Costin Mocanu: „Știam că o să câștig. Nu știam care va fi premiul meu, dar știam că o să am de câștigat din această experiență”

0
interviu Costin Mocanu

Concursul Huawei Next Image 2020 tocmai s-a încheiat, însă nu trebuie să fii dezamăgită dacă nu ai apucat să te înscrii. Pentru a te pregăti de următoarea ediție a concursului, vei găsi în acest articol recomandări utile.

Cu ocazia concursului, am stat de vorbă cu Costin Mocanu, unul dintre câștigătorii Huawei Next Image de acum doi ani. El ne-a dat tips & tricks, ne-a spus ce smartphone folosește și cum selectează fotografiile pe care le înscrie în competiție.

Costin Mocanu

Știm despre tine că lucrezi în domeniul IT, că ești pasionat de fotografie și că ai fost premiat la Huawei Next Image, în 2018. Însă te rugăm să îți faci o scurtă prezentare pentru cititoarele noastre.

Pentru că văd că știți deja despre această parte a mea, vreau să vă spun și câteva detalii mai interesante. Îmi place foarte mult sportul și îl practic oriunde, sub aproape orice formă. Imaginile mele au fost premiate și la Infocus 2019. Îmi place să călătoresc foarte mult, să văd cum trăiesc alți oameni în alte culturi, să îi cunosc și să le savurez bucatele. Ochii mei nu suportă foarte bine lumina așa că de multe ori sunt încruntat, dar să știți că în suflet zâmbesc mereu J. Aaa, și sughiț când mănânc picant, dar îmi place și nu mă pot abține.

Când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografie?

Inițial, mi-am descoperit curiozitatea vizavi de fotografie. Cred că sunt 8 ani de atunci. Transformarea în pasiune a avut loc mai târziu, după ce am maturizat această curiozitate și am realizat efectul benefic pe care îl are asupra mea, dar și potențialul creativ pe care îl pot exploata. Sunt câteva criterii care m-au ajutat să păstrez și să îmi cultiv fotografia ca pasiune, criterii pe care le recomand tuturor în orice activitate, pentru a o transforma în pasiune.  Am găsit mereu o provocare în fotografie, nici foarte grea, dar nici foarte ușoară, un scop pe care m-am străduit să îl ating mereu, și am reușit mai devreme sau mai târziu, dar și o recompensă.

Dar momentul în care ți-ai dat seama că ai un real talent?

Încă nu pot spune că mi-am dat seama. Nu mă văd talentat și nu prea cred în talent.. Îmi amintesc și acum de profesoara de matematică care îmi spunea, când eram în gimnaziu și îmi uitam temele acasă: „1% inspirație, 99% transpirație”.

Mi-a plăcut fotografia de la început și am fost mereu interesat să aflu, să învăț și să îmi dezvolt pasiunea. Am „studiat” și am „exersat” mult și cu placere. Restul de 1% inspirație nu cred că face diferența.

Cum ai aflat de concursul Huawei Next Image?

Am aflat de la o bună prietenă cu care am călătorit în vara anului 2018. Știa că m-am folosit de telefon pentru a fotografia experiențele de la fiecare pas și mi-a atras atenția că există un concurs de fotografie cu telefonul mobil, la care aș putea să îmi înscriu și eu cadrele proaspăt adunate.

Ce te-a făcut să te înscrii?

Mi s-a părut interesantă ideea unui concurs de fotografie cu telefonul mobil. M-am gândit că voi fi printre puținii care vor încerca o astfel de competiție dedicată celor pasionați de fotografia mobilă și că din cei ce se vor înscrie probabil nu toți au avantajul meu, telefonul Huawei P20 Pro, pe care îl dețineam eu la momentul respectiv. Consider că mi-a adus un adevărat avantaj tehnic în fața celorlalți competitori. În același timp, știam că am cel puțin câteva fotografii foarte bune, așa că nu am stat foarte mult pe gânduri.

Au fost aproape 70.000 de fotografii înscrise în concurs în 2018. Credeai că ai vreo șansă?

Știam că o să câștig. Nu știam care va fi premiul meu, dar știam că o să am de câștigat din această experiență. Am înscris numărul maxim de fotografii și eram foarte încrezător că măcar una va ajunge să fie premiată. Țin minte cum mă gândeam că este prima dată când sunt mulțumit cu adevărat de niște fotografii. Nu aș fi schimbat nimic la ele, nici unghiul, nici încadrarea, nici lumina. Totul era perfect și speram că nu eram singurul care putea să vadă lucrul ăsta.

Te-ai înscris și aul acesta? Ce fel de imagini ai selectat?

Am selectat ca în fiecare an: imaginile câștigătoare. Mai în serios, am făcut o selecție din toate fotografiile create în ultimul an. Am ales cu grijă câteva pentru fiecare categorie, fără să am un criteriu anume. Tot ce pot spune este că toate au valoare sentimentală și impact vizual din perspectiva mea. Este important ca fotografiile să îți vorbească, măcar ție, ca autor.

De când folosești un smartphone HUAWEI și cum te-ai descis să îți cumperi primul smartphone HUAWEI?

Sunt fix 2 ani de când folosesc smartphone-uri HUAWEI. Decizia de a le încerca a venit după o perioadă serioasă de documentare, în care am cercetat piața și am încercat să găsesc cel mai bun telefon care să îmi servească drept aparat foto de rezervă în momentele când nu aveam aparatul foto la mine. La vremea respectivă HUAWEI aducea 2 camere, dintre care una cu zoom optic. Și pot spune că a fost o decizie ușoară, pentru că nu existau alte telefoane cu aceleași performanțe la nivel de cameră. Între timp, m-am jucat puțin și cu telefonul mamei mele, care avea un Huawei P10 la vremea respectivă și mi-a plăcut experiența. Așadar, decizia a fost una ușoară și naturală pot spune.

Din punct de vedere fotografic, care e lucrul pe care-l apreciezi cel mai mult la smartphone-ul tău HUAWEI?

Sunt foarte multe funcționalități care merită subliniate și îmi este greu să mă decid care trebuie menționată drept favorită. Cel mai mult apreciez echipa de dezvoltare care stă în spatele modulului fotografic al telefonului. Se vede că sunt fotografi implicați în proces și se vede că vin cu idei și funcționalități gândite pentru fotografi, nu numai pentru utilizatori de telefoane mobile, de unde și performanțele ridicate ale camerelor foto de pe telefoanele HUAWEI.

Ce tips ai pentru cititoarele noastre care au smartphone HUAWEI, dar nu au atât de multă experiență în domeniul fotografiei?

Să mă urmarească pe Instagram @costin.mocanu și să îmi adreseze orice întrebări legate de fotografie. Răspund cu mare placere, iar dacă sunt mai timide este ok, din când în când am tips & tricks și making off pe story-uri pentru diferite fotografii pe care le fac. Îmi place să împărtășesc pasiunea pentru fotografie cu toata lumea. La fel cum îmi aduce mie bucurie sunt sigur că le poate aduce tuturor.

 

 

 

Foto: Costin Mocanu, cu Huawei P40 Pro

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here