Jocurile minții: un dialog cu Ana Wagner despre noua sa colecție

0

În această ediție dedicată călătoriilor, ANA WAGNER ne introduce în culisele noii sale colecții, intitulate The Journey. The Childhood.

HARPER’S BAZAAR: Ți-ai revizitat copilăria pentru a face această colecție. Ce amintiri au ieșit la suprafață?

ANA WAGNER: Revizitarea copilăriei se petrece foarte des în viața mea. Simt că acolo regăsesc bucurie, culoare, prime senzații pe care și azi le rememorez cu mare plăcere (sunetul vântului la Hunedoara, când bunica se așeza lângă noi, în pat, la somnul de după-amiază și ne spunea în maghiară să ascultăm cum „cântă vântul la orgă”/„orgonál a szél”), bunătate, aventură și iubire în starea lor pură. Cel mai des îmi amintesc de locuri care erau departe de casa părintească de la Deva. Deci tot de starea de călătorie îmi amintesc cel mai des. Fie de vacanțele la bunici (la Hunedoara sau la București), fie de călătoriile extraordinar de frumoase și pline de aventură alături de părinți, în Munții Apuseni (vara, în pribegie pe potecile munților, și iarna, pe aceleași dealuri și vârfuri de munți, la schi). Și cel mai des îmi amintesc cum bunica ne vorbea despre iubire și ne învăța pe mine și pe sora mea să ne iubim și să ne împăcăm. De fapt, întoarcerea în copilărie este o întoarcere către iubire și căutarea iubirii în stare pură. Deseori o regăsesc și de acolo mă hrănesc. Ce noroc să fi avut o copilărie armonioasă și plină de dragoste!

H.B.: Poți să ne povestești cum decurge procesul realizării unei colecții?

A.W.: Mai întâi este visarea. Simt o bucurie imensă când vine ideea (când nu simt acest entuziasm, chiar dacă ideea vine, nu trec la faza de schiță). Fac schițe – în creion sau tuș pe hârtie – ale bijuteriei ca ansamblu. Apoi gândesc decorul ce va fi aplicat prin pictură manuală pe porțelan. Urmează asortarea pietrelor, pentru ca la final, când am toate componentele, să ajung în atelierul de bijuterie unde montăm pietrele și porțelanul în metal – argint sau aur. Îmi place să lucrez mult cu pietre ca citrinul, peridotul, ametistul, cuarțul roz, piatra lunii sau lapis lazuli. Toate fațetate. Fațetele dau o strălucire în plus pietrelor și rezonează splendid cu porțelanul pictat manual.

H.B.: Ce înseamnă pentru tine o bijuterie reușită?

A.W.: Bijuteria reușită și adevărată este aceea care rezonează perfect cu cel care o poartă, care luminează chipul și ochii și care are un efect benefic atât asupra celui care o poartă, cât și pentru cel care o privește. Este piesa care completează perfect stilul și personalitatea celui care o poartă. Bijuteria de autor este o bijuterie care transmite energie și emoție. În ea găsim universul celui care a creat-o și o parte din sufletul și iubirea acestuia. În colecția The Journey. The Childhood, desăvârșite mi se par a fi brățările, pe care le ador. Dar și cerceii, piesele mele favorite în general.

H.B.: Multă lume se declară inspirată de călătorii – artiștii, designerii, scriitorii ș.a.m.d. De ce crezi că se întâmplă asta?

A.W.: Călătoria este acel moment în care mă distanțez de cotidian, de activitățile de rutină și, în timp ce descopăr locuri noi și admir frumusețea lumii în care trăiesc, mă redescopăr pe mine însămi, mă regăsesc în starea în care sunt mai aproape de adevăr. Când trăiesc aceste stări de grație, inspirația începe să curgă. Cam așa se nasc colecțiile de bijuterii, tablourile sau colecțiile de vase decorate manual pe care le semnez.

Articol apărut în numărul de iulie-august al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “<<Ierburi si flori transilvane>>: expozitia ce celebreaza colaborarea dintre Stefan Caltia si Wagner Arte”!

Foto: prin amabilitatea Anei Wagner

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here