Începe festivalul DokStation: disco a murit, trăiască disco

0

Dacă te-ai născut în ’89 sau după ’90 și nu ai avut un frate sau o soră mai mare pe seama cărora să îți fi clădit o cultură muzicală sănătoasă, există pentru tine DokStation, singurul festival de filme documentare despre muzică din România, care s-a întors cu cea de-a patra ediție, între 12 și 15 septembrie. Creat de Ileana Bîrsan, Claudiu Mitcu, Alina Tarbă, Crisian Busuioc și Oana Popa, festivalul este un eveniment aparte în peisajul autohton, reușind să aducă de la festivaluri internaționale mari de film din lume producții foarte bune care ne prezintă lumea industriei muzicale din spatele cortinei, ne introduc în universul intim al artiștilor preferați, fie ne educă în privința evoluției unui curent muzical sau a unei subculturi muzicale din care am făcut și noi parte, conștient sau nu.

Vei afla anul acesta că muzica bună a existat înainte de MTV, singurul canal prin care aveai acces la muzica de afară în copilărie, ba mai mult, vei înțelege de ce MTV nu mai e ce a fost la început, dacă mergi la filmul I want my MTV. Selecția de anul acesta mai cuprinde și filme despre RadioheadINXSDavid BowiePJ HarveySuedeNew OrderDepeche ModeElvis Presley și producții autohtone, ce vor fi proiectate în cele patru zile de festival. 

Festivalul DokStation a reușit până acum să creeze momente speciale și unice pentru publicul său nișat, cum ar fi proiecția documentarului despre Nick Cave, One More Time with Feeling, din Amfiteatrul Mihai Eminescu din parcul Lia Manoliu. Sunt din ce în ce mai multe filme documentare de acest gen, regizorii de cele mai multe ori fiind ei înșiși fani ai protagoniștilor filmelor lor. Până și de la Cannes a ajuns la noi un documentar făcut de Jim Jarmusch despre cariera lui Iggy Pop, Gimme Danger, care a avut mare succes la public în cadrul Les Films de Cannes a Bucharest.

Dacă ați simțit în ultima vreme la petrecerile din București o nostalgie pentru anii ’80, ’90, se pare că a revenit interesul pentru disco și electro în toată Europa. DokStation face o oprire anul acesta în era disco, curioși care nu au trăit pe pielea lor putând să descopere originile sale prin filme ca „Italo Disco Legacy”, despre istoria muzicii disco spusă de vedete și DJ din anii ’80, și „The Untold History of Euro Disco”, care acoperă anii ’70.

Vineri, 13 septembrie, de la ora 21.00, la Control Club, va fi proiectat French Waves, un documentar despre istoria muzicii electronice în Franța, rădăcinile sale americane, rave-uri ilegale și fenomenul Frech Touch, filmul fiind urmat de o petrecere electro French Touch Party cu Télépopmusik (Antipop DJ set) și Electric Brother

Programul complet aici.

Foto: website DokStation

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here