Iman – Spirit nomad

0

Iman, supermodelul de origine somaleză, e deschizătoare de drumuri atât în industria modei, cât și pe plan social, datorită implicării sale ca filantrop și ca antreprenoare. În interviul ei cu Lydia Slater vorbește despre căsnicia cu David Bowie, despre noua sa viață la țară și despre înaintarea în vârstă.

În mod normal, aș fi fost complet intimidată de perspectiva de-a o întâlni pe Iman. Pe de o parte, pentru că supermodelul anteprenor și filantrop are reputația de a spune lucrurilor pe nume, pe de alta, pentru că duc în spate un întreg bagaj emoțional ce ține de camera mea de adolescentă tapetată cu posterele lui David Bowie, soțul lui Iman până în 2016, când a părăsit lumea aceasta. (Mi-amin-tesc că am și plâns când s-au căsătorit, după care m-am consolat că și-a ales o consoartă demnă de el, chiar dacă nu eram eu aceea…)

Și totuși, după primul moment în care Iman mi-a apărut pe ecran, cu o pereche de ochelari Stern pe nas, îmbrăcată simplu și elegant într-o bluză neagră cu guler înalt marca Loro Piana, deja vorbim de parcă ne-am cunoaște de ani de zile.

Primul lucru care mă frapează este, desigur, frumusețea ei extraordinară, pe care timpul nu pare să fi lăsat urme. Are 65 de ani, dar arată cu cel puțin 20 de ani mai tânără, lucru pe care ea îl pune pe seama luării în greutate din timpul pandemiei. „Îmi rotunjește toate asperitățile… Dar eu provin din Africa, iar africanii nu se tem de înaintarea în vârstă. Știi, noi o considerăm o onoare.”

La începutul pandemiei și-a făcut bagajul și a părăsit Manhattanul pentru a se retrage la casa ei de la țară, unde a învățat să se bucure de viață într-un ritm mai lent. „Era și timpul să mă așez la casa mea!”, spune râzând. „Eu sunt fată de oraș, dar acum încep să apreciez viața la țară. Mă plimb în fiecare zi în natură și am această priveliște magnifică asupra munților care se schimbă literalmente la fiecare câteva minute.” Își petrece timpul gătind, citind, uitându-se la filme sau pictând. „David obișnuia să picteze, fiica mea pictează, eu n-am pictat niciodată, așă că acum recuperez. Am învățat că nu e neapărat nevoie să fii bun la o anumită activitate pentru a te apuca de ea. Îți sufleci mânecile și pur și simplu o faci.” Momentan ia în fiecare duminică lecții de artă pe Zoom de la nepoțica ei, îmi mărturisește râzând.

Acest stil de viață din ultimele luni i-a conferit o nouă perspectivă. „Muncesc de când mă știu, am început pe la 14, 15 ani. Și, de fapt, nu trebuie să fim tot timpul ocupați. Că nu-i deloc așa grozav.”

Pandemia a ținut-o departe de familie – pe lângă Lexi, fiica din căsnicia cu Bowie, o are și pe Zulekha, din căsnicia cu baschetbalistul Spencer Haywood și este, de asemenea, apropiată de Duncan Jones, fiul lui Bowie din căsnicia cu prima sa soție, Angie. „Sigur că uneori mă mai simt singură, dar sunt unul dintre acei oameni – slavă Cerului! – cărora le place propria lor companie.” În plus, bătrânul câine Max, havanezul ei de 14 ani, îi ține de urât. „Max e parte din familie!”, spune. „În mai multe sensuri – are un ochi albastru și unul căprui.” (La fel ca Bowie, după cum știm cu toții). „Nu s-ar fi putut nimeri mai bine. Când mă plimbam cu el pe stradă, mă opreau oamenii și-mi spuneau: «Nu se poate, l-ai ales intenționat așa!»”

Am ezitat la început să-l menționez pe soțul ei, în cazul în care ar fi fost prea dureros pentru ea, dar Iman îl aduce des în discuție pe Bowie, de multe ori vorbește despre el la timpul prezent. „David este în inimile și în gândurile noastre în fiecare zi”, spune. „Știi, el a fost marea mea dragoste. Fiica mea m-a întrebat într-o zi dacă am de gând să mă mai căsătoresc și i-am spus: niciodată.”

Cuplul s-a cunoscut în 1990 printr-un prieten comun. „Am simțit imediat o atracție puternică și atotcuprinzătoare. Înaintea primei noastre întâlniri n-am putut închide un ochi de emoție toată noaptea”, a declarat cântărețul demult într-un interviu. „În mintea mea am știut chiar de la început că va fi soția mea. N-am simțit în viața mea că-mi doresc ceva cu mai multă pasiune… Pur și simplu am știut că ea este aceea.”

S-au căsătorit în 1992, iar în 2000 s-a născut Lexi (Alexandria). Am fi tentați să credem că viața unui supermodel alături de un zeu al rockului trebuie să fie o continuă vijelie glam, însă Iman ne contrazice. „A fost una cât se poate de normală!”, insistă ea. „Chiar a fost o căsnicie ca toate căsniciile. David era un tip amuzant și cald – știi, toată lumea vorbește despre el cât era de avangardist, dar nu, nu era deloc așa, de exemplu, îi plăceau la nebunie costumele clasice cu vestă”, râde ea. „A fost o viață frumoasă și banală și poate asta a făcut-o atât de minunată. Puteam locui în New York, ne puteam lua fata de la școală, ne plimbam… Știi, mi-ar fi plăcut să fi avut mai mult timp împreună.”

Pe 10 ianuarie s-au împlinit cinci ani de la moartea lui Bowie în urma unui cancer la ficat. „Asta-i cea mai tristă perioadă”, spune ea, dar se consolează cu senzația că el e încă cu ea. „E doar ascuns vederii noastre. Fanii lui sunt peste tot, muzica lui continuă să se asculte.” Familia obișnuia să petreacă împreună ziua asta, dar anul trecut Iman a preferat să plece la San Francisco, să fie mai aproape de pădurile de sequoia. „În ziua aceea am plecat într-o drumeție prin păduri și deodată, în calea mea, a apărut un Bluebird (Sialia sialis) de undeva. Dintre toate pasările, exact o pasăre albastră!” (După cum fanii lui Bowie probabil că știu, versurile piesei Lazarus, ultimul single scos înainte să moară, include versurile „You know, I’ll be free/Just like that bluebird/Now ain’t that just me?”) Deci i-a simțit prezența? „Absolut! Am întrebat ghidul care ne însoțea și mi-a spus că genul ăsta de păsări e foarte rar aici.” Și astfel, în loc să-și amintească de ziua asta ca fiind una tristă, și-o amintește mai degrabă cu bucurie. Când termină de povestit, simt că aproape mi-au dat lacrimile, devotamentul ei sincer și simplu este emoționant.

Taior din stofă de lână, mătase şi tul,3.350 £, pantaloni din lână şi tul, 960 £, top din mătase,990 £, set cercei din aur şi argint, 390 £, pantofi cu toc, 590 £, toate Alexander McQueen.

Dar sigur că Iman este mai mult decât văduva unui megastar rock, iar în zona în care a activat a darâmat la fel de multe tabuuri ca și Bowie.

S-a născut în Mogadishu ca fiică a unui diplomat și a unui medic. „Am crescut cu mama spunându-mi: «Fii întotdeauna conștientă de valoarea ta. Și dacă cineva nu te tratează corect, pleacă.» Iar eu am fost mereu conștientă de acest lucru. Cred că asta a fost superputerea mea, faptul că mi s-a spus asta de mică.” Ambiția ei a fost să ajungă ambasador, ca tatăl ei (vorbește cinci limbi), ideea de a fi supermodel nu i-a trecut prin cap și nici moda n-o interesa. „Nu prea aveam încredere în mine referitor la felul în care arătam”, povesteștea ea. „În Somalia eram o fată ca toate fetele.”

Dar după ce familia ei s-a refugiat în Kenya, în urma unor turbulențe politice, a fost remarcată de fotograful Peter Beard în timp ce se îndrepta spre un curs de studii politice la Universitatea din Nairobi. A întrebat-o câți bani ar cere dacă i-ar propune să-i pozeze și, amintindu-și vorbele mamei, ea a cerut 8.000 de dolari, taxa pe un semestru întreg. Beard a fost de acord și începând cu anul următor, Iman s-a mutat la New York, unde a început să pozeze pentru diverse reviste.

Frumusețea ei extraordinară, grația de gazelă au făcut din ea inspirația a nenumărați designeri de-a lungul anilor, de la Thierry Mugler, care, spune Iman, „mi-a scos la vedere latura sălbatică”, până la Yves Saint Laurent, căruia i-a fost muză pentru colecția African Queen din 1985 și care și-a croit piesele drapând și tăind materialele direct pe corpul ei. „O experiență pe care n-o voi uita niciodată”, spune Iman. „Sigur că, venind din Somalia, adoram culorile, însă atunci am văzut niște fuziuni și contraste de culoare despre care n-am crezut niciodată că se vor potrivi…”

În ciuda faptului că a avut succes încă de la începutul carierei sale, Iman a trebuit să se lupte cu rasismul acelor vremuri. Și din nou a ajutat-o sfatul pe care i l-a inoculat mama de mică. Iman a insistat de la bun început să primească același onorariu precum colegele ei albe. „Facem același job, am zis. Nu înțeleg de ce-aș fi eu plătită mai puțin. Așa că am refuzat să lucrez în asemenea condiții.” De asemenea, a reușit să dejoace și o tentativă de a face din ea rivala top-modelului afro-american Beverly Jones. „Am sunat-o pe Beverly și i-am spus: «Știi, mie nu-mi plac deloc joculețele astea.» Ideea că una dintre noi trebuie să o detroneze pe cealaltă pentru a fi în lumina reflectoarelor mi se pare absurdă.” În schimb, realizând că amândouă se află în Italia, Johnson pentru un shooting la Bazaar, iar ea însăși pentru Vogue, Iman a sugerat că Johnson ar putea apărea împreună cu ea în pictorial.

Rochie din pene, Halpern. Piesă capilară, Threeasfour. Dres, 37 £, Wolford.

Iar când, chiar la începutul carierei ei, un makeup artist a întrebat-o dacă are la ea propriul fond de ten, deoarece el nu avea nicio nuanță potrivită pentru tonul ei de culoare, Iman s-a hotărât să facă ceva în privința asta. În 1994 a deschis Iman Cosmetics, care urma să ofere fond de ten femeilor non-caucaziene – femeilor cu ten de culoare, cum spune Iman. „Nu m-a interesat de unde provin aceste femei, mă interesa doar culoarea tenului lor. Voiam să arăt lumii că avem mult mai multe asemănări decât diferențe.”

Pe-atunci renunțase deja la cariera de model, pentru a se concentra pe afacere și pentru că îi displăcea profund modul în care tot fashion-ul era afectat de cultul celebrităților. „Se întârzia începerea show-urilor, pentru că nu sosise încă Paris Hilton sau mai știu eu cine! Era ridicol. Și m-am gândit atunci că, nu, eu n-am de gând să mai particip la tot circul ăsta.” Și nici nu simte nevoia de a se întoarce înapoi pe podium, ceea ce-i mare păcat – câte idei preconcepute referitoare la vârstă ar spulbera dacă s-ar întoarce!

În schimb, pe lângă faptul că conduce Iman Cosmetics și Iman Global Chic, propriul brand de fashion, lucrează și ca ambasador pentru Care, organizație caritabilă la nivel global. „Eu știu ce înseamnă să fii refugiat”, îmi scrie mai târziu într-un email. „Știu cum te simți ca emigrant. Știu cum e să nu fii alb, să fii femeie, să trebuiască să te adaptezi la o cultură care nu este a ta, în timp ce tânjești după propria cultură. Am trăit la prima mână fiecare dintre neajunsurile pe care le aduc cu sine aceste realități. Și mulțumită ONG-urilor precum Care, care m-au ajutat și pe mine la începutul vieții, știu cât este de important să ai pe cineva care să te susțină, pentru a avea o șansă în viață.”

Spune că tare i-ar plăcea să se întoarcă în Somalia dacă ar fi o zonă sigură. „Mi-e dor de senzația de apar-tenență”, spune. „De un loc în care nu ești privit altfel decât ceilalți… Știi, ca emigrant sau refugiat, nu scapi niciodată de senzația asta.” Discursul xenofob al lui Donald Trump a accentuat mult acest aspect, făcând să nu se mai simtă bine-venită într-o țară în care și-a petrecut ultimii 45 de ani. „Odată, pe când aveam douăzeci și ceva de ani, am plecat cu o prietenă cu mașina de pe Coasta de Est până pe cea de Vest. Sincer, în ziua de azi mi-ar fi frică să mai fac asta, ca persoană de culoare nu mă mai simt în siguranță în anumite locuri. Atât de dezbinată a ajuns țara asta…”. Dar îndrăznește să fie și puțin optimistă de când a fost ales Joe Biden, bucurându-se mai ales de Kamala Harris. „Cred că este schimbarea de care avem nevoie.”

Și ce ne rezervă pentru viitor? Cu tot entuziasmul ei pentru viața retrasă pe care o duce acum, eu tot bănuiesc că există încă un capitol nescris care urmează în cariera ei de excepție. (Îmi mărturisește cu un chicotit discret cum i-a promis vechiului ei prieten, Michael Kors, că după pandemie va face act de prezență la un anume eveniment al lui.)

„N-ați scăpat încă de mine”, râde Iman. „Sunt o femeie căreia îi curge sânge somalez prin vene. Noi suntem nomazi, suntem într-o mișcare continuă. Când lumea va reveni la normal și voi reîncepe să călătoresc, o să mă gândesc ce mai urmează. Eu, una, abia aștept.

Fotografii de PAOLA KUDACKI. Styling: JASON REMBERT
Traducere de MARA WAGNER

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here