În vârful degetelor: recomandări pentru o manichiură impecabilă

0
manichiură impecabilă

Dacă ați încercat vreodată să faceți trecerea de la o manichiură cu unghii scurte la una cu unghii mai lungi, ați remarcat poate, dincolo de faptul că trebuie să vă obișnuiți cu un nou mod de tastare la laptop sau pe telefon, că rezistența lor e foarte importantă pentru a susține acest stil.

După ce am ajuns să am aproape fiecare unghie de câte o lungime diferită, pentru că aproape toate se rupseseră prin câte un accident, m-am hotărât să investighez mai multe despre sănătatea lor generală.

Ghid personalizat

„Unghiile pot oglindi unele afecțiuni sistemice, suferințe ale pielii sau, pur și simplu, obiceiuri mai puțin sănătoase”, spune medicul dermatolog Laurențiu Vlădău (clinica Hebra Dermatologie). Cea mai frecvent întâlnită problemă este friabilitatea, așa-numitele unghii casante, subțiri, care se rup și exfoliază ușor. Cauza este, în cele mai multe cazuri, folosirea unor săpunuri cu substanțe astringente și iritante, spălarea foarte frecventă a mâinilor și un mediu umed de lucru. Lacurile sau produsele de îndepărtare a lor pe bază de alcool contribuie și ele la subțierea unghiilor, atunci când sunt folosite în exces. De aceea, vizita la un salon este primul pas pentru a descoperi ce produse vi se potrivesc. „Brandul Jessica oferă, de pildă, opt tipuri de bază de tratament, care se aplică înaintea lacului colorat, iar specialistul vă poate spune dacă aveți unghiile exfoliate, denivelate, tari și casante, moi, îngălbenite sau de alt fel și poate recomanda ce e benefic”, spune nail specialistul Cătălina Stoica (Beauty District). Dincolo de baza de tratament, sănătatea unghiilor ține și de formula din lacurile colorate obișnuite. Un trio de ingrediente trebuie evitat: formaldehida, dibutilul ftalat și toluenul, utilizate în general pentru stabilizarea culorii și întărirea unghiilor, dar cu efecte dăunătoare asupra organismului dacă expuneți corpul mult timp la ele. Unele branduri, precum Jessica, au o formulă 7-free – lipsesc cele trei, dar și alte ingrediente considerate periculoase, printre care camforul și xilenul.

Efecte semipermanente

Dacă faceți parte dintre persoanele care preferă manichiura semipermanentă (cam 80% dintre clientele unui salon, aproximează Cătălina Stoica), e important să știți că această procedură, dincolo de avantajele evidente ale rezistenței îndelungate a culorii, poate presupune și anumite riscuri. Contează să frecventați un salon care are aparatură de calitate, iar dacă ideea de a vă cumpăra propria lampă UV vă surâde, căutați-o pe cea mai performantă. „Puteți găsi o lampă de 80 de euro și una de 800 de euro. Deși amândouă usucă produsul pe unghii, cea de 80 de euro vă poate crea neplăceri serioase la câțiva ani de folosire. Am avut cliente care, după aproximativ cinci ani cu lămpi slab calitative, au venit cu dureri mari de unghii sau cu alergii pe pielea din jurul lor”, povestește specialistul de la Beauty District. Iar pentru îndepărtarea acestui tip de ojă, feriți-vă de metoda smulsului cu dinții – va duce la subțierea unghiilor, care se vor reface în timp îndelungat, de până la trei luni. Cele două metode ca la carte, de aplicare a unei acetone speciale sau de pilire, pot fi practicate și acasă, dar, dacă acetona nu este profesională, va usca foarte tare unghiile în cele 15 minute recomandate pentru a-și face efectul. Există totuși un tratament imbatabil și natural pentru ca, într-o lună, să aveți unghiile mai tari și puternice: de două ori pe săptămână, faceți o „baie″ de ulei de măsline, la care puteți adăuga ulei de rozmarin, de ricin și de lime, recomandă Cătălina Stoica.

Chiar și modul de aplicare a produselor vă va ajuta să aveți rezultate mai durabile și unghii mai rezistente. Înainte de a pune orice pe unghie, degresați-o foarte bine cu puțin alcool, pus pe un șervețel de hârtie (cotoneta poate lăsa scame). Urmează două straturi de bază pentru tratament, aplicate pe unghie și sub vârful unghiei, două straturi de lac și unul de top coat, care, dacă nu este unul care să îngroașe unghia, se reaplică în fiecare zi. Folosiți și ulei de cuticule cât mai des, de preferință zilnic, împingând cuticula de fiecare dată cu un bețișor de lemn special.

Dacă în ciuda îngrijirii, unghiile tot prezintă anumite semne distinctive, e cazul să faceți un set de analize. „Dacă sunt detașate de patul unghial, galbene și cu scuame subunghiale, pot reprezenta infecții fungice sau psoriazis. Striațiile transversale sunt martorul unei boli acute, stresului organic sau unei boli febrile, iar cele longitudinale sau depresiunile punctiforme pot apărea în psoriazis sau eczeme”, explică medicul dermatolog Laurențiu Vlădău.

BAZAAR recomandă

Primer pentru unghii Dip Prep, Gelish, 50 Lei (toplineshop.ro); Ulei de cuticule ProSpa, O.P.I, 50 Lei; Tratament Life Jacket, Jessica, 52 Lei; Lac de unghii semipermanent Shellac Luxe, CND, 206 Lei (toplineshop.ro)

Articol apărut în numărul de ianuarie-februarie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Reguli pentru o manichiură de durată vara”!

Foto: Imaxtree, prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here