Legătura dintre vinul roșu și longevitate

0
Legătura dintre vinul roșu și longevitate

În anii 1990, unii cercetători au observat că francezii – în ciuda faptului că au o dietă bogată în grăsimi saturate – au un nivel scăzut al bolilor cardiovasculare. În timp, acest fenomen și-a câștigat numele de „paradoxul francez”, iar cercetatorii au speculat că persoanele care consumă regulat vin își pot proteja astfel inima de boli.

Puțin mai târziu, la începutul anilor 2000, dovezile au început să facă legătura dintre dieta mediteraneană și longevitate. Iar o componentă a acestei diete care a primit o mare atenție din partea oamenilor de știință a fost consumul de vin roșu.

“Alcoolul ar putea fi benefic prin mecanisme biologice, cum ar fi creșterea colesterolului HDL [sănătos], ce influențează mecanismele de coagulare și trombocitele din sânge, dar și sistem sistemul vascular”, susține dr. Claudia Kawas, profesor de neurologie la Universitatea din California, Irvine, a cărei cercetare a descoperit că unele dintre persoanele longevive tind să bea alcool în mod moderat.

Componentele unice ale vinului roșu au beneficiile lor

Dar una dintre provocările în evaluarea efectelor asupra sănătății ale vinului roșu (sau a oricărui alt tip de alcool) este faptul că alte variabile ale stilului de viață pot afecta dovezile. De exemplu, un studiu publicat în 2006 a examinat achizițiile din băcănie ale oamenilor și a constatat că persoanele care beau vin au avut tendința de a cumpăra alimente mai sănătoase decât consumatorii de bere. În cazul în care băutorul regulat de vin mănâncă mai sănătos decât majoritatea oamenilor, atunci s-ar putea explica unele beneficii legate de longevitate.

Există totuși câteva componente unice ale vinului roșu – care nu se găsesc în alte tipuri de alcool – care pot fi deosebit de sănătoase.

Vinul roșu conține compuși bioactivi, incluzând un număr ridicat de flavonoide și fenoli, cu diverse beneficii pentru sănătate.”Concentrația de polifenoli și mai ales de resveratrol este de 10 ori mai mare în cazul vinului roșu decât în cazul altor băuturi alcoolice”, spune dr. Adrian Baranchuk, profesor de medicină la Universitatea Queen din Canada.

Studiile au legat resveratrolul de îmbunătățirea sănătății inimii și a longevității. În plus, există dovezi care atestă că resveratrolul poate combate inflamații și poate contribui la îmbunătățirea sănătății sângelui. Însă o mulțime dintre aceste dovezi au provenit din experimente făcute strict în laborator sau pe animale.

Citiți și: “Cum sa prevenim si sa ne refacem dupa o mahmureala?”!

Foto: outnow.ch

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here