Lista mea: 24 de ore cu Mădălina Stoica-Blanchard

0
Extract de parfum Fugit Amor, Jul et Mad Paris, 50 ml, 775 Lei (Obsentum); Demachiant pentru ochi, Clarins, 113 Lei; Balerini Dior, dior.com; „La belle ferronnière, de Leonardo Da Vinci;

Cofondatoarea brandului de haute parfumerie Jul et Mad dezvăluie cum decurge o zi din viața ei la Paris, orașul unde dragostea a adus-o acum 14 ani.

12 parfumuri Jul et Mad
30 de minute de stretching
7-8 cafele

7:00 A.M. Sunt destul de matinală comparativ cu francezii. Primul lucru pe care-l fac după ce mă trezesc e o sesiune de stretching de 30 de minute. Această jumătate de oră e timpul meu, în care nu vorbesc cu nimeni, nu aud pe nimeni și îmi pun în ordine ideile pentru restul zilei.

7:30 A.M. Dau drumul la televizor pe BFM TV [canal francez de știri] sau Euronews. Nu mă uit, ci doar ascult știrile. Urmează un mic dejun complet: baghetă cu unt și dulceață făcută de mama în România, iaurt, fructe proaspete, suc de fructe, cafea. Foarte multă cafea, din nefericire. Beau cel puțin două cești mari dimineața și apoi continuu cu alte 6-7 cafele pe tot parcursul zilei. E un viciu de care nu pot lăsa. Cum am locuit în trei țări [Mădălina a crescut în Câmpulung Muscel, la vârsta de 19 ani a plecat la New York, unde a studiat Cosmetics and Fragrance Marketing în cadrul Fashion Institute of Technology, iar la Paris s-a mutat în 2005, după ce l-a cunoscut pe Julien Blanchard, actualul ei soț și partener profesional], am prieteni răspândiți pe tot globul, iar Facebook îmi permite să țin legătura cu ei ușor. Însă nu sunt dependentă de social media.

8:00 A.M. Îmi place foarte mult portocaliul, așa că toamna port întotdeauna măcar un accent portocaliu ori cărămiziu. Ținuta obișnuită în această perioadă a anului e compusă dintr-o pereche de pantaloni clasici, un sacou clasic, pantofi fără toc (țin la birou un stoc de pantofi cu toc) și o eșarfă. Prefer să îmbin piese simple cu unele sofisticate. La Patrizia Pepe, Sandro, Comptoir des Cotonniers găsesc mereu haine de zi cu zi. În același timp, îmi plac piesele de la Dior, mai ales pantofii. Sunt preferații mei, alături de Manolo Blahnik, Louis Vuitton și, pentru evenimentele de seară, Jimmy Choo. Cum am norocul unor gene bune, ritualul de beauty e foarte simplu. Aplic o cremă lejeră, hidratantă, cu sau fără protecție solară. Nu folosesc niciodată fond de ten. Pentru a-mi menține aspectul bronzat, port în această perioadă a anului o pudră Givenchy din gama Bonne Mine, foarte lejeră, mai mult ca un voal. Pentru machiajul ochilor prefer culori sobre: maro sau gri. Mă dau cu puțină mascara By Terry, puțin fard de obraz, de la Laura Mercier, și foarte puțin ruj Sensai. Având în vedere pasiunea mea veche pentru parfumuri și contextul profesional, am strâns de-a lungul anilor o colecție importantă. Bineînțeles, am toate parfurmurile Jul et Mad [brand fondat de Mădălina și Julien în 2012], însă ador și multe parfumuri ale altor case – de exemplu, port cu mare plăcere En Passant de la Editions de Parfums Frédéric Malle, un parfum de Olivia Giacobetti, una dintre creatoarele mele preferate.

8:45 A.M. Să merg pe stradă e ce-mi place cel mai mult dimineața. Pe drumul de acasă la birou sunt foarte mulți tei, așa că în perioada în care teii sunt înfloriți, e extraordinar de plăcut. În general, îmi place să simt forfota Parisului, să admir totul în jur, sunt numai cu privirea în sus, ca un turist în vacanță. În fiecare zi, merg pe jos la birou împreună cu Julien și ne întoarcem pe jos – 20 de minute dus, 20 de minute întors.

9:00 A.M. Dacă nu avem programate ședințe, în prima parte a zilei ne ocupăm de e-mailuri și urgențe, fiecare în biroul său. Sarcinile noastre în companie sunt clar împărțite: eu sunt responsabilă de creație și strategie comercială, Julien de producție și partea administrativă. La bază, eu am o formare de parfumier. Dar nu mă declar parfumier. La finalul formării, mi-am dat seama că sunt alte persoane mai talentate decât mine. Însă ea îmi permite să vorbesc aceeași limbă cu parfumierii cu care aleg să lucrez și care de-a lungul anilor ne-au devenit adevărați prieteni. Crearea unui parfum Jul et Mad începe prin a decide ce proveste vrem să spunem cu el – întotdeauna o poveste personală, legată de întâlnirea dintre Julien și mine sau de universul nostru comun de pasiuni și experiențe. Apoi, contactez parfumierul, îi prezint povestea sub forma unui brief cu cât mai multe informații posibile, dar fără nici o indicație cu privire la mirosul final sau la vreun ingredient obligatoriu, și îl las să interpreteze subiectul cu o libertate absolută. El compune câteva variante și începem să avem sesiuni olfactive: mirosim împreună, discutăm, alegem o variantă. Aici intru eu în joc mai mult pentru că sunt persoana care face evaluarea olfactivă, cea care îi spune parfumierului: adaugă mai mult din acest ingredient, diminuează-l pe celălalt, încearcă și această moleculă ș.a.m.d. Așa ajungem la formula finală. Suntem o casă independentă, ceea ce ne dă luxul de a crea ce dorim, când dorim. Nu avem nici o presiune și nu facem compromisuri: toate parfumurile noastre sunt extracte de parfum, în cea mai mare concentrație admisă de reglementările în curs, cu ingrediente de cea mai bună calitate. Facem parfumerie tradițională franceză, ceea ce înseamnă o revenire la parfumeria de dinainte ca marketingul să inventeze lucruri ca eau de parfum, eau de cologne, eau verte sau eau fraîche și să segmenteze parfumurile pe genuri: feminin și masculin. Când intrați într-un magazin clasic, pe un perete sunt parfumurile feminine, pe peretele opus – cele masculine. Mulți bărbați, inclusiv soțul meu, adoră florile. Dar câți dintre ei vor îndrăzni să meargă să miroasă un parfum floral, de pe peretele cu parfumuri feminine, știind că vânzătoarea va avea un zâmbet în colțul gurii?

1:00 P.M. Mâncăm la prânz doar dacă avem un lunch profesional. Altminteri, cum birourile noastre sunt la cinci minute de Jardin du Luxembourg, pauza de prânz e o plimbare prin parc. În același timp, e o ședință între mine și Julien, pentru că discutăm despre treburile în curs, punem la cale următorii pași, vorbim despre noi strategii, coroborăm informații, agende și planuri. E mult mai plăcut să facem asta plimbându-ne decât stând la o masă.

„Înainte de o ședință importantă, mă parfumez și mă simt imediat mai încrezătoare. Îmi place mult Fugit Amor – are o parte florală pudrată, de garoafă, dar și una verde și lemnoasă, de vetiver, pe un fundal calmant de mosc.”

2:00 P.M. Suntem înapoi la birou pentru că reîncep să curgă telefoanele și e-mailurile – toată lumea își reia ziua de lucru în obișnuitul ritm trepidant. În acest moment, lucrăm la un nou parfum, Stairway to Heaven, pe care-l vom anunța oficial la mijlocul lui septembrie la Pitti Fragranze din Florența, un salon-cheie pentru industrie. E inspirat din ultima noastră călătorie în Nepal, din această primăvară. A fost a treia oară pentru mine când am mers în Nepal și a doua pentru Julien, dar a fost prima oară când am parcurs Annapurna Base Camp Trek – o experiență inedită. Pentru că toate poveștile pe care le spunem prin parfumuri sunt legate de viața noastră, cred că avem o semnătură olfactivă. Cel mai frumos compliment ni s-a făcut acum vreo trei ani, când cineva important din industrie ne-a spus că nu e nevoie să vadă sticla pentru a ști că e un parfum Jul et Mad. Pe lângă călătorii, suntem pasionați de istorie, de artă (pictori renascentiști ca Luini și Da Vinci ne plac în mod deosebit), de operă (tatăl lui Julien a fost producător de muzică de operă la Radio France), dar și de muzică modernă și benzi desenate. Nu suntem chiar bătrâni înainte de vreme. [Râde.]

„La belle ferronnière, de Leonardo Da Vinci, a inspirat unul dintre parfumurile noastre, Bella Dona, creat în jurul florii de magnolie albă.”

7:00 P.M. Plecăm de la birou și începe l’apéro. Fie ne întâlnim în oraș cu prieteni, fie primim oaspeți la noi, fie suntem invitați. Cina e un moment în care celebrăm prietenia; foarte rar o luăm în doi. Și pentru că e masa principală pentru noi, se poate întinde și pe patru ore, cu antreu, fel principal, desert, cafea. Suntem gurmanzi, ne placem să variem gusturile: de la bucătăria clasică franceză și cea italiană (savurăm o burrata sau bresaola) până la cea asiatică sau fusion.

11:00 P.M. Ne uităm la un film sau măcar la un episod dintr-un serial – Peaky Blinders și The Walking Dead m-au captivat recent.

12:30 A.M. Înainte de culcare, îmi curăț fața cu o spumă din gama Hydra Sparkling de la Givenchy și îndepărtez machiajul ochilor cu Clarins Démaquillant Express. Apoi aplic o cremă pentru conturul ochilor, de la Sensai, și o cremă hidratantă Ducray pe față, gât și decolteu. E foarte important să-mi curăț pielea în profunzime, îmi place să simt că respiră. Nici eu, nici Julien nu putem adormi fără să citim câteva pagini. Truman Capote, Orhan Pamuk și Gabriel Garcia Marquez sunt printre autorii mei preferați. Și încerc să mă pun la punct cu toți clasicii literaturii franceze; am ajuns la un nivel al limbii la care pot, într-adevăr, să-i apreciez în franceză.

1:00 A.M. Stingem luminile.

Material consemnat de Ioana Chira și publicat în numărul de octombrie Harper’s BAZAAR 2019

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here