Artă, inovație și tehnologie. Interviu cu Kitra

0
interviu Kitra

Dintotdeauna, în vremuri tulburi, oamenii s-au refugiat în artă. Asta s-a întâmplat și acum, în 2020. Însă, din fericire, noi am avut la dispoziție nu doar arta, ci și inovația și tehnologia de ultima oră. Acest mix ne-a ajutat să ne adaptăm mai ușor la noua realitate.

În același ton, George – primul banking inteligent din România, de la BCR – s-a aliat cu șase artiști români care au ilustrat, prin lucrările lor, „noul normal” pe care îl trăim cu toții și pe care te invităm să-l descoperi în această serie de materiale.

Spune-ne câteva cuvinte despre tine.

Salut, sunt Nicu sau Kitra, artist vizual abstract nascut în ’81 in Târgoviște, masterând în Arte Vizuale. De 3 ani în Berlin.

Suntem de părere că arta ne ajută să trecem peste momentele dificile, așa cum a fost perioada de lockdown și cum e pandemia prin care trecem. Însă ce te ajută pe tine, care creezi, în perioadele astea?

Mie perioada de izolare de la începutul pandemiei mi-a prins destul de bine. Izolarea e oricum uneori parte din viața mea – de când sunt în Berlin – văzusem la un moment dat o glumă care mi se potrivește și mie, ceva de genul „în sfârșit am aflat că stilul meu de viață se numește lockdown”. Cred că a fost cea mai consecventă perioadă ca și muncă, am desenat în toate cele aproape 30 de zile de stat în casă. Arta m-a ajutat, da. Task-ul fiind să desenez pe toată perioada izolării, zilele au trecut mult mai ușor.

interviu kitra

Izolarea și pandemia și-au pus amprenta asupra creațiilor tale? În ce fel? Ce anume s-a schimbat în lucrările tale?

Nu cred că s-a schimbat nimic, inspirația mi-o iau și din mediul online destul de mult, e clar că mi-au lipsit ieșirile la galerii sau plimbările prin oraș.

Ce ai lucrat în perioada în care nu aveam voie să ieșim din casă? Ce altceva ai făcut în acea perioadă?

Păi în afară de desenat și cântat la pian, am gătit destul de mult cu Cristina, iubita mea, și chiar am simțit că fix ritmul ăsta liniștit ar trebui să fie ritmul vieții, iar atenția noastră ar putea fi îndreptată mai mult asupra bucuriilor simple. Mi-a plăcut să nu simt anxietatea trecerii timpului, presiunea din social media care îți arată mereu ce lucruri interesante, ce locuri și proiecte fac alții.

Cum ilustrezi noua realitate în creațiile tale?

Păi cam la fel și diferit, în sensul că suntem în continuă schimbare fără să observăm ce se modifică în noi sau, în cazul meu, în creația mea. Apar elemente noi, detalii noi, dar, într-un fel, cam tot ce fac nou este conectat cu ceea ce făceam înainte.

De ce ai acceptat să faci parte din proiectul George/BCR?

Am mai colaborat cu ei în trecut și m-am înțeles foarte bine cu echipa din spatele proiectelor. Banii și oamenii.

Spune-ne câteva cuvinte despre acest proiect (George/BCR) și despre lucrarea ta susținută de George.

„Noul normal” este un concept abstract pe care am încercat să-l ilustrez la fel de abstract. Pentru mine, noul nu e nou, el este vechi, are legătură cu trecutul, dar se întrepătrunde cu prezentul, toate lucrurile se amestecă și se transformă formând în fiecare secundă noul, noul normal.

interviu kitra

Câteva cuvinte despre ce ți-ai propus să lucrezi în perioada următoare.

Mi-am propus să-mi dedic mai mult timp pentru a sta și a lucra în atelier, a merge acolo constant pentru a lucra la o serie de pânze noi. Doar că e al naibii de greu, cel puțin pentru mine, nu am fost obișnuit să am atelier, dar o să mă obișnuiesc, nu am încotro.

Îți amintești de un feedback de la cineva care îți apreciază operele care te-a marcat în vreun fel? Dă-ne câteva detalii.

Nu îmi amintesc cu exactitate un feedback, dar având un limbaj al meu foarte abstract primesc de cele mai multe ori clasica întrebare: „Ce reprezintă?” sau de la prieteni: „Se deschide vreo grădiniță nouă?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here