Viața mea culturală: interviu cu Ioana Marchidan

Felul în care dansul se insinuează acum în viața ei a căpătat valențe diferite. În lumea nouă de astăzi, o puteți vedea în Reverse Discourse, pe site-ul Linotip.

0
interviu Ioana Marchidan

interviu Ioana Marchidan

Tu respiri prin dans, faci dans de la patru ani. Cum e relația cu prima ta iubire acum, într-un moment în care s-au produs atât de multe schimbări în viața ta (ai un copil, nu mai poți dansa în fața publicului)?

E adevărat că e o perioadă ciudată, o perioadă de extremă îngrijorare. Faptul că brusc m-am oprit din a dansa (vorbesc acum de pandemie) mă face să mă simt instabilă. Parcă aș călca pe ceva ce urmează să se dărâme în următoarea secundă. Înainte de asta am mai avut o pauză, dar una relativ mică, căci eu am dansat până în luna a șasea de sarcină.

Care este spectacolul în care te simți cel mai mult femeie?

Depinde. În fiecare spectacol pun câte ceva din mine ca femeie. În unele mai mult, în altele mai puțin. Bineînțeles că subiectul are un rol important. Vin cu câteva exemple care elucidează ce am scris mai sus. În Nesomn, de Arcadie Rusu, vin cu experiența mea de viață și mai ales cu relația de cuplu. Fragilitate. În 2 femei (este un spectacol feminist) mă pun în situații actuale despre violență, copilărie și ce ne afectează pe noi, femeile, repercusiunile bullying-ului, frica, inegalitatea în funcții de conducere. Probabil că cel mai puternic mă simt femeie în Reverse Discourse, un spectacol construit pe mai multe layere. Unul dintre ele este despre putere și cum ea este atribuită bărbatului.

interviu Ioana Marchidan
Reverse Discourse

Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de la dans?

Eu fac dans de când mă știu și ce am învățat cel mai mult din asta este disciplina, dar nu în sensul de obligativitate sau de cum ne învață la Liceul de Coregrafie, disciplina prin bătaie. Disciplina de a ajunge la timp, disciplina de a avea grijă de tot ce ține de mine și de lucrurile mele. Respect.

Dar de la corpul tău?

Corpul mă învață în fiecare zi câte ceva. Important este să-l ascult și să nu forțez lucrurile.

Citește și: Interviu cu regizoarea Ilinca Prisăcariu

Cine este omul care te-a influențat cel mai mult, în această meserie?

Familia. Ei sunt susținătorii mei numărul unu și cei care m-au suportat și mă suportă și acum.

Cartea care a produs cele mai multe schimbări în tine: 20 de ani în Siberia, de Anița Nandriș-Cudla.
Serialele perfecte pentru binge-watching: Uh, Game of Throns (nu râde), The Handmaid’s Tale și documentare cât cuprinde.

Tabietul la care ți-e cel mai greu să renunți: Nu am tabieturi.

Proiectul care te entuziasmează acum: Din păcate, proiectele sunt pe hold. Ce mă entuziasmează acum sunt cursurile de la Linotip – Centru Independent Coregrafic. Cu distanțare și cu măști încercăm să ne mișcăm fiecare în pătrățelul lui.

Spectacolul la care ai fost de mai multe ori, sau pe care ai vrea să-l revezi: Spectacolele lui Hofesh Shechter.

Orașul în care ți-ar plăcea să trăiești, măcar un an: Lisabona.

Muzica pe care o asculți cel mai des: Ascult muzică de toate genurile. Când mi se pune pata pe ceva, când pe altceva, și uite-așa. Îmi plac descoperirile noi. Electro rămâne una dintre pasiuni.

Parfumul care te inspiră acum, sau parfumul tău preferat:
Aici m-ai prins. Sunt pasionată de parfumuri. Când nu aveam copil și aveam timp, petreceam nopți întregi pe site-uri despre parfumuri. De ceva ani am descoperit parfumurile de nișă și m-au prins în vraja lor. Mi-ar plăcea să fiu colecționară de parfumuri, dar asta în altă viață. Îmi place mult Black Afgano de la Nasomatto.

Citește și: Cele mai ciudate ingrediente din parfumuri

Locul în care îți place să-ți bei cafeaua: La mare.

Filmul la care plângi: De mică am plâns la Iisus din Nazaret, iar următorul este Hachiko A dog’s story.

Cea mai „vinovată” plăcere: Dulciurile.

Locul în care te simți cea mai liberă, tu însăți: Linotip – Centru Independent Coregrafic.

Cel mai ușor te conectezi la tine când… sunt relaxată, fără stres.

Instrumentul muzical la care ți-ar plăcea să știi să cânți: Vocea.

Ce-ai descoperit nou despre tine în ultima perioadă? Sunt o exagerată.

Ce te frustrează cel mai tare acum? Că Linotip s-a oprit din activitate.

Cine este cel mai talentat om pe care-l cunoști? De la fiecare om cu care am interacționat am învățat câte ceva chiar și atunci când acea persoană a avut o influență negativă asupra mea.

Lucrarea de artă pe care ți-ai dori s-o ai în casă: Ca și în cazul parfumurilor, mi-ar plăcea să fiu o colecționară de artă. Un fel de Guggenheim de România.

interviu Ioana Marchidan

Interviu realizat de Andreea Cipcă; Foto: Arhiva personală a artistei

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here