Kazuo Ishiguro castiga Premiul Nobel pentru Literatura

0
Kazuo Ishiguro premiul Nobel pentru Literatura

Autorul romanului „Ramasitele zilei” a castigat Premiul Nobel pentru Literatura. Scriitorul britanic nascut in Nagasaki, Japonia, si mutat in Anglia de la varsta de 5 ani a declarat ca este „o veste uimitoare si total neasteptata”. Premiul – in valoare de aproximativ 842.000 de lire sterline – a fost acordat pentru romanele sale ce au „o mare forta emotionala”.

Sara Danius, secretar permanent al Academiei Suedeze, a respins orice sugestie conform careia in acest an a fost preferat un castigator mult mai clar, dupa ce in 2016 premiul Nobel pentru Literatura a fost primit de cantaretul Bob Dylan.

Ea a declarat: „Am considerat ca si anul trecut a fost o alegere clara – am ales unul dintre cei mai mari poeti ai vremurilor noastre. Iar in acest an am ales unul dintre cei mai rafinati romancieri ai vremurilor noastre. As spune ca, dacă ii amesteci pe Jane Austen si pe Franz Kafka, rezulta Ishiguro”.

Kazuo Ishiguro, care a scris pana-n prezent 8 romane traduse in peste 40 de limbi, a declarat ca: „Lumea este intr-un moment foarte nesigur si spera ca toate Premiile Nobel vor genera o forta pozitiva”.

In cel mai recent roman al sau, Uriasul ingropat, lansat in 2015 si aparut si la Editura Polirom, Kazuo Ishiguro alege sa spuna o poveste ce pare desprinsa din ispravile Cavalerilor Mesei Rotunde. La cativa ani dupa moartea regelui Arthur, cel care i-a condus pe britoni la victorie in fata saxonilor invadatori, capcaunii, dragonii si zinele inca aprind imaginatia oamenilor, intr-o Anglie aflata in ruina. Pe acest fundal, doi batrini britoni, Axl si Beatrice, pe care ii leaga o indelungata si trainica iubire, hotarasc sa plece in cautarea fiului lor de mult uitat.

Cititi si: “Bob Dylan este castigatorul-surpriza al Premiului Nobel pentru Literatura”!

Foto: Guliver/ Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here