Legende renascute (2)

0

THE LANGHAM, Londra

Hotelul The Langham din Londra este membru al retelei „Leading Hotels of the World”

In inima Londrei, foarte aproape de zona comerciala, de Regents Park, Muzeul Madame Tussauds si Palatul Buckingham, se afla The Langham, unul dintre cele mai impozante hoteluri din lume, a carui eleganta combina gratios spiritul trecutului sau istoric cu un aer contemporan. Inaugurat in 1865 de Printul de Wales, care a devenit apoi Edward VII, a fost primul hotel din Londra dotat cu lifturi hidraulice, aer conditionat si electricitate, fiind clasificat drept cel mai de lux din Europa acelor vremuri. A suferit distrugeri in timpul bombardamentelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial si si-a schimbat proprietarii de cateva ori, dar dupa restaurari substantiale a revenit la opulenta victoriana originala.

Grand Junior Suite

Ultima renovare, comandata de actualul proprietar, Langham Hotels International, s-a incheiat in 2009 si a costat 80 de milioane de lire. Numeroase personalitati i-au trecut pragul de-a lungul vremii, atrasi de luxul si ospitalitatea exceptionale: scriitorii Mark Twain, Charles Dickens, Oscar Wilde, Somerset Maugham, George Orwell, compozitorul Antonín Dvorák si dirijorul Arturo Toscanini. Tot in The Langham ar fi avut loc si intalnirile secrete dintre Printul Edward si Wallis Simpson, iar Sir Arthur Conan Doyle ar fi imaginat aici aventurile lui Sherlock Holmes din A Scandal in Boemia/Scandal in Boemia si The Sign of Four/Semnul celor patru. Sir Winston Churchill l-a ales pentru transmiterea mesajelor catre natiune prin intermediul BBC in timpul razboiului, iar imparatul Etiopiei, Haile Selassie, era oaspete fidel. In vremurile moderne, a fost frecventat de Printesa Diana, jucatoarea de tenis Steffi Graf si cantaretul Rod Stewart. Scene din Golden Eye, cu Pierce Brosnan in rolul lui James Bond, si Red 2, cu Bruce Willis, Helen Mirren si John Malkovich, au fost filmate aici in 1995, respectiv, in 2012. Somptuosul Infinity Suite, cel mai scump apartament de hotel din Londra – 3.980 lire – este preferat de Madonna si Sharon Stone.

Camera VIP din spa-ul hotelului

Dar grandiosul The Langham are si un renume mai putin obisnuit: se afla printre cele mai bantuite hoteluri din lume, doua dintre fantomele ce s-ar arata oaspetilor fiind cea a imparatului Napoleon al III-lea, care si-a petrecut aici o parte a exilului, si cea a unui print german care s-a sinucis sarind de la etajul patru.
De la 281 lire/camera/noapte; london.langhamhotels.co.uk

(Foto: prin bunavointa hotelului The Langham)

Articolul integral a aparut in editia Harper’s BAZAAR noiembrie-decembrie 2013

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here