Tehnologie și design

0
huawei design

Care e legătura între cele două concepte de mai sus, ce a inspirat design-ul seriei Huawei Mate 40 și cum vor arăta smartphone-urile viitorului? Despre toate acestea ne vorbește Quentin Ting, chief designer Huawei.

Q: Care a fost sursa de inspirație pentru designul seriei Huawei Mate 40?

Primul lucru pe care trebuie să-l menționez este utilitatea de bază a acestui telefon. Pentru a descrie modul în care se dă o formă telefonului, voi face o analogie: scopul proiectării unui smartphone este de a-i conferi un caracter și plecând de la acest concept, designerii creează diferite schițe, atât 2D cât și 3D. Un alt aspect important este camera. După cum vedeți, am integrat mai multe lentile, iar camera acoperă o suprafață mai mare – dacă am fi utilizat același design al camerei, aceasta ar fi arătat ca un semn uriaș, deloc elegant. Pentru dispozitivul Mate 40 am organizat camera în formă de inel, față de camera seriei Mate 30 care era un cerc plin.

camera mate 40

Este normal să credeți că am putea îmbunătăți designul pentru seria Mate 30, însă dacă am fi integrat o cameră similară în Mate 40 ar fi fost un element prea evident care i-ar fi copleșit pe utilizatori. Mi-a venit ideea să integrez un design Space Ring după ce am descoperit că îmi place să mă joc cu o jucărie foarte populară în rândul copiilor din China, prin care pot vizualiza rapid diferite imagini, jucăria având o formă similară. Și de aceea întregul design arată precum un inel foarte elegant. Așa că dacă mă întrebați care a fost sursa mea de inspirație, aceasta ar putea fi una dintre ele. Însă utilizez diferite surse de inspirație pentru toate design-urile pe care le creez: o expoziție de artă, un vis, natura sau alte elemente din viața noastră.

Q: Cărui stil de viață îi corespunde Huawei Mate 40 Pro? Cum ai descrie stilul de viață al utilizatorului?

Pentru a putea răspunde la această întrebare ar trebui să vă prezint câteva detalii. În conceptul meu, am menționat că Mate 10 este o linie standard, cu un design mai clasic. Dacă analizăm demografia utilizatorilor de atunci, aceștia erau persoane active conștiincioase, de succes, din clasa de mijloc. În China, era vorba de directori de top ai companiilor sau antreprenori de succes. Acești oameni erau respectați în societate, iar produsele pe care le utilizau le puteau demonstra statutul. Însă trebuia să schimbăm această imagine, întrucât tinerii credeau că acest produs era destinat persoanelor mai în vârstă, adică pentru tatăl sau un unchi în vârstă, și nu pentru ei înșiși.

Așa că am început să lucrăm mai intens, dorindu-ne ca imaginea produsului să devină mai atractivă pentru tineri și să integreze o tehnologie mai inovatoare. Definim acest grup de oameni drept elita noii ere. Generația mai veche consideră că își poate crește veniturile prin muncă și dedicare, însă acest lucru nu este neapărat valabil și pentru generația mai tânără. De asemenea, noua generație își dorește să își investească energia și timpul în alte lucruri, cu aceeași pasiune. Ei reprezintă temelia societății viitoare, cei care vor contura viitorul. Așa că am încercat să ne adresăm acestui grup de oameni și am realizat o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește design-ul. Dacă mă întrebați pe mine cărui tip de utilizatori dorim să ne adresăm, ar fi aceștia.

huawei design

Q: Doresc să te întreb despre ecranul telefonului, pentru că este spectaculos, de ce este așa curbat?

Designerii au o imagine despre cum vor arăta viitoarele smartphone-uri. Imaginea poate fi una pe care o vedem în filmele SF, versiunea finală a telefonului fiind o bucată subțire de sticlă care poate fi pliată. Din cauza restricțiilor tehnologice, nu am ajuns încă la destinația finală, însă ne putem da seama care este direcția de dezvoltare a acestor dispozitive. Așa că atunci când am proiectat atât Mate 30 cât și Mate 40, ne-am dorit ca prin acest design utilizatorul să poată vedea ecranul întreg fără să observe marginile ecranului, făcând astfel un pas spre destinația finală. Acesta a fost raționamentul principal pentru dezvoltarea acestui ecran curbat.

Q: La ce ne putem aștepta de la următoarele modele reprezentative în materie de design?

Telefoanele inteligente se conectează cu lumea virtuală și cu reală. Așa cum am spus mai devreme, smartphone-ul ideal este o bucată subțire de sticlă care se pliază. Cu fiecare serie creată, suntem cu un pas mai aproape de acest obiectiv. Am văzut introducerea noilor ecrane: horizon, pliabile etc. Dacă vom depăși aceste limitări tehnologice, smartphone-ul va deveni într-o zi un simplu ecran. De asemenea, încărcarea wireless prin WiFi este un alt obiectiv important de atins în viitor, pentru ca astfel să nu mai fie nevoie de un încărcător pentru telefon.

Fiecare progres tehnologic poate duce viitorul smartphone-urilor mai aproape de obiectivul final. Desigur, pot exista și alte tehnologii care să conecteze lumea virtuală cu cea reală, precum ochelarii inteligenți sau alte articole care pot fi purtate și care vor revoluționa într-o zi viitorul smartphone-urilor.

huawei design

Q: De ce v-ați întors de la butoanele virtuale la cele fizice?

Este o întrebare foarte bună. Prin seria Mate 30, ne-am dorit să experimentăm în ceea ce privește design-ul seriei. Însă după lansare, am obținut un feedback extrem de polarizat din partea consumatorilor. Unii au apreciat foarte mult tehnologia din spatele acestei funcții inovatoare, însă, pe de altă parte, ații au reclamat dificultatea utilizării tastei de volum în situații de urgență. Am avut în vedere acest feedback ca punct de plecare al noul design: pentru seria Mate 40, veți găsi atât butonul fizic cât și pe cel virtual. Cred că este o abordare mai armonioasă care va fi acceptată mai bine de către consumatori.

Q: Ce este mai simplu să proiectezi: o cameră punch hole ovală sau una de tipul notch?

Designul este creat astfel încât să valorifice cât mai bine proprietățile interne ale produsului. Acest lucru est definit de componentele interne ale telefonului. Am ales să integrăm o cameră frontală de tipul punch hole pentru că era mai adecvată pentru organizarea elementelor interne ale telefoanelor. În majoritatea scenariilor, designul presupune identificarea unui echilibru și livrarea celei mai bune experiențe pentru consumatori.

mate 40

Q: Tehnologia limitează designul sau designul limitează tehnologia?

Vă voi da un exemplu concret: în activitatea mea zilnică, sunt responsabil de cercetarea a două tipuri de produse: produse clasice cu o direcție stabilită și produse inovatoare care nu au o foaie de parcurs. Vedem că tehnologiile vor defini design-ul. Evoluțiile tehnologice de bază au un impact mai mare asupra designului. Însă, pentru produsele pentru care creăm o strategie, ne axăm pe certitudine. Prin urmare, scopul designului este de a găsi un echilibru între toate aceste calități, oferind în același timp senzația de stabilitate. În schimb, în cazul produselor inovatoare nu ne dorim certitudine, ci vrem ca acestea să ne ajute să revoluționăm segmentul.

De asemenea, designul este responsabil și cu stabilirea îndrumărilor, precum este și cazul telefonului pliabil, în care designul ne ajută să avem un produs pe care să-l putem utiliza. Este și cazul ochelarilor VR. Astfel, relația dintre design și tehnologie poate varia foarte mult.

 

Sursă foto: PR

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here