Invenția mașinii de cusut – o născocire cu adevărat utilă

0
Invenția mașinii de cusut – o născocire cu adevărat utilă

Astăzi cumpărăm haine fără a ne gândi prea mult la procesul de fabricare, la modul în care elementele decorative ale unei bluze au fost prinse pe materialul textil sau la modul de realizare al cusăturilor impecabile și rezistente.

Desigur, suntem conștienți de faptul că o mașină de cusut electrică sau mecanică este un instrument nelipsit din atelierele de creație și că fără ajutorul acesteia magazinele pe care le vizităm astăzi nu ar dispune de un stoc atât de generos de produse textile. Invenția mașinii de cusut a dat practic un imbold domeniului confecțiilor, propulsându-l în topul celor mai prospere industrii ale prezentului.

Istoria mașinii de cusut – cine a fost adevăratul inventator?

Deși sunt mulți cei care au încercat să creeze o mașină care să înlocuiască cusutul manual și să ușureze munca croitorilor, istoria admite faptul că inventatorul oficial al primei mașini de cusut este Isaac Singer. Cu toate că prima mașină de cusut mecanică a fost creată încă din anul 1790, invenția oficială a lui Isaac Singer a fost brevetată abia în 1851.
Până la Singer, așa-zișii inventatori au fost sabotați de societate pe motiv că această invenție ar conduce la o creștere semnificativă a șomajului în rândul lucrătorilor din atelierele de confecții textile.

Dacă în secolul 19 mașina de cusut reprezenta un pericol pentru forța de muncă specializată în acest domeniu, astăzi această invenție indispensabilă industriei de confecții asigură o bună parte a locurilor de muncă la nivel global. De altfel, evoluția constantă a comportamentului de consum este unul dintre principalele motive pentru care mașina de cusut este în momentul de față centrul oricărei fabrici de confecții textile.

Mașina de cusut – mecanism de funcționare și elemente componente

Folosite în principal pentru volume impresionante de confecții, cele mai multe mașini de cusut industriale funcționează pe același principiu, având aceleași elemente componente de bază. Mai departe, în funcție de scopul utilizării, acestea pot prezenta specificații diferite, adaptate anumitor tipuri de confecții sau materiale.

● Mecanismul de funcționare al mașinii de cusut industriale

Deși, la prima vedere, viteza și precizia de funcționare a mașinii de cusut ne-ar îndemna să credem că mecanismul de funcționare este extrem de complex și dificil, adevărul este că, reducând viteza, putem înțelege mai clar cum apare acea cusătura impecabilă.
Folosind una sau mai multe fire de ață, acul mașinii de cusut trece prin țesătură, produce o buclă în partea din spate a materialului și revine la suprafață închizând într-un mod estetic cusătura. Continuând acest proces, la o viteză stabilită de utilizator, aceste bucle se transformă în cusăturile pe care le vedem la fiecare articol vestimentar.

● Elementele componente ale mașinii de cusut industriale

Orice mașină de cusut, indiferente de model, are aceleași elemente funcționale de bază, la care se mai pot adăuga altele suplimentare, în funcție de întrebuințare.

Astfel, principalele elemente componente ale unei mașini de cusut sunt:

– acul, cu rol evident de a transfera firul de ață prin materialul textil, asigurând prinderea marginilor acestuia;

– conducătorul de fir, care permite conducerea și întinderea firului superior de ață odată împletit cu firul inferior (de la suveică);

– dispozitivul de tensionare, care contribuie, în mod evident, la tensionarea sau detensionarea firului de ață;

– apucătorul, acel instrument ce împletește bucla de la ac cu firul de la suveică;

– suveica, ce poartă și tensionează firul superior de ață pentru a definitiva cusătura;

– transportatorul, care are rolul de a transporta materialul în față sau în spate, după fiecare împunsătură a acului;

– piciorușul de presare, care fixează materialul textil pe transportator pentru a-l deplasa mai în față sau mai în spate.

Tipologia mașinilor de cusut este largă, acestea fiind dispozitive ce pot cuprinde într-un singur corp mai multe funcții precum cusut, surfilat, brodat, matlasat etc.

Cusut&Brodat – mașini de cusut performante pentru fabrici și ateliere de creație

Cusut&Brodat, parte a Bro Rom – cel mai vechi furnizor de mașini de cusut Brother în România, dispune de o gamă impresionantă de mașini de cusut de la unele dintre cele mai mari branduri din lume: Brother, Baby Lock, Bernette by Bernina, Gritzner și PRYM.
Oferind produse de calitate, destinate atât uzului casnic, cât și celui industrial, Cusut&Brodat vine în întâmpinarea celor aflați în căutarea mașinii de cusut ideale, cu servicii de consultanță, consiliere și suport.

Foto: Shutterstock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here