Lista mea: 24 de ore cu Cătălin Vălean

0

Cătălin Vălean, directorul de creație de la ATU Body Couture, dezvăluie cum decurge o zi din viața lui în Berlin.

10:00 A.M. De regulă lucrez noaptea, așa că nu sunt o persoană matinală. Dacă mă trezesc mai devreme de 10:00, îmi ia mult timp să mă activez. Primul lucru pe care-l fac este dușul. Fără el este ca și cum nu m-aș fi trezit.

10:30 A.M. Micul dejun constă în avocado, brânză de vacă sau de capră, pâine prăjită și ceva carne pentru că, făcând mult fitness, am nevoie de proteine. Avocadoul îl mănânc gol, ca pe un măr; nu stau să fac guacamole, de exemplu, pentru că nu am răbdare să petrec mult timp în bucătărie. Nu beau cafea și nici ceai. Beau apă și suc de citrice. Totul trebuie să fie cu citrice, de la băuturi la gelul de duș și parfum! De patru-cinci ani folosesc Le Jardin de Monsieur Li, de la Hermès, un parfum unisex fresh și destul de subtil. Când intri într-o încăpere, nu întoarce toată lumea capul după tine, ceea ce-i perfect. Îmi plac parfumurile botanice, iar la capitolul cosmetice le prefer pe cele organice. Am o cremă matifiantă de la VivaNatura, singura care nu-mi distruge tenul. Și am învățat să-mi fac măști și scrub-uri din argilă sau cafea, dar le aplic seara, nu dimineața, pentru că mi s-a întâmplat să mi se înroșească fața după ce am greșit concentrațiile. [Râde.]

Look din colecția ATU Body Couture toamnă-iarnă 2018/19, intitulată Forever After

10:45 A.M. Pe social media, întâi de toate verific paginile ATU de pe Facebook și Instagram. Uneori postez și eu pe ele. În orice caz verific să fie totul OK și să nu fi fost omise mesaje. De curând mi-am instalat pe telefon Headspace, o aplicație care te ajută să meditezi. Sunt la început, deocamdată nu m-a prins, durează și cu meditatul ăsta …

11:00 A.M. Port piese sport, dar cu un twist, nu cele mai basic. Acne și Margiela îmi plac cel mai mult pentru mine.

11:20 A.M. Din iunie îmi împart viața între Berlin și București. Când sunt la Berlin, în drum spre sală sau uneori chiar în timpul antrenamentului, vorbesc la telefon cu Lăcrămioara [Ilie, fondatoarea brandului ATU Body Couture]. Am dezvoltat o prietenie, nu mai e doar o relație profesională între noi, vorbim de o sută de ori pe zi și ne consultăm pentru orice.

11:30 A.M. Prefer să mă duc dimineața la sală, altfel îmi stă pe creier că trebuie să fac asta. Merg la McFit, o sală mare aflată la doar zece minute de mers pe jos. Încerc să ajung de șase ori pe săptămână pentru un antrenament de câte o oră și să îmi iau repaus doar duminica. Mai demult, aveam un stil de viață haotic și cred că sportul a fost încercarea mea de a mă echilibra. Fumam foarte mult, alimentația nu era foarte sănătoasă, nici self-esteem-ul nu era foarte OK. Am căutat să rezolv aceste probleme prin sport. Și, cumva inevitabil, am ajuns la o obsesie – dacă ratam trei antrenamente, aveam senzația că am slăbit deja zece kilograme. E o poveste fără sfârșit. Niciodată nu ești mulțumit de corpul tău. Dar acum am ajuns într-un punct în care sunt împăcat cu ideea de a mă antrena cât pot, când pot. Nu trebuie să fiu foarte mare, ci pe o linie de plutire cu care să mă simt OK.

„Citesc despre astrologie, calculez ascendente pentru prieteni, verific compatibilități între mine și alți oameni. Prietenii mei sunt și ei pasionați și ultima noastră distracție e să ne trimitem memes.”

1:00 P.M. Înapoi acasă, mă ocup de treburi organizatorice sau tehnice. Vorbesc mult la telefon cu echipa din București. Lucrând împreună de patru ani deja, comunicarea decurge ușor – dacă le spun că vreau mâneca foarte voluminoasă, ei știu exact cât de voluminoasă o vreau. Chiar și așa, mă sună să le confirm, pentru că altfel fac urât. [Râde.] Când vin la București, vin pentru a căuta noi materiale, pentru a vedea produsele făcute până atunci și a le corecta dacă e nevoie, și pentru a face lookbookul. Am încercat să construiesc pentru brand o identitate bazată pe demograficul de vârstă al clientelor – femeia ATU are între 30 și 40 de ani – și pe estetica mea ca designer. Rezultatul e o combinație între vestimentația formală și cea casual sport. ATU era destul de minimalist înainte [Cătălin a preluat direcția creativă a brandului în 2015]. Mie îmi place overdesignul, chiar și pentru un tricou. Știu că unii vor spune că e overdesigned, nu-mi pasă, îl simt al meu.

5:00 P.M. Prânzul e tot mâncare de mic dejun: brânză, banane, ceva carne. Nu sunt un foodie. Dacă aș putea să înghit o pastilă pe zi în loc să mănânc, aș fi mulțumit.

6:00 P.M. Ies să mă văd cu prietenii. Înainte eram destul de singuratic, acum valorizez mai mult relațiile de prietenie și încerc să le păstrez vii. Laitmotivele existenței mele sunt să întârzii și să mă pierd. Dacă mă chemi la cafea undeva, voi ajunge cu jumătate de oră întârziere pentru că ori m-am pierdut, ori nu mi-am organizat timpul cum trebuie. Momentan, îmi place zona Kottbusser Tor („Kotti”), unde se află Möbel Olfe, un bar drăguț, și Landwehrkanal. Am mai locuit în Berlin în 2012, timp de șase luni, datorită unui internship. Aveam 22 ani. Era prima oară când locuiam în afara țării. Mi se pare un mediu sănătos, cel puțin pentru persoanele gay. Acesta a fost unul dintre motivele principale pentru care m-am mutat acum. Eu am crescut în Bistrița, un oraș destul de mic. Imaginează-ți că eram un băiat care asculta The Cure și The Tiger Lillies, umbla îmbrăcat ca un circar goth, post-punk optzescist, și era și gay pe deasupra. Nu vrei să știi ce auzeam la școală sau pe stradă. A fost destul de traumatizant. La Cluj [unde Cătălin a studiat designul vestimentar] mi-a fost mult mai bine. Acum am ajuns la vârsta la care am realizat că nu am cum să îmbătrânesc în București și să duc o viață sănătoasă ca bărbat gay. N-am plecat supărat sau nervos. Mi-e foarte dor de prietenii mei și de alte lucruri din România, dar am decis că viața e prea scurtă ca să aștept schimbarea României.

Look din colecția ATU Body Couture toamnă-iarnă 2018/19, intitulată Forever After

7:00 P.M. Seara mă uit la seriale – recent mi-a plăcut The Chilling Adventures of Sabrina. Pe noptieră se află The Book of the Law, de Aleister Crowley, și Astrological Research Journal, de Robert J. Marks.

8:00 P.M. Am un metabolism ciudat și slăbesc foarte repede, așa că la cină mănânc carbohidrați: orez sau paste.

9:00 P.M. Când lucrez, am nevoie de liniște și de un spațiu în care să fiu singur. De aceea, pentru partea de creație lucrez noaptea. E un obicei pe care-l am din facultate. Mă documentez, citesc, ascult muzică (cât am lucrat pentru colecția acestui sezon, am ascultat mult PJ Harvey), mă uit pe mostrarul de materiale, îmi stabilesc diverse idei. Cu doi ani în urmă am făcut prima colecție de toamnă-iarnă bazată pe astrologie, misticism, tarotologie. Am decis să păstrez acest fir narativ și așa am ajuns acum la ideea de autofobie, care înseamnă frica de a rămâne singur și de a nu-ți găsi perechea. Ca întotdeauna, am creat un profil psihologic al personajului – în acest caz, o femeie care ascultă PJ Harvey noaptea, are autofobie ș.a.m.d. Apoi m-am întrebat cum ar arăta ea. E mult roșu în această colecție pentru că e culoarea mea preferată, culoarea guvernatoare a Berbecului și cea cu care rezonează și Lăcrămioara. Amândoi suntem Berbeci și interesați de astrologie! Citesc despre astrologie, calculez ascendente pentru prieteni, verific compatibilități între mine și alți oameni. Prietenii mei sunt și ei pasionați și ultima noastră distracție e să ne trimitem memes despre astrologie și caracteristici definitorii ale zodiilor noastre. Am pe telefon mai nou o aplicație numită Co-Star, de verificare a compatibilităților între zodii. Berbecul se înțelege foarte bine cu Săgetătorul și Balanța!

3:00 A.M. Acesta-i momentul meu favorit, înainte de culcare. E beznă, toată lumea doarme, fumez o țigară pe balcon sau pe geam și ascult muzică. În ultima vreme, au fost aceleași piese melancolice ale Lanei del Rey.

Articol apărut în numărul de decembrie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Lista mea: 24 de ore cu Sabina Socol”!

Foto: arhivă personală, prin amabilitatea ATU Body Couture

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here