Frumusețea în sarcină

0
frumusețea în sarcină

Cum să vă păstrați tonusul și strălucirea pielii și ce produse cosmetice să utilizați sau să evitați, odată ce ați aflat că veți deveni mamă.

Sarcina este, cu siguranță, din unele puncte de vedere, un timp de înflorire a organismului. Nu degeaba lăudăm acel glow vizibil al feței sau părulcare devine mai bogat și mai strălucitor. Dar puterea hormonilor nu devine evidentă doar în schimbări pozitive: unele femei se confruntă cu apariția acneei sau cu creșterea nivelului de sebum de pe față, altele cu probleme de pigmentare în jurul ochilor (supranumite „masca de sarcină”) sau cu o sensibilitate mai mare a tenului.

În privința tratamentelor pentru aceste probleme ale pielii, veți auzi diferite opinii despre ce este indicat sau nu să utilizați. Într-o zi, în timp ce vorbeam cu o prietenă despre produsele cosmetice nou descoperite, m-am trezit aruncată într-o mare de necunoscut, când mi-a spus: „N-am mai folosit exfolianți cu AHA sau BHA de când am rămas însărcinată.” Așa că am început să investighez: există produse sau tratamente cosmetice care ar trebui evitate în cele nouă luni de sarcină?

Liber la…

Înainte de a vă gândi că nu veți mai putea utiliza nici unul dintre produsele dumneavoastră preferate, țineți cont de următoarea distincție: cosmeticele uzuale, pe care le puteți cumpăra din orice magazine sau de pe site, trebuie considerate separat față de cele pentru tratament. „Nu am găsit studii concludente ce susțin că anumite substanțe, în concentrațiile în care se află în produsele cosmetice, vor dăuna fătului”, spune Paula Begoun, expert internațional în industria cosmetică și fondatoarea brandului Paula’s Choice. De aceeași părere este și medicul dermatolog Laurențiu Vlădău, din cadrul Clinicii Hebra Dermatologie: „Substanțele active sunt prezente în concentrații nesemnificative pentru a fi detectabile în sânge sau a traversa placenta, dăunând copilului.” Printre substanțele sigure de folosit în perioada pre și post sarcină se numără vitamina C, acidul hialuronic, peptidele, niacinamida – toate acestea cu efect antiîmbătrânire – și acidul azelaic, recomandat pentru o exfoliere eficientă, ce reduce aspectul pătat al pielii sau simptomele de rozacee. Produsele cu protecție solară vă pun în dilemă?

O greșeală ar fi să nu le utilizați! Ele „sunt recomandate în această perioadă și nu numai”, insistă medicul Vlădău, completat de Paula Begoun și de Bryan Barron, directorul departamentului de cercetare la Paula’s Choice, care garantează că nu veți găsi nici un studiu care să confirme că ați avea vreun motiv să renunțați la ele. Dacă pielea este mai sensibilă în perioada sarcinii, spune Barron, utilizați produse solare cu oxid de zinc și dioxid de titaniu, care vă vor proteja fără nici un risc de iritații.

Precauții necesare pe perioada sarcinii

Viața nu e doar în alb și negru, și tot așa, în cosmetică, separarea între ce este potrivit și ce este de evitat în perioada sarcinii și alăptării nu este întotdeauna perfect stabilită. „Eu și Bryan avem opinii puțin diferite pe tema aceasta”, spune Paula Begoun. „Unii doctori vă vor sfătui să renunțați la BHA [beta-hidroxi acid sau acidul salicilic, o substanță utilizată pentru exfolierea tenului gras], pentru că are legătură cu aspirina, pe care de asemenea vă recomandă să o evitați”, continuă ea. Acidul salicilic este un exfoliant superior pentru piele și, în concentrații mici (de 2% sau mai puțin), poate fi utilizat fără risc, explică Barron, care adaugă că acizii glycolic sau lactic sunt considerați la fel de eficienți, dar mai inofensivi. O altă substanță contestată de unii specialist este peroxidul de benzoil, recomandat pentru tratamentul acneei moderate. Considerat fără efecte negative dacă îl utilizați în concentrații de 5% sau mai puțin, poate prezenta risc pentru făt dacă recurgeți la tratamente ce îl conțin într-o doză mai mare.

Pe lista neagră în perioada sarcinii

În privința câtorva substanțe utilizate în anumite tratamente topice, majoritatea specialiștilor cad de acord că ar trebui să le evitați pe cât posibil: tretinoin, isotretinoin, retinol, hidrochinonă, care pot fi uneori cumpărate la liber sau la sfatul farmacistului. „Ele nu sunt potrivite în timpul sarcinii și alăptării”, avertizează medical Vlădău. Înlocuiți tratamentele cu hidrochinonă cu produsele cu niacinamidă ori vitamina C, care vor oferi același efect de strălucire a pielii. „O mare atenție ar trebui să acordați și suplimentelor pe care le luați pe cale orală. Vitamina A, pentru tratarea acneei, poate determina defecte în dezvoltarea fătului”, explică Bryan Barron. Dacă un tratament sau un supliment poate fi luat fără prescripție medicală sau este natural, nu înseamnă că poate fi utilizat fără risc. Consultați medicul ori de câte ori doriți să apelați la acestea. În aceeași categorie a produselor natural deloc inofensive intră și uleiurile esențiale de rozmarin și din arbore de ceai – toxicitatea lor poate duce la contracții premature, de aceea nu sunt recomandate pentru aromoterapie în această perioadă. Din fericire, majoritatea loțiunilor de curățare a pielii, tonerelor, cremelor pentru ten și pentru ochi nu conțin nimic din toate acestea, dar nu strică să acordați o atenție mai mare etichetei în perioada de sarcină și alăptare. Veți avea suficient timp să reveniți la o gamă mai permisivă de produse după ce vor trece acestea.

Articol apărut în numărul de iunie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “24 de ore cu Veronika Heilbrunner”!

Foto: Guliver/Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here