Ivana Mladenovic: in lumea lui Max Blecher

0
Inimi cicatrizate Ivana Mladenovic

Regizoarea vorbeste despre debutul ei in actorie, in Inimi cicatrizate, noul film al lui Radu Jude.

 

Max Blecher e poate cel mai subapreciat autor din perioada interbelica. In ultimii ani, totusi, Editura Art a publicat trei romane ale lui in colectia Mari scriitori romani. Radu Afrim a adaptat Inimi cicatrizate pentru scena. Iar acum Radu Jude lanseaza un film cu acelasi titlu, o adaptare libera dupa opera autobiografica a acestui scriitor, care a murit la 29 de ani, bolnav de tuberculoza osoasa. In rolurile principale, doi debutanti: Lucian Teodor Rus, proaspat absolvent de Actorie, si Ivana Mladenovic, regizoarea documentarului Turn Off the Lights.

Pentru ea, totul a inceput cu un casting si o curiozitate: „Mi-a placut mult ideea sa merg la casting. Asta si pentru ca urma sa fac, la randul meu, un casting pentru Soldatii. Poveste din Ferentari [primul lungmetraj de fictiune al Ivanei, pe care l-a filmat in aceasta toamna] si sa vad o multime de neprofesionisti, cum ma consider si eu cand vine vorba despre actorie. Chiar am vrut sa vad cum e. Castingul la Inimi cicatrizate a durat destul de mult si cand s-a intamplat sa primesc rolul, era prea tarziu sa ies din proiect. Partea de pregatire impreuna cu Radu Jude si Lucian Teodor Rus m-a facut sa vreau sa fac parte din acest film.”

De lunile de pregatire isi aminteste cu placere si pentru ca atunci a descoperit in detaliu perioada interbelica. „Prima oara am citit Inimi cicatrizate acum cativa ani si m-a impresionat foarte mult. Doar ca atunci eram concentrata mai degraba pe partea romantica a povestii, pe relatiile amoroase ale personajelor. Odata cu filmul am citit si recitit alte carti scrise de M. Blecher: Corp transparent, Intamplari in irealitatea imediata si Vizuina luminata. M-au fascinat si sinistrele dureri pe care le indurau bolnavii de tuberculoza osoasa, si situatia evreilor inainte de razboi, dar poate cel mai mult m-a impresionat atitudinea lui Blecher, de demnitate si curaj, in fata bolii cu care a invatat sa traiasca. In aceeasi perioada am descoperit-o pe Jeni Acterian, care in jurnalul sau descrie Bucurestiul si Romania de atunci: cum traiau oamenii si cat de usor era ca ideile lor sa influenteze societatea”, povesteste actrita-regizoare de origine sarba.

Povestea unei suferinte fara alt orizont decat moartea, Inimi cicatrizate are loc in 1937, cand Emanuel se interneaza intr-un sanatoriu de pe malul marii. Imobilizat la pat, acest tanar de o inteligenta sclipitoare incearca sa-si pastreze mintea si inima vii – prin pasiunea pentru poezie si filosofie, prin combaterea ideilor antisemite, prin indragostirea de Solange, o fosta pacienta din acelasi sanatoriu. In cuvintele Ivanei, personajul ei este „o fata care a trecut printr-o boala grava, prin multe relatii, si care a iesit cu inima cicatrizata, gasind refugiu in niste teorii despre iubire si despre relatii deschise care in practica sunt mai greu de aplicat”. In cuvinte cronicarului de la Variety, Solange este „un personaj fascinant, eliberat, dar inca atras de locul spitalizarii sale”. Ivana l-a jucat asumandu-si lipsa de experienta (inclusiv temerile care vin la pachet), dar bucurandu-se de ocazie: „Nu m-am gandit ca vreau sa fac cariera in actorie si asta a fost un gand eliberator. Totusi, fiind si eu regizor, m-am gandit la Radu si mi-a fost frica sa nu-i stric filmul. Chiar era o frica, dar am decis sa ma incred in alegerea lui. La randul meu, in filmul pe care l-am regizat, i-am asigurat pe neprofesionistii mei ca exact pe ei ii doresc in film (…) A fost o experienta care mi-a placut foarte mult, recunosc. Dar stiu ca e nevoie ca mai multi factori sa se potriveasca pentru a ajunge sa joci intr-un film. Nu depinde neaparat nici de dorinta, nici de disponibilitate si uneori nici de calitatea ta ca actor.”

Inimi cicatrizate, castigatorul Premiului Special al Juriului la Festivalul de Film de la Locarno, a avut premiera pe 18 noiembrie in cinematografele din Romania.

Cititi si: “Filmele lunii decembrie: cele mai interesante pelicule ale momentului la cinema”!

Foto: prin amabilitatea distribuitorilor

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here