Helena Christensen rememorează acea epocă mitică din istoria modei

0
Helena Christensen

Reprezentanta generației iconice de supermodele rememorează acea epocă mitică din istoria modei și vorbește despre noua ei viață, plină de călătorii și de proiecte profesionale.

Helena Christensen intră în studio îmbrăcată într-o rochie folk mexicană, vintage și plină de culoare, o pereche de flip-flops Tkees și o geantă din rafie Hello Kitty. „Am găsit recent site-ul unei femei care călătorește prin Mexic și cumpără piese vintage foarte frumoase. Tocmai ce am luat-o de la poștă”, spune Christensen despre rochia proaspăt achiziționată. „Îți vine să crezi? Cât de cool e!”, continuă ea cu un entuziasm copilăresc – ținuta colorată pare dintr-odată o reflectare perfectă a personalității ei.

Am rămas un copil în adâncul sufletului”, spune Christensen, în vârstă de 48 de ani. „Am încă o mare curiozitate în privința vieții. Uneori chiar mă gândesc: n-ar trebui oare să mă maturizez și să fiu ca toți adulții? Până și fiul meu îmi spune câteodată: «Mamă, nu-mi poți răspunde ca orice… părinte?»”, adaugă ea despre fiul în vârstă de 18 ani, Mingus Reedus, al cărui tată este fostul ei partener, actorul Norman Reedus. „Ce-i amuzant”, continuă Christensen, „este că, atunci când mergem acasă în Danemarca, redevin fiica de odinioară. Mingus și cu mine ne petrecem timpul ca niște copii neastâmpărați, iar mama mea joacă din nou rol de mamă. Pur și simplu sunt tentată să stau pe covor să mă joc cu Lego. Poate ceva e în neregulă. Poate ar trebui să-mi găsesc un terapeut.”

Citește și: Esente imperiale: un interviu cu Giovanni Rancé

Căldura, farmecul, candoarea și umorul ei te cuceresc imediat. Născută în Copenhaga, dintr-un tată danez și o mamă peruană, Christensen a crescut într-o familie unită, iar copilăria liniștită pare să-i fi dat puteri de la bun început. „Am crescut înconjurată de dragoste și călătorind mult în lume cu familia, toți cu rucsacul în spate, într-un mod foarte simplu și organic, fără nimic fancy. Dar să fiu cu familia mea, să văd lumea, copil fiind, și să intru în contact cu diferite culturi și clase sociale… copii care trăiau pe stradă, copii care se jucau cu țiganii pe marginea râului în Peru – mergeam des acolo, firește. Ține de specificul sud-american, bănuiesc, această revărsare de dragoste, dar și de respect, încredere și stabilire a unor granițe de neîncălcat. Înțelegeam aceste granițe, erau genul de granițe cu un umor sec, iar acest lucru a contat mult în educația mea. Chiar și mai târziu, în cariera de model, a fost foarte util”, continuă ea.

Cariera lui Christensen în modelling a luat repede avânt. A fost încoronată Miss Danemarca în adolescență și a ajuns în scurt timp la statutul de supermodel, captivând lumea modei cu ochii ei verzi pătrunzători, pielea aurie și pomeții sculptați – mărci ale frumuseții ei exotice.

Helena Christensen

Faptul că am lucrat imediat cu Peter Lindbergh și Karl Lagerfeld e sugestiv pentru cât de norocoasă am fost”, spune ea. „Ei au văzut dincolo de permanentul din părul meu, de rujul sidefat de pe buze, de mascara albastră și de obrajii ce păreau dolofani. Vă mulțumesc pentru asta, Karl și Peter. Peter a lucrat cu mine un an întreg când am intrat în industrie. Nu mi se putea întâmpla ceva mai bun. Iar Karl m-a luat imediat pentru campaniile Chanel și Lagerfeld. I-am făcut o vizită și am petrecut zile în șir împreună. Avea un mic castel frumos în Monaco. Pur și simplu petreceam timpul împreună și am învățat multe de la el.

Unul dintre primii Îngeri Victoria’s Secret, Christensen a strălucit în multe alte campanii – Versace, Prada, Hermès și Valentino – și pe nenumărate coperte de revistă. Împreună cu alte modele remarcabile și iconice ale perioadei, precum Linda Evangelista, Christy Turlington, Campbell, Claudia Schiffer și Cindy Crawford (toate recunoscute după prenume), a devenit o celebritate dincolo de podium.

Un punct culminant al faimei a fost lansarea videoclipului Wicked Game, al lui Chris Isaak, regizat de Herb Ritts; Christensen și Isaak apar seminud, în îmbrățișări strânse, pe plajă. Videoclipul a ajuns imediat în fruntea topurilor și a fost considerat unul dintre cele de modă veche pe care părinții le doresc pentru că îl fac pe copil să se simtă în siguranță și fericit și iubit, dar și pentru că presupun un anumit respect față de ceilalți. „Filmările pentru Wicked Game n-au termen de comparație, în multe privințe”, își amintește Christensen. „Nu doar datorită rezultatului, ci și a faptului că am lucrat cu un prieten foarte apropiat, Herb Ritts, care a creat un videoclip iconic. Am trecut prin iad ca să-l facem, pentru că filmările au fost foarte dificile, dar rezultatul rămâne. Aș spune că a fost un moment hotărâtor din cariera mea.” A ajuns și mai mult în centrul atenției atunci când a început să iasă cu Michael Hutchence, regretatul solist de la INXS, cuplul devenind o țintă a paparazzilor în timpul celor patru ani de relație.

Fie că apărea în tabloide, în reviste glossy sau pe panouri publicitare uriașe, Christensen a căpătat o notorietate care avea să dureze, gravată în istoria modei, chiar dacă ea nu era conștientă de asta la momentul respectiv. „Acum îmi dau seama că a fost o experiență formidabilă să fiu parte din istoria modei și să lucrez într-o industrie unde sunt atât de mulți oameni extrem de talentați”, spune ea. „Toți sunt artiști în această industrie, iar priceperea lor, munca lor, colaborarea pentru a crea o poveste sunt lucruri pe care le apreciez enorm acum. Când aveam 20 de ani, în toată acea decadă de vârstă, lucram și călătoream mult, eram adesea complet extenuată, mă gândeam doar să-mi fac treaba… Bineînțeles, trăiam tot felul de experiențe interesante astfel. Dar abia acum am timp să reflectez. Sunt mult mai curioasă acum în toate privințele, în mod ciudat.

Helena Christensen

Își aduce aminte de experiența prezentărilor couture de la Paris și Milano, din toiul verii: „Când mă gândesc la couture, mi-amintesc senzația de efort, pentru că trebuia să stau în picioare ore în șir în timp ce rochia era ajustată ca să fie perfectă pe corpul meu. Acum îmi dau seama ce onoare era să fiu aleasă pentru așa ceva. Am avut norocul să lucrez cu case de modă extraordinare. De la Chanel mergeam direct la Lacroix și de acolo la Valentino… în picioare pe o cutie, complet nemișcată, în timp ce în jurul meu roiau niște oameni extrem de concentrați, cu ace în gură, ace pe mânecă, ace peste tot… Și erau foarte tăcuți. Totul se petrecea în liniște. Aproape că îți țineai respirația. Hainele deveneau tot mai strânse pe corp, iar ție ți-era tot mai cald. În acel moment, mi se părea iadul pe pământ. Dar acum, Dumnezeule…

Citește și: Cum arată și ce fac în prezent supermodelele din ani ’90

Relația ei cu moda și modellingul a evoluat, dar Christensen a rămas în legătură cu supermodelele din aceeași generație, lucrând ocazional împreună. „Ne vedem destul de des”, spune ea. „În ultimii doi ani am făcut multe campanii L’Oréal împreună. Peter [Lindbergh] ne reunește din când în când. Cred în continuare că unele dintre cele mai cunoscute pictoriale pe care le-am făcut sunt cele în care suntem împreună, ca un grup, cu toată dinamica din interiorul acestuia. Așa că-i foarte cool să ne reîntâlnim la o ședință foto și să creăm din nou această atmosferă foarte intimă. E genul de atmosferă care poate exista între femei care se știu din adolescență, care au avut cariere asemănătoare, rodnice, de-a lungul anilor. Pentru mine, treaba cu «super» [model] înseamnă putere longevivă, anduranță – să lucrezi în continuare, să ai o familie, să ai și alte preocupări profesionale. Cred că asta-i admirabil la grupul nostru.”

Într-adevăr, Christensen are și alte preocupări. Este partener în compania Staerk & Christensen, pe care o conduce împreună cu o prietenă, designerul danez Camilla Staerk. Brandul produce haine, pantofi, ochelari și bijuterii și urmează să fie lansat la începutul anului. Este, de asemenea, directorul de creație al liniei de parfumuri de nișă strangelove nyc, care se axează pe producerea de parfumuri artizanale pe bază de uleiuri.

Recent, a devenit ambasador de brand pentru Lumity, lansând un nou supliment antiîmbătrânire care combină vitamine, minerale și aminoacizi pentru a îmbunătăți aspectul pielii și a crește nivelul general de energie. Ambalajul simplu – două sticle în care se află trei capsule pentru seară și alte trei pentru di- mineață – i-a plăcut lui Christensen, care până acum a călătorit cu o trusă supraîncărcată de vitamine și suplimente.

Boxul, yoga și dansul la bară fac și ele parte din ritualurile de sănătate și frumusețe. „N-aș spune că dansez la bară. Mai degrabă încerc sau sper să învăț”, spune Christensen. „Nici măcar nu știu cum să-l descriu. E al naibii de dificil. Dar e și incredibil, un fel de balet vertical.”

Deși este implicată în multe proiecte, adevărata ei pasiune rămâne fotografia. „Sunt foarte mulțumită că există ceva în viața mea care mă pasionează. Nu-i întotdeauna cazul, nu găsești mereu ceva care să te intereseze atât de tare. E posibil să existe multe lucruri care te fac fericită, dar nu și ceva pe care să-l simți parte din tine într-un mod visceral. Asta simt eu despre fotografie.

De fapt, pasiunea pentru fotografie a fost cea care a propulsat-o în arena modellingului. „M-am gândit că modellingul îmi va asigura niște călătorii în locuri pe care le-aș putea fotografia. A funcționat. Și am putut învăța de la unii dintre cei mai buni fotografi din lume. A fost ca un sistem privat de educație. Chiar și acum încerc să asimilez cât mai multe informații cu putință.

De-a lungul anilor, fotografiile realizate de ea au apărut în diferite reviste și expoziții, iar Christensen dedicat o bună bucată de timp colaborării cu Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), datorită căreia a ajuns în Ucraina, Columbia și Africa pentru a documenta victimele războiului și dezrădăcinării. „Partea îngrozitoare e că nu există un final. Sunt refugiați peste tot în lume.” Își amintește vizita într-un hospice în cursul ultimei călătorii în Ucraina, de unde refugiații urmau să fie evacuați. „Au acum o nouă casă. Am reușit să strângem online fondurile necesare, deci iată un exemplu bun de cooperare și efort comun. Iar prin fotografii, prin poveștile create, poți ajuta într-un mod puternic și eficient”, spune Christensen, care plănuiește să organizeze o nouă expoziție ca urmare a colaborării cu UNHCR, după călătoria din Africa.

Când nu călătorește prin lume ca să facă fotografii sau să pozeze, ea își împarte timpul între casa din West Village, New York City, și casa de weekend din Catskills, la nord de oraș, împreună cu fiul ei, Mingus, și câinele lor, un ciobănesc australian, pe nume Kuma. „Înseamnă «urs» în japoneză și «pizdă» în Swahili”, spune Christensen fără să clipească. „Suntem o familie, noi trei… ne trezim că îl îmbrățișăm amândoi [pe Kuma] deodată. Așa ajung să fiu îmbrățișată și de fiul meu. Încerc să mă apropii cât de mult de el în timp ce strângem în brațe câinele.” Râde din toată inima, copilul din adâncul sufletului ieșind la suprafață. Și astfel Christensen te cucerește din nou.

 

 

articol preluat din revista Harper’s Bazaar, ediția ianuarie-februarie 2018

text: Eleonore Marchand, traducere: Ioana Chira

fotografii: Jennifer Massaux

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here