În dialog cu Paolo Terenzi

0

De la lumânări parfumate la creaţii preţioase care inovează structura olfactivă, a devenit rapid una dintre minţile sclipitoare ale parfumeriei de nişă.

Harper’s BAZAAR: Aveţi o lungă tradiţie parfumată în familie – compania înfiinţată de bunicul dumneavoastră produce lumânări. Cum au evoluat lucrurile?

Paolo Terenzi: Da, afacerea de familie Cereria Terenzi a debutat în 1968, cu lumânări. Bunicul meu era parfumier şi de la el am învăţat totul. Cred că primele mele amintiri olfactive sunt legate de ingrediente precum trandafiri, violete, dar mai ales de arome ale zonei – bergamotă, mandarine, lamâi şi portocali, tot ce face parte dintr-o grădină italiană. Iar tatăl meu a combinat parfumeria cu producţia de lumânări şi a creat prima lumânare parfumată din Europa, în 1970. Aşa am devenit cunoscuţi şi am ajuns să producem lumânări parfumate pentru Gucci, Acqua di Parma, Fornasetti. Acum câţiva ani, eu şi sora mea, Tiziana, am decis să ne canalizăm întreaga expertiză în câteva produse deosebite pe care să le prezentăm brandurilor care ne sunt clienţi, iar cei de la Acqua di Parma ne-au spus că avem un produs foarte bun şi că este momentul potrivit pentru a lansa o companie mică. Deşi mi-a fost teamă, am lansat atunci Tiziana Terenzi, iar acum, după cinci ani, suntem prezenţi în 80 de ţări.

H.B.: Ce vă inspiră în ceea ce faceţi?

P.T.: Emoţiile. Încerc să captez toate momentele frumoase ale vieţii. Pentru că viaţa este frumoasă, dar nu perfectă, aşa vreau să fie şi parfumurile mele – frumoase, dar nu perfecte.

Extract de parfum Sirrah, Tiziana Terenti, 100 ml, 1.715 Lei (Obsentum)

H.B.: Să creezi un parfum este …

P.T.: O bucurie. Ceva din care nu mă pot opri. Întotdeauna călătoresc cu o cutie mare plină de mostre, ca un nebun [desface un case elegant în care se află zeci de flacoane mici, cu ingrediente diverse]. În loc să am un carneţel în care să îmi notez lucruri, combin esenţe, creez un parfum care să îmi amintească de locul respectiv sau de persoana pe care o întâlnesc sau de emoţiile mele.

H.B.: Povestiţi-ne despre cele două noi creaţii din colecţia Luna Stars, Sirrah şi Mirrach.

P.T.: Colecţia evocă copilăria mea şi a surorii mele. Petreceam mult timp privind cerul noaptea la casa de vacanţă a bunicului. Sirrah şi Mirrach sunt două stele strălucitoare din constelaţia Andromeda, a cărei formă spiralată m-a inspirat în construcţia olfactivă. Am renunţat la construcţia clasică, de piramidă, a ingredientelor, şi am creat o „spiramidă”, o spirală olfactivă – moleculele şi notele plutesc precum stelele într-o constelaţie, parfumul evoluează de la un minut la altul. Specialiştii nu au ştiut cum să le încadreze și au ajuns la concluzia că se află într-o categorie singulară.

Extract de parfum Sirrah, Tiziana Terenti, 100 ml, 1.715 Lei (Obsentum)

Articol apărut în numărul de noiembrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “În sanctuarul parfumurilor: Ana Pintilie”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor, arhiva personală

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here