Artă, inovație și tehnologie. Interviu cu Mara Nicolae

0
interviu Mara Nicolae

Dintotdeauna, în vremuri tulburi, oamenii s-au refugiat în artă. Asta s-a întâmplat și acum, în 2020. Însă, din fericire, noi am avut la dispoziție nu doar arta, ci și inovația și tehnologia de ultima oră. Acest mix ne-a ajutat să ne adaptăm mai ușor la noua realitate.

În același ton, George – primul banking inteligent din România, de la BCR – s-a aliat cu șase artiști români care au ilustrat, prin lucrările lor, „noul normal” pe care îl trăim cu toții și pe care te invităm să-l descoperi în această serie de materiale.

Spune-ne câteva cuvinte despre tine.

Sunt absolventă a secției de Pictură a UNARTE, iar la master am obținut o bursă de studii Erasmus la Academia di Belle Arti din Torino. Deși mergeam să studiez tot pictura, am descoperit și m-a cucerit sculptura modelajului în lut. Între 2014 și 2015 am petrecut un an în China, unde am documentat tehnici de ceramică și am început să lucrez la pri mul meu proiect de desen de mare dimensiune, în cărbune. În prezent lucrez la schițele începute în China pe care vreau să le dezvolt în alte tehnici, de exemplu, să transpun desenul din schiță în cărbune pe hârtie sau în ceramică. Momentan locuiesc și lucrez la Atena, unde am un atelier și unde cred că am găsit mediul ideal de a crea.

Suntem de părere că arta ne ajută să trecem peste momentele dificile, așa cum a fost perioada de lockdown și cum e pandemia prin care trecem. Însă ce te ajută pe tine, care creezi, în perioadele astea?

Sigur că o perioadă de izolare aproape completă de mediul înconjurător ne afectează pe toți și tind să cred, într-adevăr, că artistul vizual este și el puternic influențat. Sunt obișnuită să-mi găsesc inspirația în imaginea de afară, în arhitectură, în culoare vie, așa încât, în lipsa lor, m-am refugiat în amintirea acestora, în foarte multă muzică și în plimbări în grădina atelierului.

interviu mara nicolae

Izolarea și pandemia și-au pus amprenta asupra creațiilor tale? În ce fel? Ce anume s-a schimbat în lucrările tale?

În perioada pandemiei, mărturisesc că nu am lucrat excesiv. Mi-a fost dificil să mă regăsesc și să mă concentrez. M-am axat pe schițe începute anterior pe  care le-am elaborat și detaliat. Furia resimțită împotriva situației nu am transpus-o în lucrări, am tins să-mi păstrez cât mai constantă ți consecventă linia discursului plastic.

Ce ai lucrat în perioada în care nu aveam voie să ieșim din casă? Ce altceva ai făcut în acea perioadă?

După cum spuneam, din punct de vedere creativ, nu am făcut decât să conturez ideile și schițele începute – mai dinainte, dar cu mult mai mult timp la îndemână. Ce altceva am făcut? Am gătit și am citit. La fel, dar cu mai multă distanță între personaje.

De ce ai acceptat să faci parte din proiectul George/BCR?

Îi urmăresc de ceva vreme și le admir foarte mult implicarea și faptul că susțin arta tânără românească, așa încât am fost flatată să primesc invitația de colaborare.

Spune-ne câteva cuvinte despre acest proiect (George/BCR) și despre lucrarea ta susținută de George.

Propunerea de a lucre cu George/BCR a fost o provocare. O provocare să ilustrez o temă actuală și acută, o provocare să armonizez conceptul lor cu creația mea. Și ca orice provocare cucerită, mă bucură imens.

interviu mara nicolae

Câteva cuvinte despre ce ți-ai propus să lucrezi în perioada următoare.

În decembrie trecut, am avut la Atena prima expoziție personală care face parte dintr-un proiect mai amplu – un triptic expozițional – și care se va întinde pe un an de zile. Acum lucrez la a doua serie de lucrări care sunt desene în cărbune de foarte mare dimensiune.

Îți amintești de un feedback de la cineva care îți apreciază operele care te-a marcat în vreun fel? Dă-ne câteva detalii.

Îmi amintesc cel mai recent de vizita la mine în atelier a unui profesor de la Universitatea din Atena care mi-a spus că lucrările mele sunt, și citez: „de-o profundă monumentalitate, dar și de-o subtilitate a liniei care se conjugă în grozava armonie”. M-a impresionat în mod special sensibilitatea privitorului care venea din altă arie de preocupări profesionale decât artele vizuale.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here