În sanctuarul parfumurilor: Cristina Bălan

0
Cristina Bălan proprietar Elysee
Parfumuri: Apă de parfum Voyage onirique du papillon de la vie, Dalí Haute Parfumerie, 1.390 Lei; Apă de parfum New Bond St., Bond No 9, 100 ml, preţ la cerere; Apă de parfum Empress of Fashion, Diana Vreeland, 100 ml, preţ la cerere

Pasiunea pentru creaţiile olfactive preţioase şi instinctul pentru business ale owner-ului magazinelor Elysée au reuşit să injecteze autenticitate acestei poveşti de succes.

Primul contact cu parfumeria de nişă: Am fost fascinată de parfumuri de când mă ştiu. Fiecare loc are pentru mine o rezonanţă olfactivă mai degrabă decât una vizuală sau legată de orice alt simţ. Eram mereu în căutare de noi provocări olfactive şi am simţit că a venit timpul să descopăr şi să explorez parfumeria de nişă care, acum 12 ani când am descoperit-o eu, era cu adevărat o nişă. Eram în Taormina şi, plimbându-mă pe străduţele pitoreşti, am simţit un parfum aparte, ce venea de la o parfumerie micuţă care s-a dovedit un colţ de rai. Atunci am pătruns pentru prima dată în universul parfumeriei artizanale, am pierdut noţiunea timpului printre miresme şi flacoane şi m-am îndrăgostit de un parfum al casei Bond No. 9 pe care îl port uneori şi acum. Am fost fascinată de sticluţa în formă de stea atât de specială şi diferită de cele cu care eram obişnuită şi, mai ales, de calitatea parfumului, persistenţa şi acordurile sofisticate. Cum am intrat în acest business? Aveam o colecţie impresionantă de parfumuri, peste 200 de flacoane. Iar soţul meu mi-a spus, într-o zi, în glumă: „De ce nu-ţi deschizi un magazin, să se bucure şi alţii de parfumurile tale, nu doar tu?”. Şi, dintr-o glumă, sărbătorim deja zece ani de Elysée şi chiar mai mulţi în acest domeniu, vindem unor lanțuri internaţionale de retail din România, Bulgaria, Ungaria ş.a. Totul a plecat de la un vis, de la o pasiune, și a căpătat contur şi consistenţă. De aceea cred cu tărie că este bine să ne urmăm instinctul întotdeauna.

Ai ştiut că ești pe drumul cel bun… De la început, pentru că instinctul tot timpul mă ghidează corect, chiar dacă aveam un alt background, un alt business mult mai tehnic în acel moment şi mai puţin know-how în domeniul industriei de beauty.

Ce este diferit la Elysée: Numele este inspirat de Câmpiile Elizee, acel tărâm paradisiac din mitologia greacă. Încercăm, așadar, să le oferim clienţilor un răsfăţ pentru toate simţurile, să îi inspirăm.

Prima amintire legată de un parfum: Nu aş putea lega-o de un moment, dar primele parfumuri care mi-au rămas adânc întipărite în memorie, pe care le savurez din când în când fără să le mai pot purta, sunt Organza şi Givenchy III, ambele ale casei Givenchy.
Parfumul e un vehicul potrivit pentru a transmite o poveste … Pentru că mirosul este conectat la sistemul limbic, partea creierului responsabilă cu emoţiile, cu starea de spirit. Şi este cunoscut că memoria olfactivă este cea mai puternică formă a memoriei. Mă întreba deunăzi băieţelul meu: „Mama, dacă ar fi să mă teleportez, cum aş putea face-o?”. Iar eu i-am răspuns fără ezitare: „Prin miros”.

Ingredientele pentru care ai făcut o pasiune: Dacă acum câţiva ani mă inspirau acordurile de flori albe, astăzi prefer acordurile cremos-lemnoase cu subtile atingeri florale. Îmi plac parfumurile cu acea nota cremoasă, carnală, oferită de ylang-ylang sau cu un strop de iasomie de Sambac sau tuberoză, pe o bază de cashmeran, cumarin şi vanilie de Madagascar.

Descoperiri recente: Dintre parfumuri, Musc Encensé al casei Aedes de Venustas, Fluidité du Temps Imaginaire al casei Dali Haute Parfumerie, Amber de la Laboratory Perfumes şi Irisation al brandului Mint. Dintre produse cosmetice, cushion-ul Bibi Nova no 2 al casei japoneze Mi-re Cosmetics, rujul cu pudră de diamant S13, un roşu nemaîntâlnit de la House of Sillage, apoi şamponul şi masca de păr regenerantă din gama Platinum & Diamond, plus crema de faţă minune Black Baccara, toate de la Miriam Quevedo.
Parfumurile pe val acum: Este în trend acordul de coacăze negre şi cypriol – îl au majoritatea parfumurilor hit de anul acesta. Eu ador nou lansatul Empress of Fashion al casei Diana Vreeland. Altfel, primim continuu pachete cu parfumuri şi creme noi din toată lumea şi trebuie să fim foarte fini şi exigenţi curatori, să alegem ceea ce aduce ceva nou. Este dificil pentru că se copiază foarte mult şi în acest domeniu – îmi spunea un parfumier celebru că, de foarte mult timp, nu a mai primit un brief complet autentic, ci doar cereri de copiere.

Mă inspiră în ceea ce fac: Cel mai mult – autenticitatea. Când descopăr un loc sau un om autentic, este o revelaţie totală pentru mine. Cealaltă pasiune a mea este să călătoresc. Iubesc Alhambra, Granada, cu mixul plin de efervescenţă între Orient şi Occident – acolo unde culorile vii ale grădinilor se suprapun peste cărămiziul construcţiei maure. Ador culorile şi suprapunerile de forme şi texturi. O altă descoperire recentă din călătorii: un restaurant pescăresc autentic în Sorrento, în port. Se numeşte Porta Marina, acolo am mâncat cel mai bun seafood în ultimul timp. Cinci fraţi pescari merg noapte de noapte la pescuit, iar soţiile lor întreţin acest restaurant simplu, dar primitor şi pitoresc.

Articol apărut în numărul de decembrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Love is the Air: 50 idei de cadouri șic de Valentine’s Day”!

Foto: Alex Gâlmeanu

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here