Polina Askeri, din lumea modei în cea a artei

0
Polina Askeri
blazer Joseph, cercei Chanel

Din lumina reflectoarelor marilor podiumuri de modă sau a producțiilor TV, Polina Askeri a făcut pasul spre lumea artei, susținând și promovând tinerii artiști din Rusia și nu numai.

Ne poți descrie o zi activă din viața ta, începând cu primele ore ale dimineții și terminând cu gândurile de seară? Cu cât sunt mai exacte orele și detaliile pe care ni le oferi, cu atât vom putea înțelege mai bine universul tău magic.

Dimineața mea începe cu meditație și exerciții fizice, după care plec la muncă, de obicei fără a lua micul dejun. Fiecare dimineață la ASKERI GALLERY aduce multe noutăți interesante. Pe parcursul zilei, mă întâlnesc cu clienții, aleg artiști pentru platforma Artonline24.ru și comunic cu presa. Dacă nu am un program prea aglomerat, iau prânzul și mă întorc la muncă imediat după aceea. Seara, mă puteți găsi la vernisaje ale expozițiilor din muzee și diferite evenimente sociale. Mă întorc acasă târziu în noapte și, la sfârșitul zilei, dorm în brațe cu draga mea Lilith, o felină serval.

Această pandemie care a schimbat lumea ți-a afectat munca? Ți-a schimbat prioritățile?

Pandemia a favorizat dezvoltarea activității galeriei în mediul online. În acest sens, a schimbat prioritățile multor activități – oamenii au trebuit să acorde mai multă atenție prezenței lor în online. Activitatea ASKERI GALLERY nu a încetat pe perioada carantinei. Am realizat vernisaje online, conferințe și interviuri cu artiști și colecționari de artă. Am lansat provocarea video #passtheart pe Instagram, care a reunit cele mai mari personalități ale artei contemporane rusești. Nu ne-am modificat prioritățile pentru că Internetul a jucat mereu un rol important în ceea ce ne privește.

Polina Askeri
blazer, fustă și pantofi Christian Dior, bluză Joseph

Unde ai petrecut aceste ultime luni și care au fost cele mai semnificative proiecte pe care le-ai avut?

Ultimele luni le-am petrecut la Moscova cu familia și prietenii mei apropiați. Cel mai semnificativ proiect pe care l-am avut zilele acestea a fost ceramica, la care am început să lucrez împreună cu sora și fratele meu. Este o experiență meditativă minunată care îmi oferă un respiro de la problemele zilnice și îmi permite să creez ceva nou. Mulți dintre urmăritorii mei pe Instagram mă roagă să pun iepurii la vânzare sau să organizez o expoziție cel puțin [zâmbește].

De unde vine pasiunea ta pentru modă și artă? Există o legătură între ele?

Pasiunea pentru artă vine din copilărie, iar multe dintre cunoștințele mele în materie de artă clasică le datorez familiei. Mama obișnuia să ne ia pe mine, pe sora și pe fratele meu la muzee și teatre nu doar în Rusia, ci și în Europa. Din primii ani, știam pe dinafară expozițiile permanente de la Muzeul de Arte Frumoase Pușkin și Galeria Tretiakov. Iubeam arta clasică și înțelegeam multe lucruri mai bine prin intermediul ei.

Arta clasică mi-a influențat foarte mult gusturile și mi-a oferit volumul necesar de cunoștințe și experiența vizuală care este esențială pentru un galerist care lucrează în sfera artei contemporane. Am ajuns să cunosc foarte bine arta contemporană ca adult și am încercat întotdeauna să nu ratez târguri și expoziții din întreaga lume. Moda s-a aflat mereu în jurul artei în istorie și pasiunea mea pentru modă vine tot din copilărie.

Când lucram ca model în Paris, arta și moda se reuneau din nou pentru mine. Locuiam în apropiere de Muzeul Rodin și obișnuiam să citesc în superba grădină a acestuia ori de câte ori aveam timp liber. A fost o experiență memorabilă – să te relaxezi între sesiunile foto și showuri înconjurat de sculpturile lui Rodin este o experiență cu adevărat însuflețitoare.

salopetă Seen Users, pantofi Christian Dior, brățară Van Cleef & Arpels

Care este opera de artă preferată care ți-a influențat existența? În ce mod?

Copil fiind, eram deopotrivă înspăimântată și fascinată de tablourile lui Hieronymus Bosch. Mai târziu, m-am îndrăgostit de expresionismul lui Jackson Pollock. Iar acum, sunt prietenă cu artiști celebri în lume, precum Brian Donnelly (KAWS), Wim Delvoye și mulți alții și fiecare dintre aceștia m-a influențat în felul său. Abilitatea de a învăța direct de la sursă cum să faci diferența între arta mediocră și operele geniale prin comunicarea cu oameni talentați te inspiră și îți permite să te bucuri la maximum.

Spune-ne câteva lucruri despre începuturi. Au existat momente care te-au făcut să reflectezi asupra oportunității de a deschide ASKERI GALLERY?

ASKERI GALLERY nu a apărut într-o singură zi. Mai întâi am lansat platforma ArtOnline24.ru. Un an mai târziu, mi-am dat seama că mi-ar plăcea să fac ceva mai relevant și mai semnificativ decât vânzarea de tablouri și cooperarea cu designeri pe proiectele lor. Mi-am dorit dintotdeauna să produc tinere talente și să prezint comunitatea artistică mondială artiștilor talentați din Rusia – precum și să aduc artiști celebri aici.

ASKERI GALLERY a apărut exact la momentul în care am realizat că experiența mea era suficientă pentru a începe un alt proiect – unul care va lucra mai selectiv cu artiștii și al cărui scop ar fi un nivel global ridicat al artei contemporane. Participăm regulat la târguri mondiale (New York, Miami, Londra, Shanghai, Kaohsiung) și intenționăm să arătăm în continuare arta contemporană rusească de înaltă calitate lumii întregi.

Polina Askeri
rochie Seen Users, cercei Van Cleef & Arpels

Ce te-a făcut să te implici în promovarea artei?

Din tinerețe, am încercat să cumpăr ce mi-a plăcut. Și încă de atunci, m-am transformat într-un colecționar cu mize mari. În orice oraș mergeam, încercam să nu ratez nici măcar un muzeu, o expoziție sau un târg. Pasiunea mea specială sunt târgurile de vechituri. Odată, împreună cu sora mea și soțul ei, un fin cunoscător de artă, eram în Paris la târgul de antichități și ne uitam printre rândurile pline cu diferite mărunțișuri, în căutarea a ceva interesant. Un mic elefant de bronz care părea a fi produs în secolul al XVIII-lea mi-a atras atenția. Soțul surorii mele a apreciat alegerea pe care am făcut-o – s-a dovedit că și el voia să îl cumpere, dar eu am fost mai rapidă și, în plus, am negociat un preț mai bun. La un anumit moment, după ce mi-am făcut colecția, mi-am dat seama că am experiența și cunoștințele necesare pentru a începe să vând artă.

Pentru mine, totul a început cu o colaborare cu sora mea, Angelina – este unul dintre cei mai buni designeri de interior din Rusia. Biroul ei, Angelina Askeri Interiors, a demarat în urmă cu cinci ani un amplu proiect cu case tradiționale pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați. Angelina m-a rugat să o ajut să aleagă lucrări artistice în acest scop. A fost primul meu proiect – platforma de artă contemporană Artonline24.ru, unde am colecționat tablouri, lucrări grafice, sculpturi și fotografii de la cei mai buni autori pe care îi avem în țara noastră.

Polina Askeri
colier Van Cleef & Arpels

Ce artiști se potrivesc în galeria ta?

Nu pot spune că există o listă clară de calități pe care un artist trebuie să le aibă pentru a face parte din ASKERI GALLERY, dar există un criteriu care reunește toți artiștii cu care lucrez – iar acesta este modernitatea. Un artist ar trebui să fie modern și lucrările sale ar trebui să fie relevante pentru momentul prezent. Trebuie să urmeze tendințele globale actuale.

De exemplu, artista de origine franceză și americană Anne de Carbuccia, cu care lucrăm din 2017, este interesată de subiectul foarte popular al sensibilizării în chestiuni de mediu. Prin fotografiile sale, încearcă să atragă atenția privitorilor asupra problemelor naturii, asupra influenței negative a omului asupra naturii. În 2017, împreună cu MMOMA (Moscow Museum of Modern Art), am organizat o expoziție multimedia cu lucrările lui Ann, care a fost un mare succes și chiar a fost prelungită la solicitarea publicului și a muzeului și a ținut nu doar o lună, cât fusese inițial planificat, ci aproape trei luni. Nu au fost doar fotografiile lui Ann, ci și materiale video, precum și o parte interactivă – am acoperit podeaua muzeului cu mai multe tone de nisip alb și oricine dorea să intre să vadă expoziția putea să se descalțe și să devină parte integrantă din montajul nostru.

Ce caracteristici ar trebui să aibă oamenii din echipa ta?

Angajații mei ar trebui să iubească arta la fel de mult ca mine. Ar trebui să cunoască foarte bine tendințele prezentului și să fie pregătiți să se dedice în totalitate artei. Ar trebui să fie oameni cu „ochi arzători”, care excelează în mod egal la scris, realizarea de expoziții și trăirea artei contemporane – pe scurt, adevărați profesioniști și fani ai meseriei lor.

blazer și fustă Chanel, cercei Van Cleef & Arpels

Artiștii pe care i-ai sprijinit au obținut notorietate la nivel internațional?

Datorită muncii depuse în cadrul ASKERI GALLERY și participării noastre la târgurile de artă mondiale, răspunsul este, desigur, da. De exemplu, în toamna anului trecut am devenit prima galerie din Rusia care a participat la târgul ART021 din Shanghai. Am prezentat lucrările lui Pavel Polanski, Daniel Zakh și Kwan Young Chun. În decembrie, ASKERI GALLERY a participat la SCOPE Miami Beach, deschis în cadrul Art Basel Miami. Și acolo am prezentat lucrările lui Daniel Zakh, precum și cele ale lui Romain Froquet și Peter Opheim.

Participarea noastră la târguri contribuie cu siguranță la popularitatea artiștilor ruși în străinătate și crește popularitatea artiștilor străini. Avem clienți peste tot în lume – din Shanghai la New York, din Paris la San Francisco – de aceea, artiștii reprezentați de galeria noastră sunt cunoscuți de mulți colecționari din întreaga lume.

Ai descoperit vreun tânăr talent care, datorită implicării tale, a devenit mai bun, mai popular?

Da, am un exemplu – un tânăr sculptor rus, Daniel Zakh. Acesta a studiat arhitectura în sudul Rusiei și apoi la Universitatea de Artă Aplicată din Viena, sub supravegherea lui Zaha Hadid. După absolvire, a primit o ofertă pentru a lucra pentru Zaha Hadid Architects în Londra, studiile sale în programare vizuală fiind foarte relevante pentru mediul arhitectural contemporan. După ce a lucrat un an pentru companie, Daniel a decis să se dedice artei și sculpturii pe care le creează utilizând metodele care i-au atras atenția lui Zaha Hadid. Sculpturile lui Daniel reprezintă adevărata artă contemporană. Ele sunt create printr-un program special dezvoltat de artist. Sunt desenate un număr infinit de posibile dezvoltări de forme în spațiu și artistul direcționează programul până obține rezultatul dorit. Apoi conferă modelelor computerizate o formă fizică.

Daniel Zakh este unul dintre cei mai promițători artiști ai ASKERI GALLERY. Pe parcursul colaborării noastre, lucrările sale au ajuns în mai multe colecții străine. De exemplu, o lucrare a sa este acum expusă într-una dintre cele mai importante colecții de artă contemporană corporativă – Four Seasons Canada. Lucrăm în prezent la un amplu proiect în domeniul urbanismului. Daniel își dezvoltă în continuare metodele și experimentează cu formele în spațiu. În curând va prezenta câteva lucrări noi. 

blazer, cercei și brățări Chanel, pantaloni Joseph

Când închizi ochii, visezi să fii altcineva, să faci altceva în viață?

Am lucrat în locuri diferite și am avut poziții diferite. Am luat interviuri pentru diferite reviste, am lucrat ca director PR în cadrul companiei ROSPOfilm, ca redactor-șef pentru o revistă de modă și am fost un model celebru. În cele din urmă, viața mea a luat o altă turnură și am ajuns să lucrez pentru propria mea galerie și pot spune că sunt foarte fericită cu ceea ce fac acum. Am multe idei și consider că pot să aduc piața de artă rusească la un nou nivel.

Îmi place foarte mult ceea ce facem la ASKERI GALLERY. Creăm strategii și promovăm artiști talentați, aducem tineri artiști pe scena artistică mondială și prezentăm publicului rus artiști internaționali celebri. Cred că peste câteva zeci de ani voi lucra tot în artă și voi ajuta oamenii să se apropie mai mult de această lume magică cu același sentiment de plăcere pe care îl am acum.

Ce proiecte urmează în viitor?

În septembrie, vom participa la târgul de artă contemporană internațională Cosmoscow la Gostiny Dvor din Moscova. În toamnă pregătim o solo-expoziție a artistului spaniol Juan Miguel Palacios la ASKERI GALLERY. Lucrăm și la un amplu proiect muzeal împreună cu MMOMA. Acesta va fi prima solo-expoziție a artistului sud-coreean Kwang Yong Chan în Rusia. Lucrările sale îmbogățesc toate colecțiile marilor colecționari globali de artă contemporană. Desigur, intenționăm să participăm la târguri internaționale de artă, precum SCOPE Miami Beach, ART021 Shanghai, dacă nu vor fi anulate din cauza pandemiei.

Pentru ce pictor sau sculptor ai poza? Ce artist contemporan îți atrage atenția?

Fără să mă gândesc prea mult, aș spune Juan Miguel Palacios. Este un artist spaniol cu care am lucrat la ASKERI GALLERY. Creează portrete ale emoțiilor umane utilizând o tehnică unică – lucrează pe rigips sau pe straturi subțiri de vinil. Lucrările sale sunt interesante pentru că surprind o emoție reală și o evocă privitorilor. Cred că într-o zi o să picteze și portretul meu.

Vorbind despre artiști contemporani care îmi atrag atenția, l-aș numi pe Romain Froquet – a creat superbe lucrări abstracte pline de tradiții din arta modernistă care efectiv completează orice spațiu. L-aș numi și pe Kwang Young Chan – nimeni altcineva nu poate crea lucrări piramidale abstracte tridimensionale din hârtie, realizate din pagini de vechi cărți coreene și conectate cu istoria lui națională în acest fel. Ar mai putea fi și George Condo, ale cărui tablouri m-au inspirat întotdeauna.

blazer și pantaloni Joseph, cercei și brățări Chanel

Care este designerul preferat în ale cărui haine simți că ți-ai descoperit personalitatea?

Îmi place foarte mult Dior pentru concizia sa și fidelitatea față de stil. Pentru viața de zi cu zi, port de multe ori haine de la designerii ruși preferați: Ester Abner, Alena Kochetkova, Alena Akhmadullina.

Se pare că frumusețea rusoaicelor nu este o legendă, care sunt secretele tale?

Am gene foarte puternice. Mama mea este o frumusețe rusească, blondă cu ochi albaștri, tatăl meu este persan, un brunet înflăcărat și extraordinar. Cred că principalul secret al frumuseții rusoaicelor este combinația genetică rezultată din motive istorice. Rusoaicele pot fi feminine și sexy.

Care sunt micile plăceri ale zilei de care te bucuri fără ezitare?

Îmi plac plimbările lungi și încerc să merg cel puțin 10.000 de pași pe zi. Recent, am decis să îmi retrăiesc copilăria și mi-am cumpărat role pe perioada lockdown, iar acum merg prin Moscova în mare viteză [râde].

 

 

Interviu realizat de Mihaela Radu pentru suplimentul Bazaar ART.

Fotografii de Anna Daki. Realizat de Andrei Iovu și Lil Bulgac

Makeup: Phophie Mathias/ Airport Agency

Hairstylist: Tomoko Ohama

Asistent foto: Anna Larehn

Production: Margarita Orlova

Mulțumim Hotelului Ritz Paris

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here