceremoniei de decernare a premiilor (foto: festival-cannes.fr)

Dupa dealuri spune povestea a doua fete care au crescut impreuna si care se reintalnesc dupa cativa ani de despartire. Alina se intoarce din Germania sa o ia cu ea pe Voichita, prietena ei din copilarie. Aceasta si-a gasit insa calea in credinta, iar maicile printre care traieste la manastire tin locul familiei pe care nu a avut-o niciodata. Alina lupta cu toate puterile sa recastige afectiunea Voichitei, facandu-i pe cei din jur sa se intrebe de unde vine forta care o anima.

Cosmina Stratan si Cristina Flutur, in Dupa dealuri (foto: Mobra Films)

Inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu-Bran (Spovedanie la Tanacu si Noptile Patriarhului), Dupa dealuri este un film despre dragoste, despre ceea ce regizorul numeste “pacatul indiferentei” si despre acel fel de a intelege religia care ii face pe unii sa respecte toate obiceiurile religioase fara sa aplice esenta crestinismului si in viata de zi cu zi.

[youtube TuY3O-zU51M 610 343]

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here