Lisabona sau gustul sofisticat al decadentei

0
Lisabona destinatie culinara Razvan Exarhu

RAZVAN EXARHU, despre o destinatie a ingredientelor simple si bogate, cu sardine fripte, vinho verde si cel mai bun cartof pe care l-a gustat vreodata.

In ultima vreme, cand imi aleg destinatiile de calatorie, ma gandesc si la experientele legate de gust. Privesc povestea asta cu relaxare acum, nu tin sa mananc chiar in toate restaurantele din lume si sa calatoresc doar pentru asta. Desi pare o preocupare care iti poate umple o viata.

Daca stiu ca e un loc interesant, fac o mica cercetare. Dar am incetat sa mai tratez problema ca pe un pelerinaj in locuri sfinte. Cred ca e cam mare agitatia pentru o imbucatura.

Ma intereseaza sa inteleg, in general, spiritul locului. Caut, in primul rand, contactul cu locurile frecventate de localnici si apoi trec la nivelul urmator. E mereu un mix intre casual si gourmet.

Cat despre Lisabona, cred ca e o destinatie care nu are nevoie de prea multe explicatii. Nu aveam un plan, dar am dat peste recomandarile unui chef britanic de origine portugheza si le-am urmat, cat s-a putut.

O parte din oras are aerul acela uimit pe care il au copiii inainte sa ia o busitura la joaca. Casele au tencuiala lipsa, totul pare inghitit de timp si melancolie. Dar oamenii sunt foarte atenti sa traiasca clipa, petrec mult pe strazi si prin carciumi, iar mancarea si vinul vin dintr-o cultura care nu isi uita trecutul si inca mai stie sa faca totul pe indelete. In jurul fatadelor decrepite, fixate de milioane de telefoane mobile, viata te imbie cu gusturi si sunete a caror exuberanta blanda te va imbia mereu sa te intorci.

Lisabona destinatie culinara Razvan Exarhu

Bucataria cu care am luat contact aici e foarte tandra, calda, prietenoasa, fireasca, sofisticata atat prin bogatia, cat si prin simplitatea ingredientelor, care aveau mereu un gust minunat.

Un loc in care poti descoperi foarte multe este Mercado da Ribeira, un food court dublat de o piata, in care iti poti petrece lejer doua zile tot gustand. Apoi, Sol e Pesca, un bar de conserve de peste si fructe de mare. Mai exista si un magazin doar cu conserve, care arata aproape ca un Apple Store si poti simti greutatea de a alege intre cutiutele colorate de tabla.

Taberna da Rua das Flores e restaurantul unui producator de film care s-a apucat de gatit si de productie artizanala. Acolo am gustat, pe langa o selectie fascinanta de vinuri, o farfurie minunata, dupa gustul meu: ficat de monkfish cu kimchi. Foarte aproape sunt restaurantele unui celebrity chef, Jose Avillez. Erau cinci atunci, dintre care unul avea o stea Michelin. Café Lisboa are fason de bistro clasic si am ramas in cap, dupa toate cele opt sau zece farfurii, cu cel mai bun cartof gustat vreodata, pentru ca era un produs minunat, dincolo de faptul ca era gatit simplu si era perfect.

Daca ar fi sa aleg ceva ce mi-a ramas in minte dupa experienta asta, as spune ca am avut un soc in contact cu niste farfurii simple in esenta, bazate pe ingrediente extrem de gustoase de la mama natura, tratate cu respect si echilibru.

Ce mancare trebuie neaparat gustata cand calatoresti la Lisabona? Sardine fripte si vinho verde, la o bombita de cartier, numita Sol e Peihe, prin fata careia treceau tramvaiele alea frumoase, iar o doamna in varsta statea si privea lumea de la balcon, din spatele unei franghii pline de chiloti intinsi la uscat, o forma de a domestici timpul si de a-l face sa curga dupa ritmul unui vatman cu sapca sa cazuta intr-o parte.

Articol aparut in numarul de noiembrie al revistei Harper’s BAZAAR Romania.

Cititi si: “City break cu stil la Lisabona si escala spre cele mai frumoase destinatii din 2017”!

Foto: Guliver/iStock

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here