Lista mea: 24 de ore cu Emil Rengle

0
Emil Rengle poartă jachetă din recuzita stilistului, șapcă Kristina Dragomir și maiou din garderoba proprie

O zi din viața dansatorului și coregrafului, câștigător al finalei Românii au talent, care își folosește notorietatea în social media pentru a răspândi un mesaj pozitiv despre acceptarea celor diferiți și asumarea propriei identități.

7:00 A.M. Când sunt acasă, la Oradea, mă trezesc devreme ca să mă duc la sală. Nu ajung foarte des la Oradea, însă acum lucrez la un proiect acolo – deschid prima mea școală de dans. Am decis să încep la mine în oraș din două motive: pentru că voiam să dau ceva înapoi comunității și pentru că mi se pare organic să încep acolo și să dezvolt apoi proiectul în mai multe orașe din țară.

8:00-9:00 A.M. În București, nu merg la sală pentru că oricum am repetiții în fiecare zi, așa că mă trezesc la 9:00 cel târziu. Primul lucru este să beau un pahar cu apă. Apoi, de circa un an, am un alt ritual de dimineață: beau argilă, pe care mi-o pregătesc de cu seară. Într-un borcan pun argilă și torn apă; peste noapte apa trage toate mineralele. De când am început să beau asta, nu mai am nevoie de suplimente cu minerale sau vitamine. În plus, îmi face poftă de mâncare. Întâi mănânc un pre-mic dejun: ori salată de fructe, ori cereale cu fructe. O oră mai târziu, iau un mic dejun mai consistent: omletă cu cârnați trimiși de mama de la Oradea și pâine pe care mi-o fac singur. De-a lungul zilei nu mai mănânc pâine, dar dimineața am nevoie de carbohidrați pentru energie. Pentru că nu consum gluten, îmi cumpăr făină de orez sau de migdale pe care o amestec cu puțină apă călduță, sare, pun aluatul în tigaie și în zece minute am o lipie caldă.

Costum din recuzita stilistului și cizme din garderoba proprie

10:00 A.M. În fiecare dimineață, îmi zic: „Dacă asta ar fi ultima ta zi, ce ai face astăzi?” Cumva, îmi setez așa intenția pentru ziua respectivă.

10:30 A.M. De vreo opt luni reușesc să mă abțin din a pune mâna pe telefon imediat ce mă trezesc. Până la urmă, îmi petrec între cinci și șapte ore pe zi pe telefon, dacă mă iau după notificările de screen time de pe iPhone. E greu să nu cad în mirajul de a verifica de la prima oră ce se întâmplă pe social media. Însă mi-am dat seama că, dacă întind mâna spre telefon imediat cum mă trezesc, vor trece două ore și tot în pat voi fi. Am învățat să-mi aloc mie primele două ore ale zilei, și apoi totul va curge mai organic. Chiar și vibe-ul meu pe social media va fi mai bun. Aplicațiile pe care le folosesc cel mai des sunt Instagram, YouTube Studio (unde verific ce clipuri merg bine pe canalul meu, ce comentarii au fost postate etc.) și WhatsApp.

„Îmi setez creierul pe recunoștință și pe lucrurile pozitive încă de dimineață, ca să mă simt toată ziua fericit, norocos, recunoscător pentru ce mi se întâmplă.”

11:00 A.M. După micul dejun mă ocup de e-mailuri. Pentru mine, creativitatea e o zonă în care, odată intrat, trebuie să rămân fără întreruperi. Prin urmare, caut să rezolv în prima parte a zilei, înainte de a intra în sala de repetiții, aproape tot ce ține de organizare. Seara, după cină, mai aloc 30-40 de minute pentru alte urgențe organizatorice.

1:00 P.M. Având repetiții zilnic, port haine comode ca să pot să mă mișc. 90% dintre ținutele mele sunt haine de repetiții. În rest, la show-urile mele sau la evenimente, mă îmbrac cât mai excentric. Aș purta orice de la Dolce & Gabbana – poți să fii artist pe stradă, așa mi se pare că sunt hainele lor. Recent mi-am umplut garderoba cu ultima colecție a lui Jeremy Scott [Moschino] în colaborare cu H&M. Dress like you’re on stage, scrie pe oglinda mea, care-i chiar la ieșirea din casă.

2:00 P.M. Intru în sala de repetiții. Prima oară am dansat pe tocuri în America. Am studiat la școli de dans ca Broadway Dance Center New York și Debbie Reynolds Los Angeles, unde dansul pe tocuri e folosit de unii coregrafi ca tehnică de dezvoltare a dicționarului corporal. Când m-am întors în România, am făcut un prim show pe tocuri, care a făcut senzație, dar nu mi-am dorit atunci să continuu în direcția asta. În schimb, când m-am urcat pe tocuri la Românii au talent, a fost altceva – eram hotărât să performez pe tocuri pentru că aveam un mesaj de comunicat. Pentru mine, tocurile sunt o metaforă pentru faptul că regulile sunt create de noi și tot noi le putem schimba cum dorim. Astăzi, tocurile sunt purtate de femei, dar de-a lungul istoriei au fost purtate și de bărbați – oamenii schimbă regulile. Pentru mine, cu cât tocul este mai înalt, cu atât arată mai bine, dar cu atât mai greu este să dansez pe el. De obicei, tocurile mele au între 12 și 15 cm. Acum pregătesc un spectacol împreună cu Răzvan Mazilu, regizorul musical-ului We Will Rock You, care va avea premiera la Opera Națională în aprilie și în care voi performa pe tocuri foarte înalte, de până la 20 cm cu platformă. Deși performez numai pe tocuri în acest moment, coregrafiile mele sunt masculine. Prin dansul meu cred că eman sexualitate și îmi place să mă joc cu această energie. La show-uri, primele trei-patru rânduri sunt pline de femei entuziasmate să mă vadă pe scenă pe tocuri. În spatele lor stau soții, care se întreabă ce caută ei acolo, dar într-un final sunt și ei happy. Anul trecut, până-n ianuarie, am ținut săptămânal cursuri de mișcare și dans pe tocuri. Au venit de la dansatori profesioniști la femei trecute de 40 de ani, până la tineri cărora le era teamă încă să se exprime așa cum se simt, diferiți. La cursurile mele era o atmosferă care-i încuraja să fie ei înșiși. Plecau cu zâmbetul pe buze și cu încrederea că nu e nimic în neregulă cu ei.

2:00-8:00 P.M. Petrec, în medie, șase ore pe zi în sala de dans. Acum, când vorbim, am trei proiecte principale: musical-ul cu Răzvan Mazilu, proiectul Double Challenge, în care invit șapte artiști în sală și îi provoc să danseze cu mine pe piesele lor, pe care trebuie să le cânt eu (cumva ne schimbăm meseriile), și show-ul meu propriu, cu care performez în cluburi sau la festivaluri. Mai intru în sală când mă obsedează o piesă nouă și vreau să-i fac o coregrafie. Sau în momentele mele de anxietate, când am nevoie să-mi fac terapia prin dans. De cel puțin trei ori pe săptămână fac meditație, în primul rând pentru a vizualiza lucrurile pe care mi le doresc. De exemplu, dacă mă vizualizez la show-ul lui Ellen [DeGeneres] în America, având un succes uriaș și urmând să mă așez pe canapea lângă ea, mă hrănesc din acea energie. Folosesc tehnica asta de fiecare dată când pășesc pe scenă. Chiar și artiștilor cu care lucrez le propun pauze de meditație: Închide ochii și concentrează-te pe respirație. Vizualizează Double Challenge-ul nostru. Îl vezi? Îl vezi în trending? E share-uit? Te bucuri? [Râde.]

Emil Rengle poartă sacou Seen, pantaloni și cizme din garderoba proprie.
Emil Rengle poartă sacou Seen, pantaloni și cizme din garderoba proprie.

8:30 P.M. Pe social media postez când apuc, dar nu-mi doresc să las pe altcineva să posteze în locul meu pentru că social media este despre comunicare directă, sinceră, cu oamenii care mă urmăresc. Aș putea să-mi trăiesc viața pe social media, aș fi fericit și nu mă judec pe mine că-mi place chestia asta. Faptul că încerc să combat ura prin social media vine din faptul că am fost eu însumi extrem de atins de hate. Acum înțeleg că oamenii care răspândesc acest hate sunt nefericiți. Dar e nevoie de o maturitate pentru a-i face față; la 18 ani, comentariile pline de ură te doboară.

9:00 P.M. Și în mașină, și în ghiozdan, am pungi cu mixuri de alune și nuci pentru pauzele de dans. Dar masa mea principală, cina, o iau după ce termin lucrul. Mănânc supă, neapărat, și îmi place salata de quinoa cu carne de pui sau curcan bio. Dulciurile mi le fac eu: brownies fără gluten dintr-un aluat pe care-l iau de la magazinul bio și pe care-l amestec cu două ouă și unt de capră. În urmă cu câțiva ani, am făcut ulcer la colon din cauza alimentației greșite. Timp de doi ani am fost nevoit să țin o dietă foarte strictă. Am reușit să mă echilibrez suficient cât să mă bucur din când în când de dulciuri sau un pahar de vin. Boala a fost, de altfel, motivul pentru care m-am întors în România după o perioadă petrecută în China, America și Mexic. M-a făcut să-mi pun întrebări – ce vreau să fac în viață și cum vreau să-mi trăiesc viața. Ăsta a fost contextul în care am decis să-mi fac coming out-ul ca bisexual, din două motive mari: ca să fiu liber și ca să fiu o voce pentru acei tineri care au aceleași întrebări ca mine acum zece ani, când aveam 18 ani și locuiam într-un oraș unde era tabu să vorbești despre asta. Simt că am multe de spus lumii și o pot face doar fiind sincer, corect, transparent.

10:00 P.M. Cea mai eficientă metodă de a mă relaxa seara e o baie fierbinte cu sare de baie; încerc să fac 3-4 pe săptămână, pentru a-mi detensiona mușchii. La fel de necesar e masajul, pe care îl recomand de altfel tuturor. E bun pentru circulația limfatică și ar trebui să facă parte din rutina noastră săptămânală.

„Mentorul meu – Lililana Iorgulescu, o artistă care a revoluționat dansul în România – m-a învățat un lucru foarte simplu: să-mi pun întrebarea «de ce?». Dacă răspunsul e puternic, acel lucru are suflet deja.”

10:30 P.M. Atunci când nu dansez, ori mă uit la seriale, ori citesc – fie cărți de dezvoltare personală, fie de business sau marketing. De peste un an fac life coaching săptămânal. La prima ședință i-am spus life coach-ului: „Doamnă Irina Kuhlmann, viața mea e un haos. Aș vrea să facem curățenie. Se poate?” Probabil cel mai important lucru pe care l-am învățat este să-mi prioritizez programul și țelurile. Înainte de life coach, m-am dus pe la theta healers, pe la șamani, pe la psihoterapeuți, pe la yoga. Până la urmă, toate te învață să ai un echilibru sănătos în viață.

11:00 P.M. – 2:00 A.M. N-am o oră fixă de culcare. Dormitorul meu e alb, simplu, aerisit. În toată casa pereții sunt desenați – rog oamenii care-mi sunt dragi să-mi lase un mesaj pe perete –, dar nu și în dormitor. Dacă am un proiect foarte mare și sunt stresat, tind să adorm greu și atunci fac și seara meditație. Altfel, adorm imediat.

Articol apărut în numărul de aprilie al revistei Harper’s BAZAAR România.

Citiți și: “Evenimentele lunii aprilie în București”!

Foto: Oltin Dogaru, Styling: Ina Borcea, Makeup: Adina Vlad, makeup artist Rimmel London, Hairstyling: Diana Mogoș/HAZE Hairdressers

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here