In rol de mentor

0

Monica Macovei, care a avut un rol important in integrarea Romaniei in UE, Irina Schrotter, cea care a dus pe podiumul de la Berlin cei mai talentati designeri romani, Leslie Hawke, care ne-a invatat cum putem sa ii ajutam pe cei mai putin norocosi dintre noi, si Simona Popescu, cea care ii scutura de clisee pe tinerii scriitori, sunt personajele pe care Harper’s BAZAAR va invita sa le cunoasteti in ipostaza de mentor, in editia septembrie-octombrie 2012.

Foto: Cosmin Bumbut

„Nu ma intreb niciodata daca ma apreciaza cineva. Stiu ca sunt un politician atipic pe scena din Romania. Nici la Bruxelles nu este usoara lupta pentru transparenta contractelor si a cheltuielilor, iar limita mea de negociere se opreste acolo unde este vorba de aceste principii si de a fi responsabil fata de oameni“, spune Monica Macovei in interviul din BAZAAR. Din 2009, de cand a devenit europarlamentar, a incercat sa explice romanilor – in special tinerilor – ca ceea ce se intampla in Europa ii priveste direct. „Chiar daca aceste lucruri par plictisitoare, lumea trebuie sa inteleaga ca ceea ce se intampla in Parlamentul European influenteaza Romania si ca nu traim intr-un borcan, ci, dimpotriva, suntem intr-o carte in care fiecare pagina este o tara.“

Foto: Cosmin Bumbut

Lobby pentru moda romaneasca

Foto: Marius Baragan

Dupa o perioada de tatonari si de experimente pe piata romaneasca de moda, care abia incepea sa se contureze in anii ’90, Irina Schrotter a simtit ca e nevoie de o comunitate care sa creeze o competitie interna si sa impuna niste standarde in domeniu. Asa ca, in 1999, acelasi an in care lansa la New York primul ei showroom, a organizat la Iasi Festivalul International de Moda, cunoscut astazi ca Romanian Fashion Week. „In felul acesta am reusit sa creez o oportunitate pentru tinerii din industria de moda care nu stiau in ce directie s-o apuce“, povesteste designerul.

O americanca la Bucuresti

Foto:  Corporate Media

In perioada de tranzitie prin care trecea Romania in anii ’90, o americanca isi traia viata tihnita in New York, in somptuosul cartier Central Park West. Avea toate lucrurile la care poate visa o femeie: un fiu care se bucura de succes la Hollywood, Ethan Hawke, o cariera in publishing si o relatie confortabila. Insa un sentiment ciudat ca are o alta menire in viata a facut-o pe Leslie Hawke sa se inscrie in Peace Corps si sa aterizeze, in 2000, la Bucuresti. Dupa doi ani in care s-a ocupat de copiii care traiau pe strada in Bacau, a gasit mai multi sustinatori printre romani si a infiintat, impreuna cu Maria Gheorghiu, asociatia OvidiuRom. Organizatia, care de anul acesta se numeste OvidiuRo, se ocupa in prezent de educatia timpurie.

Pledoarie pentru literatura

Foto: Alex Galmeanu

Simona Popescu a reusit sa modifice generatii intregi de tineri, pe care i-a scuturat bine de cliseele cu care venisera ticsiti din liceu si le-a facut vant in literatura, ghidandu-i, atunci cand a simtit ca e cazul, dar lasandu-i (si incurajandu-i) sa-si descopere singuri propriul limbaj literar sau propria vocatie. „Imi plac cei care schimba ceva in literatura – si, prin asta, un fel de a simti, de a gandi“, spune ea.

Intregul articol, semnat de Elena Stancu, numai in editia Harper’s BAZAAR septembrie-octombrie 2012.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here