Ploiești, orașul în care se fabrică celebra Coca-Cola

0
food panda ploiesti

Orașul Ploiești este singura localitate din România care a avut șapte gări, dar și singurul oraș cu hipodrom din țară. Însă tot în Ploiești se află și cea mai mare fabrică a Coca-Cola din Europa de Sud-Est. Fabrica este deținută de Coca-Cola încă din 1995 și produce, anual, 500 de milioane de litri de băutură cunoscută în toată lumea. Pentru această cantitate uriașă, dar și pentru spălarea sticlelor, igienizarea instalației și procesul de fabricare, în această fabrică se folosesc, anual, un miliard de litri de apă.

După îmbuteliere, o parte din cele 500 de milioane de litri de suc produse în fabrica din Ploiești sunt trimise către export. În prezent, există șase linii de producție în fabrică: una pentru recipientele de „de sticlă”, una pentru cutii și patru linii de PET-uri, de diferite capacități.

Rețeta de Coca-Cola

Coca-Cola produsă la Ploiești are același gust ca lichidul produs de americani sau de englezi, pentru că rețeta clasică este respectată în fiecare fabrică din lume. Apă, concentrat, zahăr și dioxid de carbon – acestea sunt doar o parte a ingredientelor folosite pentru Coca-Cola.

Fabrica produce mai multe băuturi, printre care Coca-Cola, Coca-Cola Light, Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy Tempo, Cappy Nectar, Nestea Peach şi Nestea Lemon, Burn Night şi Burn Day. Totuși, liniile de producție sunt specializate în funcție de ambalaj și nu de tipul băuturii. Ambalajele PET sunt produse chiar în fabrica din Ploiești, unde există o linie specială de producție. După ce băuturile sunt ambalate, sunt verificate cu un detector de nivel, care se asigură că fiecare sticlă are cantitatea exactă din băutura respectivă.

După îmbuteliere, urmează ambalarea în paleți, mutarea în depozit, de unde sunt preluate de camioane și trimise către export.

Depozitul Coca-Cola de la Ploiești se numește High Bay și este al treilea depozit din lume, ca mărime, fiind complet automatizat.  Acesta a fost finalizat în 2009, după o investiție de aproape 30 de milioane de euro. Acest depozit are o înălțime de 27 de metri, așa că angajații au nevoie de macarale speciale pentru a gestiona producția. Macaralele parcurg culoare foarte înguste, până când ajung într-un anumit punct de unde ridică paleții gigantici și îi aduc în hala de transport.

Investițiile făcute în fabrica de la Ploiești

Grupul HBC Coca-Cola a făcut o serie de investiții uriașe în fabrica de la Ploiești, iar cea mai recentă, de 22 de milioane de euro, a fost făcută pentru construcția unei linii aseptice de îmbuteliere. Această linie a fost dezvoltată în special pentru Cappy Pulpy, pentru care există o tehnologie unică de îmbuteliere, care permite ca sucul și pulpa de fructe să fie introduse simultan în sticlă.

De asemenea, în 2009, urmare a unei inițiative menite să reducă nivelul emisiilor de CO2, fabrica din Ploiești a inaugurat o centrală termoelectrică eficientă din punct de vedere energetic. Această centrală este instalată pe teritoriul fabricii de la Ploiești și furnizează energie electrică, dar și agent termic și de răcire, pentru fabrica de îmbuteliere.

Așadar, fabrica de Coca-Cola din Ploiești concurează cu multe alte fabrici de prestigiu din SUA, având un depozit automatizat, dar și o centrală proprie. Celebra băutură răcoritoare este produsă și la noi în țară, însă o mare parte din producția obținută la Ploiești este destinată exportului. Totuși, dacă ajungi în Ploiești, te poți opri la fabrică pentru o vizită, apoi poți savura un pahar de Coca-Cola la una dintre terasele din oraș, alături de o porție delicioasă de paste sau pizza. Dacă faci o vizită în acest oraș în timpul sezonului rece, mergi la localnici. N-o să-ți pară rău! Cei care locuiesc în Ploiești comandă acasă mâncare, perfectă și pentru gusturile tale. Poți face și tu asta, chiar și dacă mergi vara în Ploiești, pentru a respecta, în această perioadă, distanțarea socială. 

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: unsplash

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here