007 la înălțime: despre inaugurarea noului muzeu James Bond

0

„Welcome, James. It’s been a long time, and finally here we are”. Cuvintele emblematice ale lui Blofeld, interpretat de Christoph Waltz, deschid calea către Muzeul Bond, inaugurat recent în vârful muntelui Gaislachkogl din Austria. Spectre, cel de-al 24-lea film al seriei Bond, a fost cel care a inspirat noul 007 Elements, o adevărată incursiune în lumea celui mai faimos spion ficțional. Spațiul cu o arhitectură remarcabilă nu-și propune doar să facă o trecere în revistă a tuturor peliculelor, ci să vă teleporteze pentru câteva ore într-un univers multisenzorial și interactiv.

Noua instalație cinematografică se află chiar lângă restaurantul ice Q, folosit ca locație de filmare în Spectre – vă amintiți Clinica Hoffler? Povestea de iubire cu stațiunea Sölden a început atunci când Dennis Gassner, production designer, a fost rugat de regizorul Sam Mendes să găsească o destinație caldă și una rece pentru Spectre. „Clinica Hoffler a fost începutul aventurii pentru mine”, a povestit Gassner. „Am mers în Alpii din Elveția, Austria și Italia. Din fericire, am găsit în Sölden restaurantul ice Q, situat la capătul telegondolei, iar el a devenit fundația pentru ceea ce aveam nevoie.” Locul avea designul curat, minimalist, dorit pentru laboratorul lui Madeleine Swann (Léa Seydoux), iar poziționarea sa în vârful muntelui Gaislachkogl îi sporea atractivitatea.

Arhitectul tirolez Johann Obermoser, cel care s-a ocupat de realizarea restaurantului ice Q, a proiectat și clădirea 007 Elements, reușind s-o încadreze perfect în decorul montan. Muzeul a fost construit direct în stâncă, iar temperatura sa a fost stabilizată la 1 grad Celsius pe tot parcursul anului, pentru a nu afecta în nici un fel relieful înconjurător. Valley Passage și Action Hall sunt singurele două zone din interiorul său ce dispun de lumină naturală, prin intermediul unui perete integral din sticlă, iar acest lucru nu este întâmplător – priveliștea ce se deschide în fața ochilor a făcut, la rândul ei, parte dintr-o scenă de acțiune în Spectre. Întreaga construcție se întinde pe o suprafață de 1.300 de metri pătrați, împărțiți pe două niveluri în nouă camere. Niciuna nu are încălzire sau aer condiționat, însă există câteva camere bănci cu o temperatură ușor mai ridicată, pentru a putea urmări confortabil secvențe iconice din toate filmele Bond, dar și scurte interviuri cu Sam Mendes și cu actrița Naomie Harris. În plus, există o zonă interactivă care vă permite să jonglați cu layere de efecte speciale pe mai multe cadre din filme. În aceeași încăpere puteți să vă creați o legitimație de spion pe care să o primiți la ieșire, să simulați o explozie și să reasamblați virtual arme folosite în film. Poate nu ajungeți să intrați propriu-zis în pielea unui spion, dar după o vizită aici simțiți măcar cum decurge inițierea unuia.

Neal Callow, scenograf la ultimele patru filme Bond, de la Casino Royale (2006) la Spectre (2015), a supravegheat îndeaproape realizarea muzeului și a declarat cu entuziasm că acesta este „cel mai bun proiect” din toată cariera lui. La rândul său, Tino Schaedler, de la compania americană Optimist Design (care a mai proiectat concepte pentru branduri precum Google și Nike și pentru Premiile Grammy), a fost implicat în implementarea digitală a instalațiilor. „Numele 007 Elements a apărut ceva mai târziu, însă conceptul după care a fost realizată întreaga instalație nu s-a schimbat pe parcurs”, ne-a explicat Schaedler. „Am căutat să sintetizăm formula caracteristică seriei James Bond, împărțind pe camere ingredientele ce o compun: răufăcătorii, accesoriile high-tech, locurile în care au fost filmate anumite scene, temele muzicale. Aceste elemente au devenit de-a lungul timpului definitorii pentru filmele seriei. Fiecare cameră a instalației este dedicată unuia dintre ele. Așa s-a ajuns și la numele de Elements.”

Dacă în alte muzee petreceți timp egal admirând exponatele și citindu-le povestea, aici totul este gândit ca o experiență cinematografică ce nu are nevoie de subtitrări. E suficient să remarcați traseul care coboară pe nesimțite, succesiunea camerelor și a temelor, jocul dintre lumini și umbre și muzica ce învăluie spațiile pentru a vă simți parte din universul James Bond.

Intrarea la 007 Elements costă 22 Euro/pers. Cei care nu au deja un ski pass pot cumpăra un pachet în valoare de 54 Euro, care include drumul dus-întors cu telegondola și accesul în muzeu.

Plan de vacanță

Iubitorii schiului pot combina vizita la 007 Elements cu o vacanță pe timp de iarnă în Sölden, dar perioadele off-season sunt la fel de bune pentru a vă bucura de o escapadă relaxantă și o explorare minuțioasă a zonei.

Unde să stați

Hotelul Bergland, situat în Sölden, l-a găzduit pe perioada filmărilor pe Daniel Craig. Acum poate fi rezervat chiar acel apartament, ce are 212 metri pătrați, un living spațios cu șemineu, zonă de lounge și de dining.

Unde să mâncați

După o zi petrecută pe pârtie sau după o plimbare prin împrejurimi, vă puteți răsfăța cu preparate fine, atent pregătite de chef Patrick Schnedl la restaurantul ice Q. Încercați și vinul exclusiv Pino 3000, un cupaj rezultat din combinarea mai multor vinuri de la crame premiate, din trei țări diferite.

Unde să vă relaxați

Pe lângă priveliștile panoramice fascinante, satele autentice de munte, lacurile alpine cristaline și pârtiile interminabile de schi, Valea Ötztal oferă nenumărate activități pentru toate vârstele. Puteți practica diverse sporturi în aer liber din programul zilnic al parcului de aventuri Area 47, iar cei în căutarea liniștii se pot refugia la centrul termal Aqua Dome din Längenfeld.

Citiți și: Noile terapii pentru corp si minte!

Foto: Ötztal Tourismus, www.bergland-soelden.at

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here