Fotografierea în lumină slabă

0

Dacă ne uităm în galeria foto a telefonului, o să găsim, probabil, fotografii din diverse locuri. Cele mai multe, din vacanțe. Imagini făcute în special pe timp de zi. Când se întuneca – oricât de magnific era peisajul – , pozele erau blurate; smartphone-ul nu mai reușea să redea frumusețea din jur. Din fericire, tehnologia a evoluat: astăzi, cu Huawei P40 Pro, poți fotografia la orice oră din zi și din noapte.

Într-o seară, când am ieșit la plimbare, am făcut un experiment. Știam locurile ca-n palmă, dar, desigur, nu vedeam tot ce e în jur – se înserase și nu eram pe o stradă prea luminată, erau felinare doar din loc în loc. M-am oprit undeva și-am vrut să văd cu ochii mei ce poate noul Huawei P40 Pro, pe care îl primisem în teste. Așa că l-am setat pe modul de noapte, atât; n-am făcut nicio altă setare, niciun ISO, nimic: pe de o parte, pentru că nu mă pricep prea bine, iar pe de alta, pentru că voiam să văd dacă pot obține o imagine bună eu, care nu sunt fotograf de meserie și nu știu prea multe detalii tehnice. Am rămas surprinsă: aproape că nu-mi venea să cred că telefonul „vede” ceea ce eu nu vedeam cu ochiul liber, din cauza întunericului. O imagine clară, superbă, în care e noapte, cerul e închis la culoare, dar se vede foarte bine tot ce e în jur. O imagine care m-a făcut să-mi doresc să aflu mai multe despre noul smartphone – și asta nu de la oricine, ci de la un fotograf profesionist.

Fotografia poate fi provocatoare și probabil că cel mai dificil scenariu este fotografierea în lumină scăzută. Pentru un artist, creativitatea începe atunci când învață să își folosească instrumentele (camera) ca extensie a ochilor. Fotografierea în lumină scăzută obișnuia să fie un coșmar, adesea necesitând utilizarea blițului pentru a ilumina o scenă, rezultând un aspect artificial, departe de viziunea creativă. Însă, datorită senzorului Ultra Vision și camerei cvadruple, cu Huawei P40 Pro poți fotografia literalmente 24 de ore pe zi.

fotografie lumina slaba„Când vine vorba de fotografierea cu smartphone-uri precum P40 Pro sunt și mai entuziasmat, deoarece în unele situații pot depăși capabilitățile unor camere profesionale.” spune Kristian Dowling, fotograf profesionist.

Huawei și-a revendicat poziția de „rege” al fotografiilor realizate cu smartphone-ul în lumină scăzută cu modelul P9 și a continuat cu noul P40 Pro, împingând limitele fotografiei în lumină scăzută și mai departe. Am fost curioși să aflăm detalii, așa că am întrebat – ce am aflat vă spunem și vouă, mai jos.

 

Celebrul obiectiv Leica Vario-Summilux

Fotografia înseamnă o optică excelentă, iar seria P a excelat întotdeauna în acest sens și a eclipsat competiția. Specialiștii de la Leica Camera, primul producător german de camere foto cunoscut ca fiind creatorul formatului de fotografie de 35 mm pe care îl folosim cu toții, au co-proiectat alături de Huawei noul modul de camere „Vario-Summiliux” și este extraordinar! Numele face referire la obiectivul cu distanțe focale variabile și capabilități deosebite în lumină super-scăzută. Gama de obiective „Summilux”, care datează din 1959, este cunoscută de generații ca fiind obiectivul preferat al profesioniștilor în cele mai dificile situații.

Senzorul Ultra Vision

Dacă obiectivul este ochiul camerei, atunci senzorul este inima. În ceea ce privește calitatea imaginii, dimensiunea contează și nu este vorba despre megapixeli (MP). De fapt, dimensiunea senzorului contează mai mult, deoarece înseamnă pixeli mai mari, capabili să capteze mai multă lumină și să ofere o calitate mai bună. Echipat cu 50 MP, senzorul de 1/1,28 inci este cel mai mare senzor disponibil în prezent pe un smartphone și folosește o tehnologie inteligentă numită pixeli-binning care combină 4 pixeli în 1, creând un „superpixel” mai mare ce ne duce și mai aproape de aparatele foto profesionale mai mari. Senzorul are și un filtru RYYB care transmite și mai multă lumină (până la 40%) către senzor, și oferă o culoare mai precisă și un interval dinamic mai mare. Pe scurt, este cu adevărat o tehnologie variată ce oferă rezultatele așteptate de profesioniști ca mine.

Să lămurim lucrurile

Trebuie să lămurim că, atunci când vorbim despre acest nou senzor, ne referim la cel atașat camerei Ultra Vision Wide cu obiectivul 23mm f/1.9. Fiecare cameră are propriile obiective și senzori, care sunt foarte diferiți. Celelalte camere funcționează foarte bine în scopurile pentru care au fost proiectate, dar în situații de lumină foarte scăzută camera principală, indicată „1x” în toate modurile foto, este cea mai performantă opțiune. De îndată ce se folosește un zoom de la 1x până la 5x sau 10x, sunt utilizate alte camere. Pentru acest exercițiu, ne concentrăm asupra Camerei Ultra Vision Wide, cea mai bună soluție pentru condiții de lumină scăzută.

Fotografia de noapte, pas cu pas

Fotografierea cu Huawei P40 la lumină scăzută este o experiență simplă, dar interesantă. Comenzile sunt intuitive, iar cei care au mai folosit un smartphone din seria P (sau chiar alt model) vor găsi fotografia cu plăcere. Deși există un mod PRO care permite selectarea manuală a funcțiilor, modurile automate oferă cele mai simple și probabil cele mai bune opțiuni pentru situațiile cu lumină scăzută.

„Modul de noapte” nu este întotdeauna necesar. De fapt, nu este necesar decât dacă este aproape complet întuneric.

Rezultate

Imaginile realizate cu P40 în lumină scăzută sunt spectaculoase. Continuând să progreseze față de predecesorii săi, P40 trece la un nivel cu totul nou, reducând și mai mult decalajul între un smartphone și un aparat foto profesional. Sigur, o cameră profesionistă utilizează un senzor mult mai mare, cu mai multe detalii, dar dimensiunile mai mici ale lui P40 Pro sunt compensate de tehnologie. Camera Ultra Vision Wide dispune de două avantaje pe care nu le au nici camerele profesionale:

1. HDR – High Dynamic Range utilizează mai multe straturi de imagini, creând o imagine cu mai multe informații între zonele puternic luminate și umbrele adânci din majoritatea situațiilor cu lumină scăzută. Prin fotografierea și stratificarea mai multor imagini simultan, imaginile de pe P40 Pro prezintă mai multe „informații despre lumină” în comparație cu o imagine similară de la o cameră foto profesională. Acest lucru poate părea greu de crezut, dar este adevărat. HDR este viitorul, iar Huawei este cu un pas înainte în acest sens.

2. Stabilizarea imaginii (AIS și OIS) – Fotografierea în lumină scăzută necesită fie o mână fermă, fie un trepied pentru a împiedica mișcarea camerei la viteze de declanșare lente. P40 Pro este echipat cu stabilizare optică a imaginii (OIS) și stabilizarea imaginii cu AI (AIS), ceea ce înseamnă că nu este nevoie de viteze de declanșare rapide sau trepieduri, ca pe camerele tradiționale. Dacă telefonul este ținut cu o mână stabilă, tehnologia va face restul.

fotografie lumina slaba„P40 Pro este echipat complet pentru fotografiere în lumină scăzută! Aceasta  nu a fost niciodată mai ușoară sau mai satisfăcătoare. Spre surprinderea mea, performanța în lumină scăzută a fost destul de bună în timp ce am fotografiat orașul, folosind obiectivul cu zoom! Este un lucru pe care nu l-am văzut niciodată pe un smartphone. Dacă vă uitați la fotografia mea cu aleea veți vedea că, într-o imagine normală, persoana se află în întuneric absolut și nu poate fi văzută. P40 Pro cu HDR și Stabilizarea Imaginii mi-a permis să fotografiez ca niciodată până acum”, spune Kristian Dowling.

Cu o cameră profesională, trebuie să alegem unde dorim să fie focalizată expunerea, dar cu procesarea HDR, putem să obținem mult mai mult. De la luminile stradale strălucitoare până la cele mai întunecate colțuri ale unei străzi, sunt dezvăluite detalii frumoase, totul datorită tehnologiei ce combină obiectivul cu diafragmă largă Leica Summilux, senzorul mare Ultra Vision cu Pixel-Binning, HDR și stabilizarea imaginii; iar cea mai bună parte este că totul se realizează perfect, în toate modurile automate. Fotografierea în lumină scăzută poate crea imagini frumoase, cu contrast ridicat și o atmosferă deosebită.

Concluzia lui Kristian

„Ca fotograf, caut mereu oportunități noi, iar P40 Pro îmi oferă acest lucru. Potențialul pe care îl are acest instrument este de ultimă oră, așa că dacă vrei să îți duci creativitatea la nivelul următor, găsește o alee întunecată și încearcă să fotografiezi. Sunt sigur că vei fi la fel de uimit ca mine.”

 

Sursă foto: Huawei

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here