Girl Power: Maria Drăguș

0

Maria Drăguș este o domnișoară de onoare din anturajul Mariei Stuart în Mary Queen of Scots, un film de epocă pe o temă perfect actuală: femeile versus atitudinile patriarhale.
După roluri apreciate în două filme premiate la Cannes (Das weisse Band/Panglica albă, regia Michael Haneke, și Bacalaureat, regia Cristian Mungiu), actrița în vârstă de 24 de ani își adaugă în biografie o producție spectaculoasă. Mary Queen of Scots revizitează un episod istoric care a inspirat nenumărate filme, cărți și specta-cole: cel al jocului de putere dintre Maria Stuart, regina Scoției (Saoirse Ronan), și Elisabeta I, regina Angliei (Margot Robbie).

În acest nou film, Maria Drăguș este Mary Fleming, una dintre cele patru domnișoare de onoare ale personajului titular. „Cele patru au crescut cu Maria Stuart, mai întâi la Edinburgh, apoi la Paris. Sunt cele mai bune prietene ale ei, i-au fost tot timpul alături și o însoțesc și înapoi în Scoția, unde se întoarce la 18 ani pentru a-și revendica tronul de drept. Împreună, formează un fel de sistem feminin de sprijin pentru regină”, povestește actrița. „A fost o experiență foarte faină să fac parte din această gașcă de fete.”Sentimentul că sunt o gașcă a luat naștere încă de la repetițiile ce au avut loc la Londra, timp de trei săptămâni. Pe lângă coaching pentru accentul scoțian, Saoirse, Maria și celelalte trei tinere actrițe au beneficiat de lucrul cu un coregraf, Wayne McGregor. Întâmplarea face că Maria îi știa metoda de lucru de la școala de dans pe care a urmat-o în Germania, unde acesta a ținut un workshop. „A fost superb să lucrez din nou cu el. Un cadou!”, spune ea entuziasmată. Trainingul de mișcare a fost important din trei motive. În primul rând, pentru că între Maria Stuart, Mary Fleming și celelalte fete din anturaj există o legătură puternică, rezultatul multor ani de prietenie, iar dansul, mai mult decât vorbirea, le putea facilita actrițelor accesul la ea. Apoi, pentru a le ajuta să se deprindă cu costumele grele de secol XVI, numai corsete și crinoline. Nu în ultimul rând, pentru că regizoarea Josie Rourke, care e și directoarea artistică de la Donmar Warehouse din Londra, a valorificat pentru acest film experiența acumulată în teatru. „Ne-a încurajat să lucrăm ca și când am fi pe scenă, așa că ne trebuia o prezență fizică puternică”, explică Maria.

Istoria relației dintre cele două regine – verișoare, rivale, dar și femei dârze aflate amândouă în situația de a opune rezistență uneltirilor bărbaților – a fost spusă de mai multe ori pe ecran, cu Katharine Hepburn, Vanessa Redgrave și Samantha Morton în rolul Mariei Stuart și cu Glenda Jackson, Helen Mirren și Cate Blanchett în rolul Elisabetei I. Noul film se bazează pe o carte relativ recentă a istoricului John Guy (Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart) și are marele avantaj ca scenariul să fie scris de creatorul serialului House of Cards, Beau Willimon, care pare făcut pentru povești despre intrigi politice și jocuri de culise, indiferent dacă se întâmplă în vremurile noastre sau acum cinci secole. De fapt, deși ne transportă în epoca elisabetană, Mary Queen of Scots vorbește despre o temă la zi: sexismul instituționalizat. „Apropo de #MeToo, [filmul] are un feeling contemporan.
Se simt dificultățile cu care se confruntau femeile în acele timpuri. Și poate și astăzi”, spune Maria. Ca parte a unui grup de fete care o sprijină mereu pe tânăra Maria Stuart, ea a avut ocazia să exploreze și reversul medaliei – solidaritatea feminină. „Bărbații de la curte au planuri de uzurpare a tronului, dar noi ne folosim de ei pentru a o proteja pe regină.”Până la urmă, comploturile declanșează un lanț de evenimente al căror deznodământ îl știm deja: trădată, exilată din Scoția, încarcerată în Turnul Londrei și decapitată la ordinul Elisabetei I, Maria Stuart a rămas în istorie ca un monarh cu un destin tragic. Dar aventura vieții ei este o poveste grozavă despre leadership feminin, iar rolul făcut de Saoirse Ronan – pe măsură. „You’re in for a treat”, rezumă Maria. Filmul Mary Queen of Scots are premiera în România pe 25 ianuarie.

Articol apărut în numărul de ianuarie-februarie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Girl on the Rise: Maria Drăguș”!

Foto: Anna Daki, realizat de Andrei Iovu. Makeup & hairstyling: Jane Jakobi. Maria poartă body Wolford, cercei și inele, toate H&M.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here