Leonard Cohen: “Don’t be a magician – be magic!”

0
Leonard Cohen disparitie 82 de ani You want it Darker

2016 a fost anul in care au disparut o multime de artisti importanti. Dupa David Bowie si Prince, acum a venit randul lui Leonard Cohen sa faca aceasta trecere. Muzicianul, poetul si romancierul Leonard Cohen a murit la varsta de 82 de ani, iar vestea disparitiei sale a fost data printr-un mesaj postat pe pagina sa oficiala de Facebook.

Leonard Cohen disparitie 82 de ani You want it Darker

Si label-ul Sony Music Canada a confirmat moartea artistului printr-o declaratie „Leonard Cohen a fost un muzician de neegalat ale carui lucrari originale au fost imbratisate de mai multe generatii de fani si artisti deopotriva”

Cel mai faimos cantec al lui Cohen,”Hallelujah”, in care l-a invocat biblic pe regele David si care a atras paralele intre dragostea fizica si dorinta de legatura spirituala a fost reinterpretat de sute de ori, de la lansarea sa din 1984 si pana-n prezent.

Leonard Cohen tocmai isi lansase cel mai recent album al sau, „You Want it Darker”

Cohen, originar din Quebec, era deja poet si romancier atunci cand s-a mutat la New York, in 1966, la 31 de ani, iar un an mai tarziu a lansat primul sau album, „Songs of Leonard Cohen”. La fel ca „Hallelujah”, multe dintre melodiile sale – „Suzanne”, „Bird on Wire”, „Tower of Song” – au intrat in repertoriul mai multor artisti de-a lungul timpului.

In ciuda popularitatii sale incredibile, Leonard Cohen era cele mai multe ori timid pe scena. Cantareata Judy Collins, care a avut extrem de mult succes cu piesa lui Suzanne, a descris cum a fost odata nevoita sa-l convinga pe scena, dupa ce plecase pe la jumatatea unui spectacol. Iar apoi, desi se retrasese de pe scena muzicala, a revenit la 70 de ani intr-un turneu mondial, care a durat 5 ani.

„Neegalat in creativitatea sa si-n felul sau de-a intelege lucrurile, Leonard Cohen a fost un adevarat vizionar a carui voce va fi indelung regretata”, a declarat Robert B. Kory, managerul lui Cohen. „El lasa in urma sa o mostenire care va servi drept inspiratie pentru generatiile viitoare.”

Cohen tocmai isi lansase cel mai recent album al sau, „You Want it Darker” in luna octombrie. Era cel de-al 14-lea album. Nu au fost date mai multe detalii legate de moartea lui Leonard Cohen, dar cu doar cateva saptamani inainte artistul acordase un interviu in cadrul caruia a declarat ca se simte pregatit pentru acest moment.

Foto: Guliver/ Getty Images

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here